Ziua 528: Nou atac cu rachete, rușii au bombardat un centru de transfuzii de sânge. Moscova amenință că va provoca Ucrainei o catastrofă ecologică

Ziua 528: Nou atac cu rachete, rușii au bombardat un centru de transfuzii de sânge. Moscova amenință că va provoca Ucrainei o catastrofă ecologică

Ziua 528 de război în Ucraina a început cu un nou atac al ucrainenilor asupra unei nave rusești, după cel de ieri.

Autoritățile din Ucraina au decis să declare porturile Rusiei din Marea Neagră drept „zonă de risc de război”. Această măsură va fi în vigoare până la 23 august – când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerț cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră.

Pe front, forţele ucrainene au avansat în sud, în timp ce trupele rusești se se concentrează spre est, în timp ce lupte grele se dau la Bahmut. Totodată, oficiali americani şi occidentali cred că este puţin probabil ca Putin să schimbe cursul războiului în Ucraina până la alegerile din 2024.

De altfel, Polonia ar putea închide graniţa cu Belarus din cauza ameninţării din partea grupării Wagner, iar Lituania a anunțat deja că va închide două din cele șase puncte de frontieră cu această țară.

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Ucrainenii avansează în sud: Forţele ucrainene au avansat în sud, în timp ce forţele ruse se concentrează spre est, relatează Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev. „Trupele noastre din sud au spart prima linie de apărare în unele locuri şi s-au mutat spre linia intermediară”. Potrivit lui Maliar, ruşii au construit „fortificaţii din beton” în sud, ceea ce complica avansarea trupelor ucrainene.
  • Lupte grele la Bahmut: Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării, a declarat că trupele ucrainene atacă și avansează în Bahmut. Ea a menționat că rușii au trimis un număr mare de forțe în zonă și că a fost important pentru Ucraina să ocupe poziții dominante. Ministerul rus al Apărării a confirmat că au efectuat atacuri aeriene și de artilerie asupra unor localități din apropierea Bahmutului, distrugând echipamente și vehicule ucrainene.
  • Rușii au cucerit un sat - Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat din provincia ucraineană Lugansk şi a anunțat că înaintează în provincia vecină Harkov, zone din estul şi nord-estul Ucrainei unde trupele ruse sunt în ofensivă de mai multe săptămâni. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele sale au preluat controlul asupra satului Novosselivske, ocupat deja de trupele ruse la începutul invaziei, dar pe care-l pierduseră în decembrie 2022 în faţa armatei ucrainene.
  • Porturi rusești, zone de risc de război - Autoritățile din Ucraina au decis să declare porturile Rusiei din Marea Neagră drept „zonă de risc de război”. Această măsură va fi în vigoare până la 23 august - când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerț cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră. Măsura acoperă zonele extinse din jurul porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Sochi și Taman. Situarea unor porturi într-o "zonă de război" are implicaţii economice şi comerciale, întrucât societăţile de asigurare pot creşte preţul asigurărilor navale pentru navele care operează în astfel de porturi sau chiar să refuze încheierea poliţelor de asigurare.
  • Rusia amenință - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat că Moscova va lansa mai multe lovituri împotriva porturilor ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor rusești în Marea Neagră. Totodată, el a amenințat că va provoca Ucrainei „o catastrofă ecologică".
  • Alertă la Kiev - O alertă de raid aerian a pornit sâmbătă după amiază în capitala ucraineană Kiev. Alerta are loc după ce rușii au amenințat că vor riposta ca urmare a loviturilor ucrainene asupra navelor rusești din Marea Neagră. Locuitorii capitalei au fost sfătuiți să se adăpostească.
  • Explozii la Zaporojie- Mai multe explozii au fost auzite la Zaporojia, în regiunea în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa și unde au avut loc lupte violente în ultimele luni.
  • Nou atac cu rachete - Un nou atac cu rachete ruseşti a fost lansat asupra Ucrainei, sâmbătă seară, lovind în special clădirile companiei aeronautice Motor Sich, al cărei control a fost preluat în 2022 de statul ucrainean pentru "importanţa strategică" a acesteia în efortul de război, a anunţat Volodimir Zelenski. "Un nou atac cu rachete ruseşti a avut loc împotriva ţării noastre (…) Au lovit Motor Sich şi regiunea noastră Hmelniţki", a precizat Zelenski. Rusia a folosit în acest raid rachete hipersonice Kinjal şi rachete de croazieră Kalibr, dintre care "unele au fost doborâte", a adăugat el.
  • Centru de transfuzii de sânge bombardat - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seara că o bombă rusească a lovit un centru de transfuzii de sânge, provocând morţi şi răniţi."Sunt morţi şi răniţi" în acest atac de la Kupiansk, în regiunea Harkov din estul ţării, a declarat preşedintele Zelenski pe Telegram. "Această crimă de război spune totul despre agresiunea rusă. Bestii care distrug tot ceea ce pur şi simplu ne permite să trăim", a denunţat el.
ADVERTISING

CE SE MAI ÎNTÂMPLĂ ÎN RUSIA

  • Explozii în Kursk: Proiectile explozive lansate dintr-o dronă ucraineană au lovit vineri clădiri din vestul Rusiei, anunţă guvernatorul regiunii Kursk. Dronele ar fi aruncat explozibili peste oraşul rus Kursk în seara zilei de 4 august, distrugând două clădiri administrative, a mai declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, într-o postare de pe Telegram.
  • Un nou atac asupra unei nave rusești: Un petrolier rusesc a fost lovit de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci, la o zi după ce Kievul a declarat că a efectuat un atac cu drone pe mare, potrivit rapoartelor din presa rusă. Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere se aflau la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă, a transmis agenţia de ştiri de stat Tass, citând Centrul de Salvare Maritimă. Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală. 11 persoane erau la bord, câteva fiind rănite. Ucraina, care rareori comentează atacurile asupra unor obiective ruseşti, nu a făcut nicio declaraţie oficială cu privire la acest incident.
  • Ucraina confirmă atacul asupra petrolierului rusesc: Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu atacul asupra petrolierului rusesc „SIG” din strâmtoarea Kerci, în timp ce o sursă de securitate ucraineană confirmă pentru AFP că trupele ucrainene au lovit într-adevăr un petrolier al Rusiei.
  • Serghei Şoigu decorează militari ruşi care luptă în estul Ucrainei: Ministrul rusl al Apărării, Serghei Şoigu, a decorat militari ruşi care luptă pe frontul din Lîman, în estul Ucrainei, profitând de ocazie pentru a-i întreba câte tancuri germane Leopard au distrus. Comandantul grupării, generalul locotenent Andrei Mordvicev, a răspuns că tancurile Leopard nu au ajuns în această zonă a frontului, dar că se aşteaptă să o facă în curând. "Băieţii noştri îi lovesc cu toată forţa şi s-ar putea să nici nu mai ajungă aici", a răspuns Şoigu cu dispreţ, comentează EFE.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE

  • Polonia ar putea închide granița cu Belarus: Viceministrul polonez de externe Paweł Jabłoński a declarat că „ameninţarea grupării Wagner împotriva Poloniei este foarte reală” din Belarus, argumentând că soldaţii Grupului Wagner au încercat să se infiltreze pe teritoriul polonez. Tocmai de aceea autoritățile iau în calcul închiderea graniței cu Belarus.
  • Lituania va închide două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus: „Pregătim decizia de a închide două puncte de control”, a declarat Arnoldas Abramavicius, adjunctul ministrului lituanian de Interne, numind punctele de trecere Sumsko şi Tvereciaus ca fiind cele care vor fi închise.
  • Putin își dorește ca Biden să fie înfrânt la următoarele alegeri: Oficiali americani şi europeni de rang înalt sunt îngrijoraţi de faptul că liderul rus Vladimir Putin ia în considerare alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 în planificarea războiului său din Ucraina, în speranţa că o înfrângere a preşedintelui Joe Biden anul viitor va determina Washingtonul să îşi reducă sprijinul pentru Kiev, ceea ce ar fi de natură să îmbunătăţească poziţia de negociere a Rusiei, relatează CNN.
  • Erdogan încă speră că va fi vizitat de Putin: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că încă mai speră ca liderul rus Vladimir Putin să viziteze Turcia în această lună, în timp ce Ankara depune eforturi pentru a restabili acordul care permite Ucrainei să exporte cerealele prin Marea Neagră.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇