Ziua 595: Zelenski vorbește la NATO și primește ajutor substanțial de la UK și SUA. Kievul caută doi frați trădători, iar armata rusă se confruntă cu o criză de sănătate mintală (Foto&Video)

Ziua 595: Zelenski vorbește la NATO și primește ajutor substanțial de la UK și SUA. Kievul caută doi frați trădători, iar armata rusă se confruntă cu o criză de sănătate mintală (Foto&Video)

Ziua 595 de război îl regăseşte pe președintele ucrainean la Bruxelles. După ce a plecat din România, Volodimir Zelenski s-a dus în capitala UE, unde a participat la o reuniune a miniștrilor Apărării din NATO.

Au existat temeri cum că criza din Israel ar putea distrage atenția partenerilor Ucrainei și, în special, că americanii nu vor putea furniza destul armament ambelor state.

Cu toate acestea, Casa Albă a respins astfel de preocupări, iar Marea Britanie și alte state din nordul Europei urmează să anunțe oficial un nou pachet de sprijin militar de 100 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, menit să ajute forțele sale armate să curețe câmpurile minate, să întrețină vehiculele și să protejeze infrastructura critică.

În plus, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA vor oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina.

În schimb, Zelenski a avertizat că se așteaptă ca Rusia să folosească iarna ca armă și să vizeze din nou infrastructura energetică a Ucrainei și a cerut o apărare aeriană sporită. El a făcut din nou apel pentru ca activele rusești confiscate să fie folosite pentru a plăti reconstrucția în Ucraina.

ADVERTISING

Între timp, în ţară, Serviciul de Securitate (SBU) e în căutarea a doi fraţi ucraineni, care au colaborat cu forțele ruse pentru atacul din 5 octombrie asupra unui local unde avea loc un parastas şi în urma căruia au murit 55 de persoane.

De cealaltă parte, armata rusă se confruntă cu o „criză de sănătate mintală”, mulți militari suferind de tulburare de stres post-traumatic.

Zelenski, la Bruxelles

  • Președintele ucrainean este la Bruxelles, unde are loc o reuniune a miniștrilor Apărării din NATO, iar războiul cu Rusia este primul pe agendă.
  • Volodimir Zelenski a fost primit de prim-ministrul belgian Alexander De Croo.
  • Apoi, s-a dus la sediul NATO din Bruxelles, pentru prima dată de la începutul invaziei rusești din februarie 2022. Liderul ucrainean s-a întâlnit cu șeful alianței, Jens Stoltenberg.
  • Zelenski cere ca activele rusești confiscate în Occident să fie utilizate pentru finanțarea proiectelor de reconstrucţie din Ucraina. "Trebuie să ne gândim cum să trăim în timpul războiului. Înseamnă reconstrucție. Și există unele voci în lume [care spun] că nu avem bani pentru a ajuta Ucraina la reconstrucție. Răspunsul este foarte rapid. Ai bunuri. Ruseşti. Ne-au distrus, putem folosi acești bani. Să găsim cheia pentru a avea acești bani ai rușilor și să-i cheltuim pentru reconstrucția Ucrainei".
  • Zelenski a avertizat că se așteaptă ca Rusia să folosească iarna ca armă și să vizeze din nou infrastructura energetică a Ucrainei și a cerut o apărare aeriană sporită.
  • Belgia va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina din 2025, a declarat ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder.
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie a dezvăluit planuri pentru un nou pachet de sprijin militar destinat Ucrainei, în valoare de 100 de milioane de lire sterline din Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU). Pachetul va include o varietate de echipamente militare care pot fi folosite pentru a elibera câmpurile minate, precum și furnizarea MSI-DS Terrahawk Paladin, un sistem de apărare aeriană controlat de la distanță.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA vor oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul include muniții de apărare aeriană, muniție de artilerie și rachete și arme antitanc.
NATO Secretary General with the President of Ukraine 🇺🇦 Volodymyr Zelenskyy, 11 OCT 2023

Situaţia de pe front

  • Atac la școală - Doi angajați au murit după ce o rachetă a lovit o școală din orașul Nikopol din Dnipropetrovsk. Guvernatorul Serhiy Lysak a mai transmis că peste 40 de case și infrastructura au fost avariate în timpul aceluiași atac. De asemenea, doi bărbați cu vârste de 24 și 71 de ani au fost răniți. Echipele de intervenție caută în ruine pentru a afla dacă sunt mai multe victime.
  • Rușii frânează contraofensiva - Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Avdiivka, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului în provincia ucraineană estică Doneţk, o tactică despre care unii analişti occidentali cred că urmăreşte să prevină suplimentarea trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie, unul din punctele cele mai fierbinţi ale contraofensivei desfăşurate de Kiev.
  • Analiza ISW - Rusia intensifică operațiunile ofensive în zona Avdiivka din regiunea Donețk, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în analiza sa zilnică a frontului. Oficialii ucraineni au confirmat că până la trei batalioane ruse au lansat un asalt terestru asupra Avdiivka, una dintre zonele cele mai puternic fortificate din regiunea Doneţk. Analiștii ISW spun că noua ofensivă coincide cu alte operațiuni locale din regiunea Lugansk și partea de est a regiunii Zaporojie, toate menite să împiedice mișcarea forțelor ucrainene în zone cheie din prima linie a frontului. „Atacurile rusești de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk sunt menite să împiedice ucrainenii să transfere forțe în regiunea Zaporojie”, transmite ISW.
  • Explozie ucigaşă în Harkov - Un dispozitiv exploziv neidentificat a ucis doi bărbați pe un câmp din apropierea satului puternic minat Hrakove din regiunea Harkov, a informat guvernatorul Oleh Syniehubov. „Populația civilă din regiunea Harkov continuă să sufere din cauza minelor rusești și a munițiilor neexplodate”, a scris guvernatorul pe rețelele de socializare.
  • SBU caută trădători - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că este în căutarea a doi fraţi ucraineni, care au colaborat cu forțele ruse pentru a efectua atacul din 5 octombrie asupra unui local unde avea loc un parastas şi unde au murit 55 de persoane. Frații Volodimir Mamon (30 de ani) și Dmitro Mamon (23 de ani), ambii din regiunea Harkov, au început să lucreze cu forțele ruse în timpul ocupației. După eliberarea regiunii la sfârșitul anului 2022, frații au fugit în Rusia, unde au continuat să colaboreze, creând o rețea de informatori locali și alte contacte. Frații au folosit aceste contacte pentru a identifica mișcările sau adunările de trupe ucrainene, pe care le-au raportat rușilor.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă cu Rusia

  • Rusia și Kârgâzstan își fac sistem comun de apărare antiaeriană - Parlamentul din Kârgâzstan a ratificat miercuri un acord cu Rusia privind crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană, în ajunul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în această ţară din Asia Centrală, aliată a Moscovei
  • Rusia nu a reuşit să îşi recâștige locul în organismul ONU pentru drepturile omului. Rusia a concurat ieri cu Albania și Bulgaria pentru două locuri în Consiliul pentru drepturile omului cu sediul la Geneva, reprezentând grupul regional est-european. La votul secret, Bulgaria a primit 160 de voturi, Albania - 123 și Rusia doar 83. Detalii AICI
  • Forțele ruse de apărare aeriană au distrus două drone care zburau deasupra regiunii Briansk, susține guvernatorul Alexander Bogomaz. Dronele au fost doborâte peste districtul Surajsky din regiune. Nu au fost raportate victime sau pagube.
  • Vladimir Putin va vizita Kârgâzstanul, joi, a anunțat biroul prezidențial al țării din Asia Centrală. Ar fi prima călătorie a liderului rus în străinătate de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare a acestuia. Putin a călătorit rar în străinătate de la începutul invaziei în Ucraina și nu se știe să fi părăsit Rusia de când CPI a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele lui, sub suspiciunea că a deportat ilegal sute de copii din Ucraina.
  • Armata rusă se confruntă cu o „criză de sănătate mintală” - Ministerul Apărării al Marii Britanii arată că armata rusă se confruntă cu o „criză de sănătate mintală”, mulți militari suferind de tulburare de stres post-traumatic. Eficiența în luptă a Rusiei continuă să funcționeze la „niveluri suboptime” din cauza lipsei de îngrijire acordată sănătății mintale. "În decembrie 2022, psihologii ruși au identificat aproximativ 100.000 de militari care sufereau de tulburare de stres post-traumatic. Acest număr este aproape sigur acum mai mare, deoarece armata rusă nu reușește să ofere suficientă rotație și recuperare de pe câmpul de luptă. Aceasta a fost o problemă evidențiată de mai mulți comandanți, inclusiv de fostul general-maior al Armatei 58 Ivan Popov, care a fost eliberat din funcţie în iulie 2023. Există indicii suplimentare că medicii din Rusia trimit personal militar care nu este apt să lupte pe front".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇