Ziua 588: Debarcare ucraineană în Crimeea, jurnalistă condamnată la Moscova. Americanii trimit Ucrainei armele confiscate Iranului

Ziua 588: Debarcare ucraineană în Crimeea, jurnalistă condamnată la Moscova. Americanii trimit Ucrainei armele confiscate Iranului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ne apropiem de 600 de zile de război în Ucraina, unde în cursul nopții rușii au continuat bombardamentele asupra mai multor regiuni, dar și forțele Kievului au răspuns cu un val de drone trimis asupra regiunilor ruse Belgorod, Briansk și Kursk.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că a distrus 31 de drone ucrainene, iar guvernatorul regiunii Briansk susține că forțele ucrainene au folosit muniție cu fragmentare.

Astăzi alarmele au sunat în toată Rusia, unde a fost organizat un exercițiu de alarmare a populației care, potrivit noilor prevederi, trebuie efectuat de două ori pe an.

Ministerul rus al Apărării a anunțat și că forțele sale au respins o tentativă de debarcare în Crimeea, unde forțele speciale ucrainene ar fi încercat să se infiltreze cu o navă militară rapidă și trei jet-ski-uri. Serviciul ucrainean de securitate a răspuns cu o înregistrare video, prin care demonstrează că militarii săi au ajuns la ţărm. Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că forțele sale au efectuat o misiune în Crimeea, au suferit unele pierderi, după ce au provocat daune semnificative armatei ruse, şi-au finalizat sarcinile şi s-au retras.

Rușii au pierdut, însă, un element important - un pilot a dezertat și s-a predat la ambasada americană din Emiratele Arabe Unite pentru că se opune invadării Ucrainei.

În Rusia, un tribunal a condamnat-o la opt ani și jumătate de închisoare pe fosta jurnalistă de televiziune Marina Ovsiannikova, care a venit la TV cu o pancartă pe care scria „Opriți războiul”.

Marina ucraineană a anunțat că 12 nave sunt gata să intre pe un coridor de transport maritim din Marea Neagră pentru a ajunge în porturile ucrainene.

ADVERTISING

Ucraina primește o veste bună pentru iarnă: în România și în Polonia vor fi create stocuri de transformatoare electrice de mare putere, pe care Kievul le va putea comanda pentru a-și reface rețeaua de energie electrică afectată de bombardamentele Rusiei.

În schimb, Ungaria dorește înjumătățirea sprijinului de 50 de miliarde de euro oferit de UE Ucrainei, pe motiv că deocamdată suma este suficientă pentru nevoile Kievului.

Situația pe front

  • Atac în nord-est - Rusia a bombardat în timpul nopții opt localități din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei. Mai multe explozii s-au produs în Khotin, Mîkolaivka, Krasnopillia, Velîka Pîsarivka, Bilopillia, Iunakivka, Shalîhîne și Esman.
  • Debarcare în Crimeea - Rusia a respins o tentativă de debarcare a Kievului în Crimeea, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova. „În partea de nord-est a Mării Negre, acţiunile unui aparat al forţelor aerospaţiale ruse au pus capăt unei tentative de pătrundere pe teritoriul Crimeii a unui grup de debarcare al Forţelor armate ale Ucrainei", anunţă ministerul rus. Militarii se îndreptau către capul Tahankut, în nord-vestul peninsulei, la bordul unui „vapor militar rapid şi a trei jet-ski-uri". Serviciul rus de securitate (FSB) a anunțat că a capturat un sabotor.
  • Ucrainenii arată dovada că au reușit - Serviciul ucrainean de securitate a răspuns cu o înregistrare video, prin care demonstrează că militarii săi au ajuns la ţărm. Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că forțele sale au efectuat o misiune în Crimeea, au suferit unele pierderi, după ce au provocat daune semnificative armatei ruse, şi-au finalizat sarcinile şi s-au retras.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Noi atacuri cu drone - Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au distrus în cursul nopții 31 de drone lansate în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk. 19 drone au fost anihilate în Belgorod, unde o casă din satul Șișino și trei mașini au fost avariate, potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov. Rusia, care nu oferă aproape niciodată informaţii despre pierderile militare pe care le suferă, a prezentat pe Telegram un bilanţ de doar o persoană dispărută în urma bombardamentului.
  • Ucrainenii spun că au lovit o țintă - Dronele ucrainene au lovit un sistem de apărare antiaeriană S-400 de lângă Belgorod, susțin surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) citate de presa ucraineană.
  • Exercițiu de alarmare în toată Rusia - Autoritățile ruse vor testa miercuri sistemele de alarmare pentru situațiile de urgență în toată țara. Sirenele vor fi pornite, iar televiziunile își vor întrerupe emisia pentru a avertiza populația despre un pericol iminent. Exercițiul are loc din 2020, dar o nouă prevedere impune ca autoritățile să-l facă de două ori pe an, începând cu 1 septembrie.
  • Un pilot rus a fugit la americani - Un pilot al aviației militare ruse s-a prezentat la ambasada Statelor Unite din Emiratele Arabe Unite și a declarat că a dezertat, pentru că se opune invaziei din Ucraina. Informația a apărut pe un canal de Telegram care prezintă date activitățile clandestine din război și care ar putea avea legătură cu spionajul ucrainean, relatează Kiev Post. Pilotul rus, identificat drept locotenent-major Garicenko (indicativ „Gavr"), a profitat că i s-a aprobat plecarea în permisie în Emirate alături de familie, la sfârșitul lunii septembrie. El a ținut legătura cu un fost coleg, de asemenea pilot, Anton Vasiliev, care a fugit la Los Angeles înainte de începerea războiului, și care l-a ajutat să dezerteze. Garicenko s-a declarat pregătit să coopereze cu autoritățile americane. Este a treia dezertare a unui pilot rus de la începerea războiului, după ce un locotenent a cerut azil politic în Lituania în iunie, iar un pilot de elicopter s-a predat cu tot cu aparatul de luptă Mi-8AMTSh forțelor ucrainene.
  • Incendiu în Krasnoiarsk - Un incendiu a izbucnit miercuri dimineață într-o fabrică de aluminiu din orașul siberian Krasnoiarsk. Cauzele încă nu sunt cunoscute. Autoritățile locale au transmis că nu există victime.
  • Judecată pentru "profanare" - Fosta balerină rusă Anastasia Volocikova riscă până la trei ani de închisoare pentru "profanarea simbolului gloriei militare a Rusiei". Volocikova a fost denunțată de unii dintre cei care o urmăreau pe rețelele de socializare după ce a postat o imagine cu un avion sovietic de vânătoare La-5.
  • Pedeapsă pentru prezentatoarea disidentă - Un tribunal din Rusia a condamnat-o la opt ani și jumătate de închisoare pe fosta jurnalistă de televiziune Marina Ovsiannikova, care a afişat în direct o pancartă prin care cerea încheierea luptelor şi îi îndemna pe ruşi "să nu creadă propaganda". Ea a fost găsită vinovată de „difuzare cu bună știință de informații false despre forțele armate ruse”. A fost judecată în lipsă, după ce a fugit din Rusia, într-o ţară europeană nespecificată.

Alte informații relevante

  • Stocuri de piese în România - Ucraina va avea la dispoziție, în România și Polonia, piese pentru reconstruirea infrastructurii energetice. 100 de transformatoare de mare putere vor fi comandate și stocate în aceste țări pentru a reluarea rapidă a furnizării de energie. Transformatoarele vor fi trimise în Ucraina dacă va fi nevoie de ele.
  • 12 nave prin coridorul maritim - Marina Ucrainei a anunțat miercuri că 12 nave sunt gata să intre pe un coridor de transport maritim din Marea Neagră pentru a ajunge în porturile ucrainene. Vapoarele vor fi încărcate în Ucraina cu cereale și alte bunuri de export. Alte 10 nave sunt pregătite să plece din porturile țării, a spus purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk. Ucrainenii folosesc coridorul umanitar deschis în vară pentru a evit blocada instituită de ruși după renunțarea la acordul privind cerealele. Vapoarele folosesc coridorul care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.
  • Kievul confiscă piese pentru elicoptere rusești - Ucraina a confiscat active aparţinând companiei militare ruse Rostvertol PJSC în valoare de aproape 5,5 milioane de dolari, inclusiv piese pentru elicoptere de luptă, anunţă Servicul ucrainean de securitate SBU, relatează CNN. ”Este vorba despre un lot de piese pentru sisteme de control ale elicopterelor de luptă, pe care una dintre fabricile din Liov le producea pentru societatea din Rostov (Rostvertol PJSC) în baza unui contract din 2011”, a anunţat SBU. Compania rusească spera să primească această comandă de la fabrica ucraineană din Liov în 2014, însă ofiţeri SBU de la contrainformaţii au blocat transferul către Rusia al componentelor de elicopter, după anexarea Crimeii. SBU va transfera componentele tehnologice armatei ucrainene.
  • Budapesta vrea reducerea ajutorului - Ungaria a cerut împărțirea ajutorului UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în două părți. Budapesta consideră că, deocamdată, 25 de miliarde sunt suficiente pentru Kiev, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
  • UE începe negocierile cu Kievul - Uniunea Europeană se pregătește să inițieze negocierile oficiale pentru aderare cu Kievul. Anunțul va fi făcut în decembrie, scrie Politico.
  • Sprijin înalt pentru aderare - Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, susține aderarea Ucrainei la UE până în 2030. El a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel că a cerut Uniunii Europene accelerarea procesului de decizie în această privință. dar a subliniat că nu va exista niciun „rabat politic" pentru Ucraina sau oricare alt stat candidat.
  • Extinderea UE pentru a include nouă state noi, inclusiv Ucraina şi Moldova, ar costa actualii membri vreo 256 de miliarde de euro, au relevat calculele interne. Un efect al extinderii ar fi transformarea multor țări care se bucură în prezent de beneficii financiare nete de la UE în contributori la bugetul comunitar. Costul imens al extinderii apare într-un document redactat de secretariatul Consiliului UE şi a fost divulgat de Financial Times. Detalii AICI
  • Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate Iranului, o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană, în timp ce aşteaptă mai mulţi bani şi echipamente din partea SUA şi a aliaţilor săi, au declarat oficiali americani citaţi de CNN. Comandamentul Central al SUA urmează să anunţe această politică chiar în această săptămână.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇