Ziua 527: Ucraina atacă o bază navală rusă. Schimbă China macazul? Americanii nu mai vor să dea bani

Ziua 527: Ucraina atacă o bază navală rusă. Schimbă China macazul? Americanii nu mai vor să dea bani

Ziua 527 de război a debutat cu un atac al ucrainenilor asupra unei baze navale ruse în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un important centru pentru exporturile rusești.

Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul a două bărci fără pilot, au încercat un atac asupra bazei navale, a anunțat Ministerul rus al Apărării, precizând că navele rusești au distrus dronele navale. Însă serviciile de informaţii ucrainene au altă versiune şi susţin că au scos din acţiune nava Olenegorski Gorniak, care a suferit o avarie gravă şi nu mai poate efectua misiuni de luptă.

De partea cealaltă, rușii au atacat din nou Hersonul noaptea trecută și au bombardat un centru comercial și un spital. Au bombardat și Nikopolul, iar nouă localități din regiunea Sumî au fost lovite de nu mai puțin de 165 de ori în ultimele 24 de ore.

Volodimir Zelenski a admis că contraofensiva sa este dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forţele ruse. În timp ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele de pe linia frontului din Ucraina. El a fost informat de comandanţi despre situaţia de pe front, iar ministrul a mulţumit trupelor pentru "desfăşurarea cu succes a operaţiunilor ofensive în direcţia Lîman".

ADVERTISING

Iar Moscova încearcă să atragă voluntari în forțele sale armate oferindu-le diverse beneficii. Vladimir Putin a semnat un decret prin care este oferită o asigurare de viață și de sănătate pentru toți cetățenii care se oferă voluntari pentru operațiunile militare din Ucraina.

În timpul ăsta, americanii și-au schimbat atitudinea față de Ucraina. Majoritatea cetăţenilor americani se opun autorizării de către Congres a unor noi fonduri destinate susţinerii Ucrainei în războiul cu Rusia, arată un sondaj CNN.

Iar China a luat o decizie care a atras atenția: va participa la discuțiile despre Ucraina din Arabia Saudită, unde Rusia nu e invitată. Kievul a catalogat decizia drept „o victorie istorică”.

Situația pe front

  • Noi bombardamente în Herson - Rușii au atacat din nou Hersonul noaptea trecută. Au fost bombardate un centru comercial și un spital. Nu au fost raportate victime până acum.
  • Atacuri în Nikopol - Forțele ruse au bombardat orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Două persoane au fost rănite și zeci de case au fost distruse.
  • Sumî bombardată de 165 de ori - Trupele ruse au bombardat nouă localități din regiunea Sumî de 165 de ori în ultimele 24 de ore, a anunțat Administrația militară a regiunii pe Telegram. Rușii au atacat cu mitraliere, lansatoare de grenade, obuze și tancuri. Localitățile din regiunea Sumî sunt atacate zilnic de ruși.
  • Contraofensivă dificilă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că contraofensiva sa este dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forţele ruse. "Ocupanţii încearcă din toate puterile sa-i oprească pe ai noştri. Luptele sunt foarte violente", a afirmat el, dând asigurări totuşi că "orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină".
  • Atac sub steag fals - Rușii plănuiesc un atac sub steag fals asupra rafinăriei din Belarus, susțin autoritățile din Ucraina. Informația a fost lansată de Serviciul de securitate din Ucraina pe Telegram. Lovitura asupra uzinei Mozyr va fi pus pe seama sabotorilor ucraineni, în încercarea de a atrage Belarusul în război, susține Serviciul de securitate care spune că a obținut informațiile din mai multe surse, inclusiv de la un militar rus capturat. Serviciul mai anunță că pregătirea atacului este făcută de „un grup de sabotaj și de informații" format din militari ruși și mercenari Wagner.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atac ucrainean la Marea Neagră - Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri dimineață că drone ucrainene ar fi atacat o bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un important centru pentru exporturile rusești. „Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul a două bărci fără pilot, au încercat un atac asupra bazei navale Novorossiisk a Forțelor Armate Ruse”, a transmis ministerul pe Telegram. Navele rusești au distrus dronele navale, susţine comunicatul de la Moscova. Detalii AICI.
  • Versiunea Ucrainei - Serviciile de informaţii ucrainene afirmă însă că au scos din acţiune nava Olenegorski Gorniak, care ar fi a suferit o avarie gravă şi nu mai poate efectua misiuni de luptă. Surse ucrainene au declarat pentru CNN că o dronă maritimă încărcată cu 450 kg de TNT a atacat nava Olenegorski Gorniak, care avea la bord aproximativ 100 de militari ruşi. "În urma atacului, nava rusă a avut avarii grave şi nu este capabilă să îşi îndeplinească sarcinile", a precizat sursa.
  • Șoigu pe front - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele de pe linia frontului din Ucraina, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării. Şoigu a fost informat de comandanţi despre situaţia de pe front, iar ministrul a mulţumit trupelor pentru "desfăşurarea cu succes a operaţiunilor ofensive în direcţia Lîman", a precizat ministerul. Şoigu a subliniat totodată importanţa tacticilor de luptă şi a dat ca exemplu "focul preventiv asupra inamicului, care în acelaşi timp îl scoate din poziţiile deţinute".
  • Recruți cumpărați - Moscova încearcă să atragă voluntari în forțele sale armate oferindu-le diverse beneficii, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Vladimir Putin a semnat un decret prin care este oferită o asigurare de viață și de sănătate pentru toți cetățenii care se oferă voluntari pentru operațiunile militare din Ucraina. Noua lege va fi aplicată retroactiv, fiind valabilă pentru toți cei care s-au oferit voluntari începând cu 24 februarie 2022. Potrivit ISW, Kremlinul speră astfel să evite o nouă rundă dezastruoasă de mobilizare forțată.
  • Cheltuielile Rusiei cu războiul - Autorităţile ruse şi-au dublat ţinta referitoare la cheltuielile militare în anul 2023, până la peste 100 de miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din totalul cheltuielilor publice, potrivit unui document consultat de Reuters. Conform documentului, numai în prima jumătate a acestui an Rusia a cheltuit pentru apărare o sumă mai mare cu 600 de miliarde de ruble decât ţinta de 4.980 miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care a stabilit-o iniţial pentru întregul an 2023.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Negocieri SUA Ucraina - Statele Unite ale Americii şi Ucraina au început un proces de negocieri pentru a ajunge la noi acorduri bilaterale de securitate, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. Negocierile, care urmăresc să asigure că autorităţile de la Kiev "au o forţă sustenabilă capabilă să apere Ucraina acum şi să descurajeze Rusia în viitor", au loc după acordul încheiat luna trecută între Kiev şi ţările G7 pentru a spori cooperarea militară prin angajamente bilaterale.
  • Belarus arestat - Autorităţile din Polonia au anunţat arestarea unui cetăţean din Belarus acuzat de acte de spionaj în favoarea serviciilor secrete ruse. "Este vorba despre un membru al unei reţele de spionaj coordonată de Rusia", a declarat ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X. Cetăţeanul din Belarus este acuzat că a colectat date despre unităţi militare terestre şi baze navale din Polonia. Autorităţile poloneze suspectează că reţeaua de spionaj pregătea şi acte de sabotaj.
  • Americanii nu mai vor să dea bani Ucrainei - Majoritatea cetăţenilor americani se opun autorizării de către Congres a unor noi fonduri destinate susţinerii Ucrainei în războiul cu Rusia, arată un sondaj CNN publicat vineri. Sunt diferențe mari de opinie pe acest subiect între electoratul democrat şi cel republican, dar, pe ansamblu, 55% dintre americanii chestionaţi consideră că SUA nu ar trebui să aloce fonduri suplimentare pentru Ucraina. Detalii AICI.
  • China se implică - China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită la discuţiile din acest weekend pe tema războiului din Ucraina, de la care Rusia a fost exclusă. Kievul a reacționat, spunând că este „o victorie istorică". Reuniunea de la Jeddah are loc în weekend și vor participa consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări. Se speră că vor fi agreate principiile-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇