Ziua 555. Kuleba, la CNN: Contraofensiva avansează. Rusia a pus rachetele Sarmat în stare de luptă

Ziua 555. Kuleba, la CNN: Contraofensiva avansează. Rusia a pus rachetele Sarmat în stare de luptă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 555 de război a debutat cu un atac puternic al rușilor în regiunea Vinnîțea. O rachetă a lovit noaptea trecută o întreprindere privată, iar autoritățile ucrainene spun că există victime și că pagubele sunt foarte mari.

Între timp, trupele ucrainene au făcut progrese teritoriale pe frontul de sud, direcția Melitopol, a anunțat Comandamentul Ucrainean, precizând că rușii au încercat mai multe contraatacuri pe această direcție, dar au fost respinse.

Iar Pentagonul a lansat o comandă de circa 200 de rachete aer-aer AMRAAM, cu rază de peste 100 de km, cel puțin o parte dintre ele, pentru aviația ucraineană.

Și în Rusia au fost noi atacuri. Dronele ucrainene au vizat din nou Moscova şi regiunea Kursk din sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina.

Iar directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a anunţat că rachetele balistice intercontinentale au fost plasate în stare de luptă. Racheta Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în SUA sau Europa.

Problema cerealelor continuă. Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, "un set de propuneri concrete" menite să revigoreze acordul. Subiectul se va afla și pe agenda întâlnirii dintre Vladimir Putin și președintele Erdogan, care va avea loc luni, la Soci.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Progrese pe Frontul de Sud - Trupele ucrainene au făcut progrese teritoriale pe Frontul de Sud, direcția Melitopol, a anunțat Comandamentul Ucrainean, precizând că rușii au încercat mai multe contraatacuri pe această direcție, dar au fost respinse. Armata ucraineană pare a consolida breșa teritoriului eliberat recent între între Robotîne și Verbove, probabil pentru a putea aduce mai aproape artileria și sistemele antiaeriene necesare pentru a putea efectua noi ofensive spre Tokmak.
  • Întreprindere bombardată - O rachetă lansată de ruși a lovit noaptea trecută o întreprindere privată din centrul Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că există victime și că pagubele sunt foarte mari. Atacul a vizat regiunea centrală Vinnîțea, au declarat vineri autoritățile ucrainene. Lovitura a avariat numeroase clădiri și a rănit mai mulți oameni, a spus guvernatorul Serghei Borzov. „Din nefericire, există victime, acestora li se oferă toată asistența necesară", a anunțat guvernatorul pe Telegram.
  • Amenințări cu bomba la liceele din Kiev - Poliția din Kiev anunță că a primit o amenințare potrivit căreia toate liceele din oraș ar putea fi bombardate vineri. „Poliția din Kiev a primit informații despre o amenințare cu bombă la toate școlile secundare din Kiev", a transmis administrația militară pe Telegram. Autoritățile fac verificări la școlile vizate și încearcă să afle cine se află în spatele amenințării. În Ucraina, 1 septembrie este prima zi a anului școlar.
  • Nou tip de drone - Ucraina a folosit în loviturile de sâmbăta trecută asupra aeroportului Kursk din vestul Rusiei un tip nou de drone, afirmă presa de la Kiev. Partea militară a aeroportului a fost atacată cu 16 rachete confecţionate din carton, dificil de localizat de radarele apărării antiaeriene, arată surse din serviciul ucrainean de informaţii SBU. Conform presei ucrainene, dronele au fost produse în primăvara aceasta de o firmă australiană. Dronele ucrainene au lovit de mai multe ori cu succes în ultimele zile ţinte de pe teritoriul Rusiei, unele la distanţe mari de frontieră.
  • Oh, băieţi, sunteţi prea lenţi” - Ucraina "nu eşuează", ci "avansează" în contraofensiva sa, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu acordat la Kiev jurnalistei CNN Christiane Amanpour. El a spus că cei care critică viteza contraofensivei ucrainene ar trebui să se gândească la soldaţii care luptă. "Cum te simţi când te întorci din misiune şi îţi iei înapoi telefonul, îl deschizi şi începi să citeşti (păreri de la) toţi oamenii deştepţi care spun cât de lent eşti şi că nu te descurci suficient de bine? Tocmai ţi-ai pierdut doi dintre prietenii tăi. Aproape că ai fost ucis. Te-ai târât un kilometru pe burtă pentru a demina câmpul. Te-ai sacrificat - ai cucerit nenorocitul de tranşeu rusesc într-o luptă crâncenă. Şi apoi citeşti că cineva spune: 'Oh, băieţi, sunteţi prea lenţi'?". "Se întâmplă pur şi simplu pentru că este greu. Este o luptă grea", a mai spus Kuleba.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rachete Sarmat în stare de luptă - Directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a anunţat că rachetele balistice intercontinentale au fost plasate în stare de luptă. Racheta Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în SUA sau Europa. În luna iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că rachetele Sarmat vor fi ''în curând'' plasate în stare de luptă. Armata rusă a efectuat în aprilie 2022 un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să ''reflecteze''.
  • Noi atacuri cu drone - Dronele ucrainene au vizat din nou capitala Rusiei şi o regiune din sud-vestul ţării, la graniţa cu Ucraina. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că apărarea aeriană a doborât o dronă care se apropia de capitală în timpul nopţii. Nu au fost raportate victime sau pagube. Între timp, în regiunea Kursk, o dronă ucraineană a vizat oraşul Kurceatov în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul Roman Starovoit. El a spus că drona a lovit o clădire nerezidenţială, avariindu-i faţada.
  • Sistem de apărare extins - Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, doreşte să extindă sistemul de apărare aeriană al capitalei ruse, în contextul intensificării atacurilor cu drone ucrainene asupra acesteia. El a precizat că în ultimele săptămâni au fost ridicate noi sisteme de apărare aeriană. ''Uneori asfaltul nici nu are timp să se răcească - şi deja rachetele acţionează, doborând dronele'', a spus edilul rus.
  • Deficit de carburanți - Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, s-a confruntat cu o penurie de combustibil crucial pentru strângerea recoltei în unele regiune agricole din sudul ţării, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi în lunile următoare, au declarat surse din piaţă pentru Reuters. Comercianţii au spus că piaţa combustibililor a fost afectată de o combinaţie de diferiţi factori, inclusiv întreţinerea la rafinăriile de petrol, blocajele infrastructurii căilor ferate şi rubla mai slabă, care stimulează exporturile de combustibil.
  • Bloggeri militari ruși arestați - Trei bloggeri militari ruși au fost arestați după ce au criticat Ministerul rus al Apărării, cel mai probabil la ordinele armatei, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). „Milbloggeri ruși au afirmat că comandantul Brigăzii 205 de pușcași motorizați și, posibil, un oficial militar rus de nivel înalt au ordonat contrainformațiilor militare rusești să îi rețină pe cei trei milbloggeri ruși care au fost recent critici la adresa Ministerului rus al Apărării”, afirmă ISW. Reacțiile la presupusele ordine de reținere au fost izolate la mica comunitate de bloggeri care au discutat despre Brigada 205-a de pușcași motorizați începând cu 25 august.
  • Rusia, atacată din Rusia - Atacul cu drone asupra unei baze aeriene din oraşul rusesc Pskov, în urma căruia patru avioane de transport au fost incendiate marţi, a fost lansat din interiorul Rusiei, a declarat şeful serviciului militar de informaţii din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, relatează BBC. Kirilo Budanov nu a precizat însă dacă atacul a fost efectuat de agenţi ucraineni sau ruşi.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Acordul cerealelor - Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, "un set de propuneri concrete" menite să revigoreze acordul care a permis exportul în siguranţă de cereale ucrainene pe Marea Neagră. "Cred că am prezentat o propunere care ar putea fi baza pentru o reînnoire, dar o reînnoire care trebuie să fie stabilă", a declarat Guterres, fără a anunţa detaliile propunerii. Un diplomat rus, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că "nu există nicio revelaţie" în scrisoarea lui Guterres către Lavrov şi că aceasta nu face decât "rezumatul unor idei anterioare ale ONU, care nu au mers".
  • Putin se vede cu Erdogan - Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan luni, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră. Detalii AICI.
  • Anunțul a fost făcut de Kremlin, informează Reuters.
  • Rachete din SUA - Pentagonul a lansat o comandă pentru un număr neprecizat de rachete aer-aer AMRAAM, anunțând doar suma de 192 de milioane de dolari atribuită producătorului Raytheon Missiles and Defense, precum și faptul că plata se va face parțial din Fondul de Intervenție pentru Ucraina. Costul aproximativ al unei astfel de rachete este de aproximativ 1 milion de dolari.
  • Tancuri Abrams - Primul lot de tancuri americane Abrams urmează să sosească în Ucraina în această lună, exact când soldații ucraineni termină faza finală de antrenament în Germania. 31 de tancuri americane sunt promise Ucrainei, iar primele zece vor ajunge până la jumătatea lunii septembrie.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇