Ziua 639 Armata rusă a lansat al treilea val de atacuri la Avdiivka. Rusia și China vor să construiască un tunel subacvatic în Crimeea

<span style="color:#990000;">Ziua 639</span> Armata rusă a lansat al treilea val de atacuri la Avdiivka. Rusia și China vor să construiască un tunel subacvatic în Crimeea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 639 de război a debutat cu atacuri de ambele părți. Forțele ruse au vizat Ucraina noaptea trecută cu două rachete și trei drone, a anunțat Statul Major General. Apărarea aeriană le-a doborât pe toate.

La rândul său, Rusia a declarat că a distrus 16 drone, dintre care 13 deasupra peninsulei Crimeea şi alte trei deasupra regiunii Volgograd.

Forțele ruse din Ucraina continuă însă să sufere pierderi în masă în urma loviturilor ucrainene cu arme cu rază lungă de acțiune mult în spatele liniei frontului, a informat Ministerul britanic al Apărării.

Iar directorii unor companii din Rusia și China au început să discute despre posibilitatea construirii unui tunel subacvatic în Crimeea, pe fondul temerilor că forțele ucrainene vor continua să lovească Podul Kerci, informează Washington Post, citând surse anonime din serviciile secrete ucrainene.

Se pare că au avut loc deja întâlniri cu privire la proiectul propus. Oficialii americani cu care a vorbit WP au fost surprinși de faptul că Beijingul ar fi dispus să ia în considerare implicarea într-un proiect atât de riscant.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac nocturn al rușilor - Forțele ruse au atacat Ucraina noaptea trecută folosind două rachete Kh-59 și trei drone Shahed-136/131, a anunțat Statul Major General. Apărarea aeriană a doborât toate rachetele și dronele.
  • Și Ucraina a lansat drone - Rusia a declarat vineri că a distrus 16 drone ucrainene, în sudul ţării şi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014. În noaptea de joi spre vineri, "a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist prin recurgerea la drone aeriene împotriva unor situri pe teritoriul Federaţiei Ruse", a anunţat Ministerul Apărării rus. "Sistemele de apărare aeriană au distrus 16 drone, dintre care 13 deasupra peninsulei Crimeea şi alte trei deasupra teritoriului regiunii Volgograd" (sud), a precizat ministerul într-un comunicat.
  • Al treilea val rus de asalturi la Avdiivka - Armata rusă a lansat al treilea val de asalturi - începând de la 10 octombrie - împotriva oraşului ucrainean Avdiivka şi a bombardat sistematic centrul localităţii, anunţă vineri primarul Vitali Barabaş. De peste o lună, acest oraş industrial aproape în întregime încercuit, dar deservit în continuare de un drum asfaltat, este vizat de atacuri neîncetate ale forţelor Moscovei, care încearcă să-l cucerească de ani de zile. ”Al treilea val de asalturi a început”, anunţă la televiziunea ucraineană primarul Vitali Barabaş, atacuri ”din toate părţile” - pe flancuri şi în nord - asupra zonei industriale, dar şi de la Spartak, un sat situat între Avdiivka şi Doneţk, capitala regiunii ucrainene cu acelaşi nume, ocupată parţial de Rusia.
  • Forțele ruse suferă pierderi în masă - Forțele ruse din Ucraina continuă să sufere pierderi în masă, în urma loviturilor ucrainene cu arme cu rază lungă de acțiune mult în spatele liniei frontului, a informat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea de azi despre război.
  • Tunel subacvatic în Crimeea - Directorii unor companii din Rusia și China au început să discute despre posibilitatea construirii unui tunel subacvatic în Crimeea, pe fondul temerilor că forțele ucrainene vor continua să lovească Podul Kerci, informează Washington Post, citând surse anonime din serviciile secrete ucrainene. Acestea ar fi interceptat mailuri trimise între directorii companiilor, din care se presupune că au avut loc deja întâlniri cu privire la proiectul propus. Oficialii americani cu care a vorbit WP au fost surprinși că Beijingul ar fi dispus să ia în considerare implicarea într-un proiect atât de riscant.
  • Ucrainean condamnat pentru spionaj - Un ucrainean a fost condamnat la 12 ani de închisoare în urma unei anchete a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru spionaj pentru armata rusă, în regiunea Doneţk. Bărbatul a încercat să identifice locațiile trupelor ucrainene, bazele militare, depozitele de arme și muniții, iar apoi a transmis informațiile forțelor ruse care operau în zonă.
  • Când vine sistemul Patriot - Sistemul de apărare aeriană Patriot, promis anterior de Germania, va fi livrat în această iarnă, a declarat ambasadorul Germaniei în Ucraina, Martin Jaeger, într-un interviu pentru Ukrinform. Sistemul a fost inițial promis de cancelarul german Olaf Scholz pe 5 octombrie, dar acesta nu a precizat data la care va fi livrat.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Polițiști la frontiera Finlandei cu Rusia - Frontex, agenţia UE pentru controlul frontierelor, a anunţat că intenţionează să desfăşoare 50 de poliţişti şi alţi membri ai personalului său, precum şi echipamente, cum ar fi maşini de patrulare, pentru a consolida activităţile de control ale Finlandei, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Rusia alimentează un aflux de imigranţi la graniţa sa estică, relatează Politico. "Este de aşteptat ca această întărire semnificativă să fie în teren chiar săptămâna viitoare", a precizat Frontex, într-un comunicat. Frontex are în prezent 10 ofiţeri la frontierele finlandeze.
  • „Schengen militar” al NATO - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că ideea creării unui „Schengen militar” al NATO reprezintă o extindere a confruntării alianței cu Rusia și că astfel de intenții cresc tensiunea în Europa. „Alianța a considerat întotdeauna țara noastră un inamic conceptual. Acum consideră țara noastră un inamic evident. Aceasta nu este altceva decât escaladarea tensiunii în Europa, care are consecințele sale”, a spus reprezentantul Kremlinului.
  • Putin, cu ochii pe Finlanda - Cel mai nou membru al NATO a intrat în vizorul Moscovei. Rușii vor să slăbească frontiera cu Finlanda pentru a provoca instabilitate în această țară și în sânul Alianței, a spus un oficial de la Helsinki. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇