Ziua 557: Atac masiv cu drone al Rusiei, explozii în apropiere de granița cu România. Podul Kerci - închis. Încă două nave au sfidat blocada

Ziua 557: Atac masiv cu drone al Rusiei, explozii în apropiere de granița cu România. Podul Kerci - închis. Încă două nave au sfidat blocada

Ziua 557 de război a început cu un atac masiv cu drone rusești în regiunea Odesa, ținta fiind infrastructura portuară de aici. Din 25 de drone lansate, sistemele de apărare ucrainene au doborât 22, restul provocând avarii.

Ulterior, ucrainenii au spus că a fost vizată „infrastructura civilă de pe Dunăre”, fără să ofere detalii, dar unele surse civile vorbesc despre explozii în portul Reni, aflat în apropiere de granița României, în zona Galați. Informație confirmată în cursul zilei de Rusia.

Urmăreşte ce se întâmplă pe front şi în ziua 558 - Două ore de bombardament cu drone la Izmail. Bărci distruse în Marea Neagră. Erdogan merge la Putin

În discursul zilnic, președintele Zelenski anunțase că două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au reușit să treacă prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev, în pofida blocadei navale ruseşti. Ar fi vorba de două nave care au plecat din portul Pivdennîi, situat la aproximativ 20 de kilometri est de Odesa.

ADVERTISING

Tot astăzi, la primele ore ale dimineții, traficul pe podul Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, a fost oprit pentru o scurtă perioadă de timp, fără să fie comunicat un motiv.

Și președintele Volodimir Zelenski a răspuns criticilor occidentali care sunt nemulțumiți de ritmul contraofensivei. El a spus: "Forţele ucrainene avansează. În ciuda tuturor lucrurilor şi indiferent de ceea ce spune cineva, avansăm, şi acesta este cel mai important lucru. Suntem în mişcare".

Sâmbătă, în ziua 556 de război, Ucraina a anunțat că poate lovi ținte aflate la 1.500 de km în interiorul teritoriului rus, în timp ce SUA trimit Kievului muniție cu uraniu sărăcit.

Evoluții pe front

  • Atac masiv la Odesa - Un atac cu 25 de drone care a fost lansat de Rusia în primele ore ale zilei de duminică a lovit şi a avariat infrastructura portuară din regiunea Odesa. Doi civili au fost răniți. Atacul a durat trei ore și jumătate, iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 22 dintre dronele Shahed, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene. Ulterior, comandamentul militar din sudul Ucrainei a spus că a fost vizată „infrastructura civilă de pe Dunăre". Armata a anunțat că în urma atacului a izbucnit un incendiu care a fost stins rapid. Militarii nu au oferit alte detalii, dar unele surse civile vorbesc despre explozii în portul Reni, aflat în apropiere de granița României, în zona Galați. Un alt port important al Ucrainei este Izmail. Acesta se află pe malul opus al Dunării, în raport cu județul Tulcea.
  • Rușii confirmă - Armata rusă a afirmat că a întreprins un atac cu drone în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva portului Reni, situat pe Dunăre în sudul Ucrainei, la frontiera cu România. „În această noapte, forţele aeriene ruse au executat o lovitură grupată cu drone asupra unor depozite de carburant utilizate pentru reaprovizionarea echipamentelor militare ucrainene, în portul Reni”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova. Acesta a dat asigurări că obiectivul loviturii a fost 'atins' şi toate ţintele lovite.
  • România condamnă - Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că atacurile Federaţiei Ruse împotriva obiectivelor civile din Ucraina sunt "nejustificate" şi "în profundă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar", precizând că, în niciun moment, mijloacele de atac utilizate nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României. El a mai spus că Ministerul Apărării continuă implementarea măsurilor de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian.
  • Trafic închis pe podul Kerci - Traficul pe podul principal care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea a fost reluat, după o scurtă suspendare duminică dimineaţa devreme, a anunţat operatorul podului fără a preciza motivul. Podul Kerci din Crimeea a fost ţinta a tot mai multe atacuri cu drone aeriene şi maritime în ultimele luni. Vineri seară, Rusia afirmase că a distrus în Marea Neagră trei drone navale ucrainene care ar fi vizat podul din Crimeea.
  • Contraofensiva avansează - Preşedintele Volodimir Zelenski a răspuns în discursul său zilnic criticilor unor oficiali occidentali care spun că Ucraina câştigă teren prea încet. "Forţele ucrainene avansează. În ciuda tuturor lucrurilor şi indiferent de ceea ce spune cineva, avansăm, şi acesta este cel mai important lucru. Suntem în mişcare", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Două nave au trecut de blocadă - Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev în pofida blocadei navale ruseşti, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. "Ucraina restabileşte adevărata libertate de navigaţie în Marea Neagră. Libertatea necesită hotărâre", a spus Volodimir Zelenski. Potrivit datelor publicate de site-ul Marinetraffic, două nave cargou, Filia Glory şi Ocean Courtesy, au părăsit portul Pivdennîi, situat la aproximativ 20 de kilometri est de Odesa.
  • Fără business as usual - Președintele Zelenski a avertizat, în discursul zilnic, că libertatea va fi restabilită în Ucraina, dar nu va mai fi la fel pentru cei care au jefuit țara. “Fără îndoială, vom apăra Ucraina şi vom restabili libertatea pe toate meleagurile noastre. Fiecare dintre noi simte că aceasta va fi o Ucraină cu reguli diferite. Graniţele sunt aceleaşi. Democraţia este probabil la fel de turbulentă. Libertatea este una dintre cele mai mari din Europa, ca întotdeauna. Dar, fără îndoială, nu vor mai exista decenii întregi de "business as usual" pentru cei care au jefuit Ucraina şi s-au pus deasupra legii şi a oricăror reguli”.
  • Africa de Sud neagă acuzațiile - Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat duminică după-amiază că o investigaţie efectuată în urma acuzaţiilor ambasadorului SUA la Pretoria despre expedierea către Rusia a unei nave încărcate cu arme la sfârşitul anului trecut nu a găsit dovezi că respectivul cargou ar fi avut la bord echipamente militare. "Niciuna dintre acuzaţiile despre livrarea de arme către Rusia nu s-a dovedit a fi adevărată (...) Nu a fost emisă nicio autorizaţie pentru export de arme şi nu a fost efectuat niciun export de arme", a spus preşedintele sud-african.
  • Mutarea lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că a decis să îl înlocuiască pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, şi că va cere parlamentului în această săptămână să îl numească pe Rustem Umerov (foto), şeful principalului fond de privatizare din Ucraina, un tătar din Crimeea de 41 de ani. Detalii AICI.
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇