Ziua 532 de război. Explozie uriașă cu zeci de victime lângă Moscova. Asalt peste Nipru. Explicații de la Kiev pentru contraofensiva lentă (Video)

Ziua 532 de război. Explozie uriașă cu zeci de victime lângă Moscova. Asalt peste Nipru. Explicații de la Kiev pentru contraofensiva lentă (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 532 de război a început cu un nou atac cu drone asupra Moscovei. Două aparate au fost doborâte la periferia capitalei ruse, înainte de a-și atinge ținta.

Câteva ore mai târziu, spre prânz, o explozie de proporții a avut loc la o fabrică folosită în mare parte pentru armată, aflată la 70 km de Moscova. Un depozit de stocare a artificiilor a sărit în aer. Numărul victimelor este de ordinul zecilor.

Pe front, rușii continua să bombardeze civili, doar pentru a relua atacul de îndată ce salvatorii ajung la fața locului. S-a întâmplat din nou noaptea trecută într-un sat din apropiere de Kupiansk, regiunea Harkov, soldat cu mai mulți civili morți și salvatori răniți. Atacurile au devenit atât de brutale în zonă, că autoritățile le-au cerut oamenilor să evacueze civilii și persoanele cu probleme de mobilitate.

Pe de altă parte, forțele ucrainene au încercat să traverseze râul Nipru. Bloggerii militari ruși au raportat că până la șapte bărci au spart liniile defensive rusești, dar ulterior ucrainenii au fost respinşi.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că sunt gândiți și puși bine la punct pașii necesari pentru eliberarea Crimeii. Iar consilierul său, Mihailo Podoliak, a apărat progresul lent înregistrat de contraofensivă. El a subliniat că, la începutul războiului, mulți se așteptau ca armata rusă să treacă prin Ucraina și să cucerească Kievul în câteva zile. Nu a fost aşa, iar acum e nevoie de răbdare.

În schimb, tensiunea crește tot mai mult în Polonia, care a decis să trimită 2.000 de soldați la granița cu Belarusul, pentru a opri orice misiune ar avea mercenarii Wagner.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Rușii continuă atacurile în două valuri - Trei civili au murit şi alţi nouă au fost răniţi în regiunea Harkov din Ucraina, după ce rachete ruseşti au vizat un sat din apropiere de Kupiansk. Iniţial, ruşii au lovit satul Kruliakivka cu patru bombe aeriene ghidate. Când poliţiştii şi salvatorii au sosit la locul atacului, ruşii au tras din nou spre sat cu rachete de artilerie cu lansare multiplă. Ca urmare, doi poliţişti şi doi salvatori au fost răniţi. Autoritățile le-au cerut locuitorilor să evacueze copiii şi persoane cu mobilitate limitată, în urma intensificării bombardamentelor ruseşti în zonă.
  • Morţi la Zaporojie - Cel puţin trei persoane au fost ucise miercuri în bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. "Operaţiunea de salvare este în curs de desfăşurare. Tuturor victimelor li se va acorda asistenţa necesară. Iar această crimă de război a Rusiei îşi va afla cu siguranţă pedeapsa. Iar răspunsul pentru teroriştii ruşi va fi în prima linie - datorită eroicilor noştri luptători", a adăugat Zelenski.
  • Asalt peste Nipru - Forțele ucrainene au încercat să traverseze râul Nipru, care împarte Hersonul eliberat de cel ocupat şi care de luni de zile a servit drept linie de front în sudul Ucrainei. Bloggerii militari ruși au raportat că până la șapte bărci, fiecare transportând șase sau șapte persoane, au ajuns lângă satul Kozachi Laheri și au spart liniile defensive rusești. Soldații ucraineni ar fi înaintat până la 800 de metri, dar şeful părții ocupate a regiunii Herson, impus de ruși, Vladimir Saldo, susține că raidul ucrainean a fost respins.
  • Plan pentru eliberarea Crimeii - Volodimir Zelenski a anunțat că a avut loc o întâlnire pe tema politicii de recâştigare a teritoriilor ocupate de ruși: „În special în ceea ce priveşte Crimeea şi reintegrarea acesteia (la Ucraina). Este evident că, după ce Crimeea va fi eliberată de sub ocupaţie, acolo vor reveni oportunităţile economice, securitatea personală a oamenilor şi un sentiment de libertate reală, care nu a mai existat din 2014. Dar toate acestea nu ar trebui să fie doar abstracte - fiecare detaliu al dezocupării Crimeei ar trebui să aibă o semnificaţie specifică. Cum anume revine viaţa normală. Ce anume înseamnă acest lucru pentru Crimeea şi pentru tot poporul nostru. Acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Pas cu pas, facem ca eliberarea Crimeii să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită”.
  • Explicaţii pentru contraofensiva lentă - Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, a apărat progresul lent înregistrat de contraofensiva Ucrainei. El a subliniat că, la începutul războiului, mulți analiști se așteptau ca armata rusă să treacă prin Ucraina și să cucerească Kievul în câteva zile. Podoliak adaugă că apărarea Ucrainei de până acum a distrus reputația armatei ruse, ca a doua cea mai de temut forță de luptă din lume. "Când cineva vorbește despre contraofensiva ucraineană, viteza, direcțiile și eficiența ei, dă sfaturi sau afirmă cu certitudine că ceva „cu siguranță nu merge conform planului”, principalul lucru de reținut este că mai ieri (înainte de invazie) armata rusă era considerată serios „a doua armată din lume”, temută isteric și era de neimaginat că cineva va putea lupta eficient împotriva ei. Prin urmare, (...) toată lumea trebuie să aibă răbdare și să monitorizeze îndeaproape munca de înaltă calitate a forțelor armate ale Ucrainei. Luptele vor ajunge la o finalitate obligatorie și corectă. Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina. Cel puțin, pentru Ucraina și Europa".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Nou atac cu drone în Moscova - Două drone au fost doborâte în suburbiile Moscovei, potrivit primarului Serghei Sobianin, care nu a spus nimic de posibile pagube sau victime: „A existat o încercare de a zbura deasupra oraşului a două drone de luptă. Amândouă au fost doborâte de apărarea noastră antiaeriană. Una dintre drone a fost doborâtă în apropiere de Domodedovo, în timp ce cealaltă a fost doborâtă aproape de autostrada Minsk”. La Domodedovo se află un aeroport internaţional.
  • Explozie lângă capitală - O explozie s-a produs miercuri la o fabrică de opto-mecanică din oraşul Serghiev Posad, situat la aproximativ 70 km nord de Moscova. O persoană a murit, iar bilanțul răniților crește rapid, ajungând peste 55. Deflagraţia pare să se fi produs într-un depozit unde erau stocate artificii, conform agenţiei de presă ruse, care adaugă că autorităţile au dispus evacuarea întregului personal din toate clădirile şi secţiile, inclusiv din cele închiriate. Pe pagina de internet a uzinei se precizează că această companie dezvoltă şi produce dispozitive optice şi optoelectronice pentru armată şi instituţiile de forţă, industrie şi sectorul medical. În special, produce aparate de uz militar, inclusiv vizoare în infraroşu pentru tancuri.
  • Șoigu amenință Occidentul - Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la reuniunea consiliului de conducere al ministerului, în care a subliniat că „ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util": „Occidentul colectiv duce un război prin procură împotriva Rusiei", a declarat Şoigu, subliniind „sprijinul său fără precedent" pentru Ucraina prin furnizarea de armament în valoare de zeci de miliarde de dolari, pentru a ajuta Kievul să respingă forţele ruseşti.
  • Rusia se plânge de „sancțiunile ascunse” - Chiar dacă exporturile de produse agricole nu fac obiectul sancţiunilor directe impuse de Europa şi SUA după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Moscova spune că restricţiile impuse băncilor şi persoanelor fizice ruseşti sunt „sancţiuni ascunse" asupra comerţului cu alimente. Eduard Zernin, şeful Uniunii exportatorilor de cereale din Rusia, se teme de o potenţială agravare a acestor „sancţiuni ascunse, care ar putea duce la o creştere a costurilor de transport şi de asigurare" pentru Rusia. Acest lucru „se va reflecta în nivelul preţurilor la grâu şi la alte cereale pe piaţa mondială".
  • Atac la graniţă - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunţat un mort într-un bombardament ucrainean. Viaceslav Gladkov spune că o persoană a fost ucisă de bombardamentele ucrainene în satul de frontieră Gorkovski.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Mii de soldați la granița Poloniei - Polonia urmează să desfăşoare 2.000 de militari suplimentari la frontiera cu Belarusul, anunţă miercuri adjunctul ministrului de Interne, Maciej Wasik, adică dublu faţă de numărul cerut de grăniceri, în vederea opririi unor treceri ilegale ale frontierei şi menţinerii stabilităţii, în contextul în care gruparea paramilitară rusă Wagner, care a sosit în Belarus luna trecută, a început săptămâna aceasta exerciţii militare în apropierea frontierei.
  • Gaz stocat în zona de război - Traderii europeni de gaze naturale au început să depoziteze gaze naturale în Ucraina, pentru a profita de preţurile mai mici şi de capacitatea disponibilă acolo, indiferent de riscurile implicate de războiul aflat în desfăşurare, au declarat trei comercianţi şi oficiali ai unor companii. Există în prezent aşteptări ca UE să atingă obiectivul de a-şi umple facilităţile de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie. Comercianţii au spus că există o logică comercială în depozitarea în Ucraina, în plus faţă de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai mici de acum, faţă de livrarea viitoare. Gazul pentru livrarea în septembrie are un preţ de 30 de euro (32,96 dolari) pe MWh, comparativ cu preţurile forward pentru primul trimestru din 2024, aflate la 49 de euro, pe piaţa futures pe gaz olandeză TTF.
  • Spion rus arestat în Germania - Procurorii au arestat un oficial al agenției germane de achiziții militare pe care îl suspectează că a transmis informații secrete serviciilor ruse, a anunțat procuratura federală. Bărbatul, un cetăţean german pe care procuratura l-a identificat doar ca Thomas H., a abordat din proprie iniţiativă consulatul Rusiei din Bonn şi ambasada din Berlin şi şi-a oferit cooperarea. Detalii AICI
  • Dezastru la Marea Neagră - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat asupra riscului unui „dezastru” regional dacă războiul dintre Rusia şi Ucraina se extinde la Marea Neagră, subliniind din nou că, în opinia sa, reluarea acordului privind cerealele depinde de Occident. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇