Ziua 582 de război a început cu un nou atac masiv cu drone asupra Ucrainei. Cea mai afectată regiune este Herson. În ultimele 24 de ore au avut loc mai mult de 100 de atacuri, cu drone, peste 600 de obuze, rachete, tancuri și artilerie.
Și forțele Kievului continuă ofensiva pe teritoriul rus. În Briansk ar fi vizat sediul companiei Transneft-Drujba, însă rușii susțin că atacul a fost respins. În Belgorod, guvernatorul a anunțat că a avut loc o luptă între grăniceri și un „grup de sabotori ucraineni”.
La Kiev, Zelenski l-a primit pentru prima dată pe noul ministru britanic al Apărării, Grant Shapps. O vizită surpriză a fost şi cea a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că în ceea ce privește incidentele de lângă granița României cu Ucraina nu există dovezi că au fost atacuri deliberate asupra teritoriului românesc.
Iar Rusia face eforturi să demonstreze că amiralul Viktor Sokolov, comandantul flotei Mării Negre, trăiește. În Sevastopol a fost repetată ceremonia de premiere a echipei de fotbal Cernomoreț, ca să poată fi prezent și Sokolov, despre care ucrainenii susțineau că a fost ucis în atacul de la sediul Flotei din Crimeea. În schimb, un ONG care militează pentru siguranța marinarilor a confirmat că mai mulți membri ai echipajului submarinului Rostov pe Don au fost răniți în atacul din 13 septembrie de la șantierul naval din Sevastopol.
Încă o rachetă rătăcită din război a ajuns în Republica Moldova, unde au avut loc operațiuni impresionante pentru golirea unui lac pentru a găsi încărcătura explozivă.
Un raport ce poate stârni îngrijorări a fost publicat de Greenpeace, care susține că la centrala nucleară de la Zaporojie sunt încălcate reguli de siguranță, pentru că Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu reușește să monitorizeze corespunzător situația cât centrala e încă sub controlul rușilor.
Și războiul nu se va opri curând, având în vedere că bugetul alocat de Moscova pentru apărare anul viitor a fost majorat cu 68% față de anul acesta. Kremlinul pompează aproape tot ce are pentru a continua agresiunea în Ucraina. Ca o comparație, cheltuielile totale cu educaţia, sănătatea şi protecţia mediului de anul viitor reprezintă abia o treime din bugetul apărării.
Situația pe front
- Atac cu zeci de drone - Rușii au lansat un nou atac masiv cu drone asupra mai multor regiuni din Ucraina. Din cele 44 de drone, sistemele de apărare anti-aeriană au reușit să doboare 34.
- Herson sub asediu - În Herson o persoană a murit, cel puțin o alta a fost rănită și mai multe clădiri rezidențiale, puncte din rețeaua electrică și o conductă de gaz au fost avariate. Regiunea a fost atacată în ultimele 24 de ore de 109 ori de către ruși cu peste 600 de obuze, rachete, tancuri și artilerie.
- Și Kirovograd a fost lovit de o dronă, dar nu există date despre victime sau pagube.
- Probleme la Zaporojie - Greenpeace atrage atenția într-un raport proaspăt lansat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu reușește să monitorizeze corespunzător situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, iar acolo ar fi încălcate multe reguli de siguranță. AIEA a refuzat să comenteze raportul Greenpeace.
- Ceremonie cu repetiție pentru Sokolov - Rușii vor să demonstreze cu orice preț că amiralul Viktor Sokolov, comandantul flotei Mării Negre, trăiește. În Sevastopol au fost organizate două ceremonii de premiere a echipei de fotbal Cernomoreț, ca să poată fi prezent și Sokolov, despre care ucrainenii susțineau că a fost ucis în atacul de la sediul Flotei din Crimeea.
Ce se întâmplă în Rusia
- Moscova pompează masiv în război - Cheltuielile militare ruse urmează să crească cu aproape 70% - la 106 miliarde de euro - în 2024, potrivit unui document al Ministerului rus al Finanţelor publicat joi. Potrivit acestui document, cheltuielile apărării ruse vor creşte în 2024 cu 68% faţă de acest an. Cheltuielile totale cu educaţia, sănătatea şi protecţia mediului reprezintă abia o treime din bugetul apărării.
- Kadîrov îi jură credință lui Putin - Președintele Vladimir Putin a avut o ședință de lucru cu Ramzan Kadîrov. Cei doi au vorbit despre cum luptă cecenii în Ucraina și Kadîrov i-a promis lui Putin că-i va urma toate ordinele în luptă: „Dacă nu vă respectăm ordinele înseamnă că nu putem trăi în acest stat”.
- Atac la Drujba - Guvernatorul din Briansk a anunțat că regiunea a fost din nou ținta unor drone ucrainene. Una dintre ele ar fi fost vizat sediul companiei Transneft-Drujba.
- Sabotori în Belgorod - În Belgorod, grănicerii s-au angajat într-o luptă cu „un grup de 8 sabotori ucraineni” în zona localităților Staroselie și Terebreno. Au existat informații că locuitorii din Trebreno ar fi fost evacuați, însă autoritățile au negat asta.
- Negocieri pentru drone și rachete - Institutul pentru Studiul Războiului scrie în raportul zilnic despre negocierile pe care Rusia le poartă cu Iranul pentru livrarea de drone și rachete balistice cu rază de cel puțin 300 de kilometri.
- Colectă pentru soldații răniți în Sevastopol - Un ONG care militează pentru siguranța marinarilor a spus că mai mulți membri ai echipajului submarinului Rostov pe Don au fost răniți în atacul din 13 septembrie de la șantierul naval din Sevastopol. ONG-ul strânge bani pentru a ajuta victimele, dar nu precizează care e numărul acestora.
- ”Ziua reunificării” - Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca "Ziua reunificării" cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an.
Alte informații relevante
- Rachetă detonată în Moldova - Bucăți dintr-o rachetă au fost găsite într-un lac din Republica Moldova. Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat măsuri speciale de securitate în regiunea din apropiere de granița cu Ucraina. Specialiștii au detonat componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, a anunțat ulterior MAI de la Chişinău. Detonarea a fost făcută de specialiștii Bombteh ai poliției naționale și a fost un succes. Pentru ca intervenția să fie operată în siguranță, specialiștii hidrotehnici au evacuat apa din lacul Hârbovăț. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație.
- Şeful NATO vorbeşte despre dronele căzute în România - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o vizită neanunţată la Kiev. În ceea ce privește incidentele de lângă granița României cu Ucraina, el spune că nu există dovezi că au fost atacuri deliberate asupra teritoriului românesc. Jens Stoltenberg a condamnat loviturile rusești în apropierea graniței cu România, membră NATO, pe care le-a descris drept „nechibzuite” și „destabilizatoare”.
- Oaspete britanic la Kiev - Noul ministru britanic al Apărării, Grant Shapps, a ajuns la Kiev într-o vizită neanunțată și a fost primit de Volodimir Zelenski.
- Trudeau se scuză după gafa colosală - Premierul canadian Justin Trudeau a fost nevoit să prezinte scuze public în numele întregii țări, după ce l-a invitat la o ședință parlamentară ce a avut loc în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski pe veteranul nazist Jaroslav Gunka: „A fost o greșeală care a adus rușine parlamentului și Canadei. Toți care am stat și am aplaudat regretăm profund, chiar dacă am făcut-o fără să înțelegem contextul”. Trudeau i-a cerut iertare și lui Zelenski, a cărui poză în care-l aplauda pe Gunka a fost folosită de propaganda rusă. Liderul Camerei Comunelor, Anthony Rota, a fost indicat drept responsabil și a demisionat.