Ziua 614 România primește avioanele F-16 pentru instrucția piloților Ucrainei. Crimeea a fost ținta unui atac cu rachete ATACMS și 17 soldați ar fi murit

<span style="color:#990000;">Ziua 614</span> România primește avioanele F-16 pentru instrucția piloților Ucrainei. Crimeea a fost ținta unui atac cu rachete ATACMS și 17 soldați ar fi murit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 614, în care aflăm că România primeşte curând avioanele F-16 pentru instrucţia piloţilor ucraineni. Primul F-16, pe care Țările de Jos îl donează Ucrainei, va ajunge în centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a declarat premierul olandez Mark Rutte.

Pe front, noaptea trecută, ruşii au lansat 12 drone kamikaze de tip Shahed și două rachete ghidate Kh-59. Apărarea antiaeriană a Ucrainei spune că le-a doborât pe toate. A fost bombardat și Hersonul, de pe malul stâng al râului Nipru, iar un bloc de apartamente a luat foc.

Mai multe explozii au fost auzite în orașul Odesa, din sudul Ucrainei, luni dimineață. Anterior, Forțele Aeriene au avertizat că Rusia ar putea să lanseze rachete balistice în regiune.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a reținut un bărbat de origine rusă în Crimeea, sub suspiciunea de trădare. El este acuzat că a transmis secrete militare Ucrainei. Crimeea a fost și ținta unui atac ucrainean cu rachete americane ATACMS, în care se pare că ar fi murit 17 soldați ruși.

ADVERTISING

Ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, a acuzat Occidentul că vrea să extindă conflictul din Ucraina spre regiunea Asia-Pacific și că promovează o cursă a înarmării.

Situația pe front

  • Atacuri cu drone și rachete - Forțele ruse au lansat 12 drone kamikaze de tip Shahed și două rachete ghidate Kh-59 în Ucraina noaptea trecută, au anunțat Forțele Aeriene de la Kiev. Apărarea antiaeriană a Ucrainei spune că a doborât toate dronele și rachetele deasupra mai multor regiuni. Resturile căzute au avariat o clădire cu cinci etaje și o mașină în regiunea Dnipropetrovsk și au provocat un incendiu la o fermă din regiunea Nikolaev, potrivit autorităților regionale.
  • Explozii în Odesa - Mai multe explozii au fost auzite în orașul Odesa, din sudul Ucrainei, luni dimineață în jurul orei 8:30. Anterior, Forțele Aeriene au avertizat că Rusia ar putea să lanseze rachete balistice în regiune. „Teroriștii ruși au atacat districtul Odesa cu rachete. Inamicul a vizat un șantier naval”, a transmis Oleh Kiper, guvernatorul regiunii, într-un mesaj pe Telegram. Două persoane au fost rănite. Imaginile publicate online de Procuratura Odesa arată un crater, clădiri cu geamuri sparte și două vehicule distruse.
  • ATACMS în Crimeea - Armata ucraineană anunţă luni că a ”lovit cu succes” un sistem rusesc de apărare antiaeriană în Crimeea anexată, în noaptea de duminică spre luni, într-un atac cu rachetă de tip ATACMS (Army Tactical Missile System) potrivit canalului Rîbar de pe Telegram, iar Rusia dă asigurări că a doborât opt rachete de tip Storm Shadow, care au vizat peninsula ucraineană pe care a anexat-o în 2014. The Telegraph scrie că, potrivit unor surse ruseşti, acest atac s-a soldat cu 17 morţi.
  • Atac în Herson - Forțele ruse au atacat Hersonul de pe malul stâng al râului Nipru. Un bloc înalt a fost cuprins de flăcări, iar unele apartamente au devenit moloz. O femeie de 91 de ani a murit și alte persoane sunt rănite.
  • Ucraina respinge contraatacurile rusești - Trupele ruse au făcut încercări nereușite de a recâștiga pozițiile pierdute lângă Robotîne din regiunea Zaporojie și Andriivka din regiunea Donețk, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ambele regiuni, forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Vin în România avioanele F-16 - Primul avion american de luptă F-16, pe care Țările de Jos îl donează Ucrainei, va ajunge în centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte. „Ma aștept ca rachetele Patriot să fie livrate în curând, pentru a ajuta Ucraina în iarna viitoare. Și aceeași viteză este valabilă pentru F-16”, a precizat Rutte, în timpul unei videoconferințe cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Moldova taie trompeta Rusiei - Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţă, a propus Comisiei pentru Situaţii Excepţionale să suspende temporar licenţa a şase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, între care Publika TV, şi blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 - inclusiv site-ul agenţiei oficiale de presă ruse TASS - sunt gestionate direct de Moscova. Ca urmare a solicitării şefului SIS, cele şase posturi TV au rămas fără licenţă pe perioada stării de urgenţă, care este în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina, a anunţat ulterior premierul Dorin Recean. Prim-ministrul a confirmat că autorităţile deţin dovezi că posturile TV ar urmări un interes din afara ţării, în scop destabilizator.
  • Rus acuzat de trădare - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a reținut un bărbat de origine rusă în Crimeea, sub suspiciunea de trădare. El este acuzat că a transmis secrete militare Ucrainei. FSB a spus că bărbatul a „colectat și transmis informații despre anumite locații, cu coordonate geografice, unui reprezentant al armatei ucrainene".
  • Şoigu acuză Occidentul - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Occidentul vrea să extindă conflictul din Ucraina în regiunea Asia-Pacific. Vorbind la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment de diplomaţie militară din China, Şoigu a spus că NATO muşamalizează acumularea de forţe în regiunea Asia-Pacific cu o "dorinţă ostentativă de dialog". Şoigu a mai declarat că ţările NATO promovează o cursă a înarmărilor în regiune, sporindu-şi acolo prezenţa militară, precum şi frecvenţa şi amploarea exerciţiilor militare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇