Kremlinul confirmă că Putin se întâlnește cu Erdogan

Kremlinul confirmă că Putin se întâlnește cu Erdogan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele rus Vladimir Putin va purta discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan luni, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră.

Anunțul a fost făcut de Kremlin, informează Reuters.

Două surse turceşti declaraseră joi pentru Reuters că la întâlnire cei doi lideri vor discuta în principal despre exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunţat joi că a trimis Rusiei "un set de propuneri concrete" menite să revigoreze acordul care a permis exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, în condiţiile în care Rusia controlează căile maritime ale Ucrainei.

ADVERTISING

Rusia a ieşit din acest acord în iulie - la un an după ce a fost negociat de Naţiunile Unite şi Turcia - plângându-se că sancţiunile economice occidentale îi împiedică propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte şi se încalcă astfel un memorandum încheiat în paralel. În plus, Rusia acuză că cereale ucrainene nu ajung de fapt în ţările care au cu adevărat nevoie de ele.

Iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră a fost menită să combată o criză alimentară globală agravată, potrivit ONU, de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt ambele mari exportatoare de cereale.

ADVERTISING

Un diplomat rus, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că nu există "nicio revelaţie" în scrisoarea lui Guterres trimisă ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Însuşi Lavrov a declarat joi, după ce s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, că Rusia nu a văzut niciun semn că va primi garanţiile necesare pentru a relansa acordul privind cerealele.

Rusia a declarat că, dacă cererile sale sunt îndeplinite prin acţiuni concrete mai degrabă decât prin promisiuni, va relua imediat acordul.

ADVERTISING

Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi SWIFT de la care UE a întrerupt-o în iunie 2022.

Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac în sine obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările îi împiedică transporturile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇