Ziua 538. După Polonia, și Letonia își duce armata la graniță. Șoigu râde de armele occidentale, Putin schimbă scrisori cu Kim și își bagă coada în Niger

Ziua 538. După Polonia, și Letonia își duce armata la graniță. Șoigu râde de armele occidentale, Putin schimbă scrisori cu Kim și își bagă coada în Niger

Ziua 538 de război începe cu un atac masiv al rușilor asupra vestul și nordului Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, soldat cu pagube materiale și cu mai mulți răniți.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat în cursul nopţii 28 de rachete de croazieră de diferite tipuri, dintre care numai 16 au fost interceptate de apărarea aeriană. Purtătorul de cuvânt Iuri Ihnat a declarat pentru televiziunea ucraineană că rachetele care se apropiau îşi schimbau constant cursul pentru a îngreuna funcţionarea apărării aeriene.

Ruşii au lansat un atac aerian asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei şi a regiunii Volîn din nord-vest, lovind mai multe clădiri, rănind oameni şi forţând evacuări, au declarat oficiali ucraineni. Producătorul suedez de rulmenţi SKF a anunţat că fabrica sa din Luţk a fost lovită de o rachetă, iar trei angajaţi au fost ucişi. De asemenea, la Dnipro, rușii au lovit sediul unei companii. Acolo a izbucnit un incendiu, iar o persoană a fost rănită.

Pe de altă parte, liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut un schimb de scrisori prin care s-au angajat să îşi dezvolte legăturile în ceea ce Kim a numit o "relaţie strategică de lungă durată", în timp ce grupul german din industria apărării Rheinmetall a primit o comandă în valoare de câteva zeci de milioane de euro pentru a furniza Ucrainei sistemul său de drone Luna, în acest an.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Alarmele au sunat azi-noapte în toată Ucraina - Alerte de raid aerian au fost emise pentru întreaga țară timp de aproximativ două ore, pe parcursul nopţii. Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat în cursul nopţii 28 de rachete de croazieră de diferite tipuri, dintre care numai 16 au fost interceptate de apărarea aeriană. Purtătorul de cuvânt Iuri Ihnat a declarat pentru televiziunea ucraineană că rachetele care se apropiau îşi schimbau constant cursul pentru a îngreuna funcţionarea apărării aeriene.
  • Atacuri multiple în regiunea Liov - Multe rachete au fost doborâte, dar au existat şi lovituri în Liov, a anunţat primarul oraşului pe Telegram. Dimensiunea atacului şi amploarea totală a pagubelor din Liov nu au fost încă stabilite. Anterior, guvernatorul regiunii a declarat că „grupuri de rachete ruseşti" se îndreaptă spre regiune. Presa ucraineană a relatat că, potrivit informaţiilor preliminare, atacul de marţi a fost cel mai mare asalt aerian asupra regiunii Liov de la începutul războiului, în februarie 2022.
  • Atacurile aeriene de azi-noapte au vizat şi regiunea Volîn, aflată la granița cu Polonia. O unitate comercială din oraşul Luțk a fost lovită şi cel puţin două persoane au fost rănite, au transmis autorităţile locale pe Telegram.
  • De asemenea, cel puţin o persoană a fost rănită în urma atacului asupra regiunii ucrainene Dnipro, în sud-vestul Ucrainei, unde o unitate economică a fost lovită şi a izbucnit un incendiu, a anunţat guvernatorul regiunii, pe Telegram.
  • Trei morți în urma atacului din Luțk - Producătorul suedez de rulmenţi SKF a anunţat că fabrica sa din Luţk, în regiunea Volîn, din nord-vestul Ucrainei, a fost lovită de o rachetă la sfârşitul zilei de luni, iar trei angajaţi au fost ucişi.
  • Bilanțul atacurilor din Liov: Ruşii au lansat în cursul nopţii un atac cu rachete în această regiune. Au fost rănite cel puţin 15 persoane, inclusiv un copil de 10 ani, şi atacurile au avariat în mare măsură infrastructura civilă. Aproximativ 40 de case au fost avariate, conform autorităților locale.
  • Șoigu râde în nas Occidentului - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susține că resursele armatei ucrainene sunt „aproape epuizate": „Kievul nu obţine niciun rezultat în pofida sprijinului total din partea Occidentului”. El i-a tachinat pe liderii occidentali, spunând că armele livrate Kievului „nu au nimic unic sau invulnerabil: „Suntem gata să împărtăşim evaluările noastre privind punctele slabe ale echipamentelor occidentale".
  • Fortificații în nord și est - Ucraina va consolida infrastructura militară în zonele din nord şi est, la frontierele cu Belarus şi Rusia, a afirmat premierul Denis Şmihal. Guvernul de la Kiev va aloca 32 de milioane de euro pentru suplimentarea capabilităţilor militare în regiunile Harkov şi Cernigău, a precizat premierul Ucrainei.
  • Zelenski iar pe front - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat marţi în regiunea sudică Zaporojie unităţi ale forţelor armate implicate în contraofensiva Kievului pe frontul Melitopol. Zelenski a ascultat rapoartele comandanţilor acestor unităţi cu privire la desfăşurarea ostilităţilor şi a discutat cu aceştia şi cu personalul combatant cele mai problematice aspecte ale provocărilor cu care se confruntă.

Розташування 10-го армійського корпусу, який бере участь в обороні нашої держави на Мелітопольському напрямку.Заслухав...

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 15 august 2023

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin și Kim Jong Un fac schimb de scrisori - Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut un schimb de scrisori prin care s-au angajat să îşi dezvolte legăturile în ceea ce Kim a numit o "relaţie strategică de lungă durată", a transmis presa de stat din Phenian.
  • Putin își bagă coada în Niger - Putin a vorbit marţi cu liderul militar din Mali despre recenta lovitură de stat din Nigerul vecin. Putin „a subliniat importanţa unei rezolvări paşnice a situaţiei, pentru un Sahel mai stabil", a declarat preşedintele interimar din Mali, Assimi Goita. Kremlinul a precizat într-un comunicat că apelul a fost iniţiat de Mali: „Părţile s-au concentrat în mod specific pe situaţia actuală din regiunea Sahara-Sahel şi au subliniat, în special, importanţa rezolvării situaţiei din Republica Niger exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice paşnice". Nigerul are o importanţă strategică pentru Statele Unite, China, Europa şi Rusia datorită resurselor sale de uraniu şi petrol şi rolului său de centru pentru forţele străine care luptă împotriva insurgenţei islamiste regionale.
  • Bilanț în creștere la benzinărie - Explozia masivă de luni seară de la benzinăria din Daghestan, republică din sudul Rusiei, a ucis 35 de persoane şi a rănit alte 115, potrivit unui bilanţ actualizat anunţat marţi de oficiali ruşi. Familiile celor morţi vor primi câte 1 milion de ruble (aproximativ 10.000 de dolari) fiecare, iar cele ale răniţilor între 200.000 şi 400.000 de ruble (aproximativ 2.000-4.000 de dolari), au declarat autorităţile din Daghestan.
  • Criminali grațiați după și mai multe crime - Autorităţile ruse au graţiat un bărbat care fusese închis pentru uciderea partenerei sale în 2021, după ce acesta a luptat mai puţin de trei luni în Ucraina, unde a ajuns după ce a fost recrutat din închisoarea în care îşi ispăşea pedeapsa, a relatat marţi canalul Dojd. „După cum se spune, el este acum liber de păcat în faţa lui Dumnezeu. Este liber. A fost graţiat. Începe de la zero", a declarat mama sa.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Războiul e tot mai amenințător - Ca și în Polonia, autorităţile din Letonia au anunţat marţi mobilizarea unor efective suplimentare de gărzi de frontieră şi trimiterea de unităţi ale forţelor armate la graniţa cu Belarus din cauza unei ameninţări crescânde de „război hibrid", cu referire la intrarea ilegală de migranţi. Măsurile au fost anunţate după ce autorităţile din ţara baltică au anunţat că au interceptat 96 de persoane care încercau să intre ilegal în Letonia din Belarus în noaptea de luni spre marţi. Aceasta este una dintre cele mai mari cifre din ultimele luni.
  • Drone germane pentru ucraineni - Grupul german din industria apărării Rheinmetall a primit o comandă în valoare de câteva zeci de milioane de euro pentru a furniza Ucrainei sistemul său de drone Luna, în acest an. Comanda face parte dintr-un pachet extins de ajutor militar iniţiat de guvernul german în iulie 2023, se arată într-un comunicat.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇