Ziua 492 a debutat cu noi atacuri ale rușilor în mai multe regiuni. Au fost lansate 13 drone și patru rachete noaptea trecută, iar forțele ucrainene au reușit să doboare 10 drone.
Află cele mai noi informaţii despre războiul din Ucraina
Între timp, forțele ucrainene au preluat “inițiativa strategică” în direcția Bahmut și desfășoară o amplă ofensivă în zonă. Un ofițer ucrainean a declarat că armata ucraineană poate bombarda orice punct din oraș.
Rușii încep să părăsească centrala nucleară Zaporojie, ocupată din martie anul trecut. Au fost ridicate îngrijorări cu privire la securitatea centralei pe tot parcursul războiului, atât rușii, cât și ucrainenii acuzându-se reciproc pentru atacurile asupra clădirii. Mai mulți ruși au primit instrucțiuni să părăsească centrala până pe 5 iulie.
Iar mercenari ai grupului Wagner se află în continuare în regiunile Ucrainei controlate de ruși, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Pe plan economic, Ucraina va primi 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru reconstrucția țării.
În schimb, Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei „Un lucru este clar. Noi nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde au ajuns fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”, a spus premierul Viktor Orban.
Situația pe front
- Drone doborâte - Rusia a atacat Ucraina noaptea trecută cu 13 drone Shahed-136/131 și patru rachete S-300, au raportat Forțele Aeriene. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât zece drone. Au fost lovite instalațiile militare și de infrastructură din Zaporojie. Potrivit primarului interimar, Anatolii Kurtiev, nu au existat victime sau pagube.
- Incendiu în Nikolaev - Un incendiu a izbucnit în Nikolaev din cauza unor bucăți de drone care au căzut. Nu s-au înregistrat victime.
- Explozii în Berdyansk - Au fost 11 explozii în orașul ocupat temporar Berdyansk.
- Avans în Bahmut - Forțele ucrainene au preluat “inițiativa strategică” în direcția Bahmut și desfășoară o amplă ofensivă în zonă, a anunțat Statul Major ucrainean. Un ofițer ucrainean a declarat că armata poate bombarda orice punct din oraș, ceea ce înseamnă că se apropie de “încercuirea operațională” a trupelor ruse aflate acolo.
- Rușii pleacă din centrala Zaporojie - Forțele ruse încep să părăsească centrala nucleară Zaporojie, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Trupele Moscovei au ocupat centrala în martie anul trecut. Au fost ridicate îngrijorări cu privire la securitatea centralei pe tot parcursul războiului, atât rușii, cât și ucrainenii acuzându-se reciproc pentru atacurile asupra clădirii. Mai mulți ruși au primit instrucțiuni să părăsească centrala până pe 5 iulie. „Potrivit ultimelor date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie. Primii care au părăsit centrala au fost trei angajați Rosatom”, a anunțat ministerul.
- Rusia neagă - În replică, Rusia a anunţat că nu au fost date niciun fel de ordine angajaţilor centralei nucleare ucrainene Zaporojie să părăsească această instalaţie, relatează agenţia EFE. "Centrala nucleară Zaporojie funcţionează normal. Nu am dat astfel de instrucţiuni angajaţilor. Nimeni nu pleacă nicăieri", a precizat compania rusă de stat responsabilă cu sectorul nuclear civil, Rosatom.
- Wagner în Ucraina - Mercenari ai grupului Wagner se află în continuare în regiunile Ucrainei controlate de ruși, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. El consideră că este prea devreme pentru a spune cum va funcționa grupul în continuare în Ucraina.
- Măsuri de precauție - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanţilor armatei să consolideze sectorul militar de nord, după ce liderul grupării ruse de mercenari Wagner a sosit în Belarus, unde şi-ar putea stabili o bază.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Ruşi arestaţi în Polonia - Rusia a "protestat vehement", vineri, faţă de arestarea a 14 cetăţeni ruşi în Polonia, acuzaţi de participare la o "reţea de spionaj", printre care şi un jucător de hochei, caz pentru care Moscova a cerut explicaţii. "Ne exprimăm protestul nostru ferm faţă de Varşovia. Cerem ca Rusia să primească imediat explicaţii complete", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
- Rusia, mai puternica - Rusia va fi "mai puternică" după rebeliunea eşuată a grupului Wagner, care a zguduit puterea rusă săptămâna trecută, a dat asigurări vineri ministrul de Externe, Serghei Lavrov. "Rusia a ieşit întotdeauna mai puternică din toate dificultăţile. Aşa va fi şi de această dată. Simţim deja că acest proces a început", a declarat Lavrov.
- Ordin pentru asasinarea lui Prigojin - FSB a primit ordin de a-l asasina pe Evgheni Prigojin, susține generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare (GUR) al Ucrainei. „Avem informații că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a fost însărcinat să îl asasineze. Vor reuși să facă asta? Vom vedea în timp”, a spus el.
Alte informații relevante
- Refuzul Ungariei - Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei, a declarat premierul Viktor Orbán. „Un lucru este clar. Noi nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde au ajuns fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”.
- Bani de la Banca Mondială - Ucraina va primi 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială pentru reconstrucția țării. Fondurile vor fi furnizate cu garanții din partea guvernului japonez și destinate pentru a sprijini securitatea și dezvoltarea economică. Mai multe țări occidentale au furnizat Kievului bani, echipamente militare și ajutor umanitar pe tot parcursul războiului.