Ziua 559. Primul tanc Challenger din istorie distrus de inamic. Zelenski e pe front, Putin prezintă conspirații (Foto&Video)

Ziua 559. Primul tanc Challenger din istorie distrus de inamic. Zelenski e pe front, Putin prezintă conspirații (Foto&Video)

În ziua 559 de război, Rusia a anunțat că a doborât cel puţin trei drone lansate de Ucraina care vizau capitala ţării. Resturi ale uneia dintre drone au căzut într-o zonă unde se află o reşedință oficială a lui Vladimir Putin, iar atacurile au perturbat din nou traficul aerian în capitala rusă.

Continuă și atacurile rușilor în Ucraina. Mai multe clădiri rezidenţiale și depozite de cereale au fost lovite în Harkov, Donețk și Herson.

Între timp, pe Frontul de Sud, axa Tokmak – Melitopol, trupele ucrainene au avansat dincolo de şanţurile antitanc care formează linia defensivă a Rusiei.

Însă a apărut o înregistrare video care sugerează că ucrainenii ar fi pierdut unul dintre tancurile Challenger 2 primite de la britanici. Ar fi prima oară în istorie când un astfel de tanc e distrus ca urmare a acțiunii directe a inamicului.

Iar Volodimir Zelenski a fost pe linia frontului, în Doneţk şi Zaporojie (ieri), apoi la Bahmut (azi). El a spus că a vrut să audă personal de ce au nevoie soldaţii care luptă.

De la Moscova, Putin își prezintă teoriile conspirației, în care Occidentul mârșav a ales să pună în fruntea Ucrainei un evreu care să acopere „glorificarea nazismului”.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucrainenii avansează - Pe Frontul de Sud, axa Tokmak – Melitopol, trupele ucrainene au avansat dincolo de şanţurile antitanc care formează linia defensivă a Rusiei, informează Institutul pentru Studiul Războiului. ISW precizează însă că “momentan nu se poate evalua că forțele ucrainene au trecut această linie defensivă, în absența echipamentelor grele ucrainene”. Acestea au fost observate în zonă, dar imaginile geolocalizate arată că doar infanteria ucraineană a avansat la sud de Robotine și în spatele liniilor rusești, la Verbove.
  • Lovituri cu rachete - Mai multe clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost lovite de ruși în Harkov și Donețk, potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene. Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi a altor zone populate, a precizat acesta pe Telegram. Atacurile s-au soldat cu victime şi răniţi, a precizat Statul Major General, dar nu a oferit informaţii detaliate privind numărul victimelor.
  • Bombardamente și în Herson - Forțele ruse au bombardat regiunea Herson de 57 de ori în ultimele 24 de ore. Potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin, armata rusă a vizat zone rezidențiale și depozite de cereale.
  • Primul tanc Challenger distrus de inamic - O înregistrare video distribuită pe Twitter sugerează că ucrainenii au pierdut unul dintre tancurile Challenger 2 primite de la britanici. Ar fi prima oară în istorie când un astfel de tanc e distrus ca urmare a acțiunii directe a inamicului. Tancul ar fi fost distrus în apropiere de Robotîne, localitate din regiunea Zaporojie eliberată la sfârșitul lunii august. Acest model de tanc se află în dotarea Brigăzii 82 Parașutiști, o unitate de elită direct implicată în eliberarea localităţii.
  • Zelenski, pe linia frontului - Preşedintele Volodimir Zelenski a fost luni pe linia frontului, în Doneţk şi în regiunea Zaporojie, iar în discursul video nocturn adresat compatrioţilor, înregistrat în tren, a vorbit despre aceste vizite şi a spus că a vrut să audă personal de ce au nevoie soldaţii care luptă. „Este extrem de important să ne sprijinim soldaţii, să comunicăm cu comandanţii de brigadă şi combatanţii. Este foarte, foarte util să auzim direct de la cei care merg în luptă ce anume le lipseşte, ce anume este suficient şi ce anume trebuie schimbat”, a explicat liderul de la Kiev. Preşedintele ucrainean a vizitat marţi şi linia frontului din apropiere de Bahmut, oraşul pentru care forţele ruse şi ucrainene s-au luptat luni de zile.

Today we spent the whole day with our warriors. Combat brigades in Donetsk region. The 109th separate territorial defense brigade, the 110th separate mechanized brigade, the 36th, 37th, 38th brigades of our marines, the 79th airborne assault brigade, the 53rd mechanized brigade, and the 59th motorized infantry brigade. Each of them is powerful. I am proud of all of them. And thank you for your sincerity, guys! Zaporizhzhia direction. The 148th separate artillery brigade, the 82nd airborne assault brigade, the 71st separate hunting brigade – thank you for your service! To all of youI awarded our military doctors and thanked the staff of the stabilization points – they are great people who save heroes, restore lives and strength. Glory to all who fight for Ukraine! To everyone who works for our Ukrainian strength. To everyone in the world who constantly helps us! Who stands with us! And thank you personally for the chevrons, our guys, girls – all the warriors, thank you for the flags today. I will cherish it all.Glory to Ukraine!

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 4 septembrie 2023

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin, Occidentul și evreul Zelenski - Vladimir Putin a calificat drept dezgustător faptul că liderul ucrainean Vladimir Zelenski, care este de origine evreiască, acoperă glorificarea nazismului în această ţară: „Sponsorii occidentali au pus în fruntea Ucrainei moderne un om - un etnic evreu, cu rădăcini evreieşti, cu strămoşi evrei. Şi în acest fel, după părerea mea, ei acoperă într-un fel o astfel de esenţă antiumană, care este pusă la temelia, la baza statului ucrainean modern. Acest lucru face ca întreaga situaţie să fie extrem de dezgustătoare, în sensul că un etnic evreu acoperă glorificarea nazismului şi îi acoperă pe cei care au condus Holocaustul în Ucraina la vremea lor, anume exterminarea a 1,5 milioane de oameni".
  • Drone ucrainene doborâte - Rusia a doborât marţi dimineaţă cel puţin trei drone lansate de Ucraina care vizau capitala ţării, a declarat Ministerul rus al Apărării. Resturi ale uneia dintre drone au căzut într-o zonă unde se află o reşedință oficială a lui Vladimir Putin, iar atacurile au perturbat din nou traficul aerian în capitala rusă. Ministerul rus a precizat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus două drone deasupra regiunilor Kaluga şi Tver, care se învecinează cu regiunea Moscova, precum şi una mai aproape de capitală, deasupra districtului Istra din regiunea Moscova. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că resturi ale dronei doborâte în regiunea Tver au căzut în satul Zavidovo. Potrivit agenţiei de presă de stat RIA, în Zavidodvo se află "Rus", un palat care este reşedinţă oficială a liderului rus Vladimir Putin.
  • Cubanezi recrutați de ruși - Guvernul cubanez a identificat o "reţea de trafic" rusă care viza recrutarea de cubanezi pentru "operaţiuni militare în Ucraina" şi a iniţiat proceduri penale împotriva celor implicaţi. Ministerul cubanez de Interne "lucrează pentru a neutraliza şi dezmembra o reţea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetăţeni cubanezi care locuiesc acolo şi chiar unii din Cuba în rândul forţelor militare implicate în operaţiuni militare în Ucraina", a anunţat Ministerul de Externe de la Havana într-un comunicat.
  • Încă un grup de mercenari ruşi nemulțumit de Kremlin - Luptătorii din Rusici, un mic grup paramilitar neonazist rusesc staţionat pe linia frontului de la Robotîne, au amenințat că vor depune armele. Motivul oficial al ameninţării a fost faptul că unul dintre comandanţii de top ai grupului şi unul dintre membrii fondatori, Ian Petrovski, a fost reţinut în Finlanda şi riscă să fie extrădat în Ucraina, iar guvernul rus nu face mare lucru în această privinţă. Ian Petrovski, cu dublă cetăţenie, rusă şi norvegiană, a co-fondat Rusici în 2014 pentru a participa la ocuparea Donbasului şi se crede că la un moment dat a lucrat sub contract pentru Grupul Wagner.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Ucrainenii care fug de război, extrădați - Polonia şi alte ţări din UE ar putea fi inundate de cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată care au fugit de război şi au părăsit ţara dând mită. Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene, scrie cotidianul polonez „Rzeczpospolita”. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.
  • Exporturi de cereale în creștere - Exporturile Ucrainei de produse agricole au crescut cu 16% în august, comparativ cu luna precedentă, la 4,3 milioane tone metrice, în pofida dificultăţilor logistice şi a atacurilor Rusiei asupra principalelor rute de export ucrainene.
  • Ucraina nu mai are ministru la Apărare - Parlamentul ucrainean a aprobat marţi revocarea lui Oleksii Reznikov din funcţia de ministru al apărării şi a lui Rustem Umerov din funcţia de şef al agenţiei de privatizare a statului, deschizând astfel calea pentru ca Umerov să preia funcţia lui Reznikov. Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că îl demite pe Reznikov şi l-a propus pe Umerov pentru a-l înlocui. Această remaniere reprezintă cea mai mare reorganizare a instituţiei de apărare în cele 18 luni de război cu Rusia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇