Ziua 646 Războiul intră într-o nouă fază. Sabotajul SBU la linia ferată care leagă Rusia de China, confirmat. Putin ordonă creșterea numărului de soldați

<span style="color:#990000;">Ziua 646</span> Războiul intră într-o nouă fază. Sabotajul SBU la linia ferată care leagă Rusia de China, confirmat. Putin ordonă creșterea numărului de soldați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 646 de război, ucrainenii au anunțat doborârea celor mai multe dintre dronele de atac lansate de ruși peste noapte, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a făcut apel pentru ridicarea de fortificații în zonele cheie ale frontului, amenințate de ofensiva rusă, și a vorbit despre intrarea războiului într-o nouă fază, odată cu sosirea iernii.

Peste un milion de soldați ruși și ucraineni luptă în prezent în estul Ucrainei, iar vremea rea este doar una dintre problemele lor, se arată și într-un reportaj Euronews. Atât soldații ruși, cât și cei ucraineni se confruntă cu o infestare severă de rozătoare, care caută mâncare și căldură în tranșee. În reportaj se vorbește de șobolani de dimensiunea unei puști de asalt Ak-47.

Astăzi a fost confirmat și atacul Ucrainei în Extremul Orient rus, asupra căii ferate care unește Rusia cu China și Mongolia. Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev, în timp ce ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi.

Tot astăzi, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă, ca urmare a conflictului din Ucraina și extinderii NATO. Este vorba de o creștere de aproape 170.000 de soldați.

În timp ce în Rusia, un sondaj de opinie realizat de grupul de cercetare Chronicles în octombrie arată că numărul rușilor care susțin pe deplin războiul din Ucraina aproape că s-a înjumătățit față de februarie 2023, la 12% față de 22%.

ADVERTISING

Iar în UE se întețesc controversele. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că UE ar trebui să semneze întâi un parteneriat strategic cu Ucraina, în loc să înceapă negocierile pentru aderare. Iar noul premier slovac, Robert Fico, deja se uită spre Rusia. El consideră că deși politica externă a Slovaciei este influențată de apartenența ei la UE și NATO, țara are și anumite ”poziții suverane” și se pregătește pentru o „standardizare” a relațiilor slovaco-ruse, după încheierea războiului.

Situația pe front

  • Drone de atac lansate de Rusia, doborâte - Armata ucraineană a anunțat vineri dimineața că a doborât 18 dintre cele 25 de drone Shahed trimise de ruși peste noapte, a transmis Reuters. De asemenea, au fost interceptate două rachete rusești X-59. Atacurile au fost lansate din sud-vestul Rusiei și peninsula Crimeea, țintele principale fiind estul și sudul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.
  • Dronă ucraineană distrusă în Marea Neagră - Tot vineri, marina rusă a distrus, în vestul Mării Negre, o ambarcațiune fără echipaj ucraineană care se îndrepta spre Peninsula Crimeea, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
  • Forticații în zonele cheie - Președintele Volodimir Zelenski a cerut, într-un mesaj video, să se construiască rapid fortificații în zonele cheie în care este nevoie de consolidări, amenințate de ofensiva rusă. „Asta înseamnă, desigur, o mai mare atenție la sectoarele din Avdiivka, Mariinka şi altele din regiunea Doneţk care vor primi o atenţie maximă. În regiunea Harkov înseamnă sectorul Kupiansk şi linia de apărare Kupiansk-Lîman”, a spus Zelenski.
  • Intensificarea atacurilor rusești în Kupiansk - Rusia a făcut progrese lente în încercarea de a asigura toate regiunile estice din Doneţk și Lugansk, dar și-a intensificat atacurile în mai multe regiuni, în special în Kupiansk din regiunea Harkov, capturată de Ucraina în urmă cu un an.
  • Iarnă și șobolani - Peste un milion de soldați ruși și ucraineni luptă în prezent în estul Ucrainei, iar vremea rea este doar una dintre problemele lor, se arată într-un reportaj Euronews. Atât soldații ruși, cât și cei ucraineni se confruntă cu o infestare severă de rozătoare, care caută mâncare și căldură în tranșee. În reportaj se vorbește de șobolani de dimensiunea unei puști de asalt Ak-47. Detalii AICI.
  • Avans al armatei ruse - Armata rusă înaintează "în toate direcţiile" în Ucraina, a declarat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, potrivit AFP. Capacităţile de luptă ale ucrainenilor au fost "considerabil reduse" după contraofensiva lor, mai susţine Şoigu. În ansamblu, linia frontului nu s-a mişcat decât puţin de un an, de la eliberarea Hersonului de către soldaţi ucraineni la 11 noiembrie 2022. În pofida sprijinului cu arme din partea Occidentului, ofensiva ucraineană din vară s-a soldat cu un eşec în faţa solidităţii liniilor de apărare ruse, mai notează AFP. Nici armata rusă, în pofida unei economii axate pe efortul de război, nu a mai progresat. Totuşi, ea a încetat să se mai retragă şi controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean.  
ADVERTISING

Atacul Ucrainei în Extremul Orient rus, confirmat. A fost vizată calea ferată care face legătura între Rusia și China

Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev, în timp ce ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi.

Primul atac a fost efectuat în noaptea de miercuri spre joi în tunelul Bessolov din republica Buriatia, unde au fost detonate patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant, apoi a fost executat un al doilea sabotaj asupra asupra unei căi ferate alternative pe unde a fost deviat traficul după primul sabotaj, afirmă sursa de la Kiev, informează Agerpres.

Aceasta susţine că deflagraţia în cel de-al doilea sabotaj a fost declanşată în momentul în care un tren cu carburant "traversa un pod înalt de 35 de metri", fiind vorba despre podul Certov. Kievul urmăreşte astfel să scoată din funcţiune respectiva linie de cale ferată ce face legătura cu China şi Mongolia, mai spune aceeaşi sursă.

Între timp, anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în tunelul Baikal-Amur din provincia Buriatia, tunel cu o lungime de 15,3 kilometri, este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi, relatează publicaţia Kommersant, citând o sursă din cadrul anchetei. Conform acestei surse, explozibilul pare să fi fost introdus sub tren şi declanşat după intrarea în tunel.

ADVERTISING

În urma exploziei, în tunelul Baikal-Amur şinele de cale ferată ar fi fost grav avariate, iar combustibilul scurs din vagoane ar fi inundat tunelul. O parte dintre vagoanele avariate s-ar mai afla în tunel, traficul feroviar desfășurându-se normal pe ruta de rezervă, cea care a fost ţinta celui de-al doilea sabotaj, însă aceasta este mai lungă.

Soţia şefului serviciului militar de informaţii ucrainean (GRU), Kirilo Budanov, pe care Moscova îl consideră artizanul unora dintre aceste sabotaje, a fost otrăvită săptămâna trecută cu metale grele, acţiune despre care Kievul nu a oferit detalii, dar o pune pe seama serviciilor secrete ruseşti.

Alte informații relevante

  • Zelenski: ”Războiul a intrat într-o nouă fază” – Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat Associated Press în Harkov, că războiul cu Rusia a intrat într-o nouă fază, așteptându-se ca iarna să complice situația de pe front, după ce contraofensiva din vară nu a adus rezultatele sperate. "Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt. Iarna, în general, este o nouă fază a războiului", a spus el.”
  • ”Standardizarea relațiilor slovaco-ruse” - Slovacia trebuie să se pregătească pentru ”sfârșitul războiului în Ucraina și pentru standardizarea relațiilor slovaco-ruse”, a declarat premierul slovac Robert Fico, potrivit The Kyiv Independent. Adresându-li-se ambasadorului rus și celui american din Slovacia, Fico a precizat că, deși politica externă a Slovaciei este influențată de apartenența ei la UE și NATO, ea are anumite ”poziții suverane”, care ”nu sunt întotdeauna în linie cu politica unei singure opinii corecte promovate de Uniunea Europeană”.
  • Parteneriat strategic UE-Ucraina - Premierul ungar Viktor Orban a declarat că UE ar trebui să semneze întâi un parteneriat strategic cu Ucraina, în loc să înceapă negocierile pentru aderare. ”Acest acord ar trebui să fie pe 5-10 ani. Haideți să ne apropiem mai întâi pentru că distanța dintre noi e prea mare acum. Să ne acordăm timp pentru a colabora și să ridicăm chestiunea aderării atunci când vom vedea că putem colabora”, a spus Orban la postul de radio de stat, citat de Reuters.
  • Cancelarul german: Viitorul Ucrainei  e în Uniunea Europeană - Într-o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, Olaf Scholz l-a asigurat pe președintele ucrainean de sprijinul Berlinului pentru începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, subliniind că viitorul țării este în UE și că Germania va continua să o susțină, inclusiv în sectorul militar.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • ”Linia directă” cu Putin – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Vladimir Putin va susține pe 14 decembrie dialogul anual televizat numit ”Linia directă”, odată cu conferința de presă anuală.
  • Sprijinul rușilor pentru război, tot mai scăzut - Un sondaj de opinie realizat de grupul de cercetare Chronicles în octombrie arată că numărul rușilor care susțin pe deplin războiul din Ucraina aproape că s-a înjumătățit față de februarie 2023, la 12% față de 22%.
  • Putin vrea mai mulți soldați - Liderul rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a ordonat o creştere cu 15% a numărului de soldaţi din armata rusă, Moscova invocând drept motiv al acestei creşteri "ameninţări sporite" din cauza conflictului din Ucraina și de extinderea NATO, relatează Le Monde. Potrivit agenţiei TASS, care citează documentul postat vineri pe site-ul Kremlinului, decretul lui Vladimir Putin echivalează cu o creştere de aproape 170.000 de soldaţi. Potrivit decretului, armata va avea 2,2 milioane de membri, dintre care 1,32 milioane de soldaţi. Imediat după aceea, Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că această creştere a efectivelor se va realiza "în etape", pe baza unor angajamente voluntare, şi că nu este prevăzută "nicio mobilizare (militară)".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇