Ziua 455: Amenințări cu o nouă revoluție bolșevică la Moscova. Opozanții lui Putin susțin că au pătruns 42 de km în interiorul Rusiei (Foto & Video)

Ziua 455: Amenințări cu o nouă revoluție bolșevică la Moscova. Opozanții lui Putin susțin că au pătruns 42 de km în interiorul Rusiei (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 455 a adus noi atacuri puternice pe teritoriul Rusiei, în Belgorod, după ce Kremlinul anunțase că grupurile paramilitare au fost eliminate.

Atacurile au vizat infrastructura militară și administrativă, fără a produce victime. Apar și informații de la Kiev despre nivelul implicării în acest asalt, pe care mulți îl numesc deja „contraofensiva ucraineană”. Armata ucraineană recunoaște că nu doar comunică, ci chiar cooperează cu Voluntarii Rusiei și Legiunea pentru Eliberarea Rusiei.

În timp ce atacurile nu se opresc, ministrul rus Serghei Șoigu amenință cu un „răspuns extrem de dur” și l-a trimis pe însuși șeful Statului Major al Forțelor Terestre să-l pună în aplicare. Până acum, însă, generalul Alexander Lapin a reușit doar să facă Internetul să râdă, după publicarea unui filmuleț în care apare în timp ce ghidează un unic blindat pe o stradă pustie, strigând îndemnuri de luptă.

Pentru a pune capăt șirului de eșecuri pe front, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut un apel public către Vladimir Putin să-i schimbe urgent atât pe Șoigu, cât și pe şeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Prigojin a avut și un avertisment foarte dur, susținând că repetarea unei revoluții ca cea din 1917 nu poate fi evitată, pentru că pierderile sunt uriașe și familiile care-și primesc copiii în sicrie se vor ridica împotriva elitelor ai căror copii „îşi vântură fundurile la soare”.

Experții estimează că peste 100.000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți, sacrificați pentru câștiguri teritoriale infime. Institutul pentru Studiul Războiului arată că în ultimele 5 luni forțele Moscovei au cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Putin nu are nicio intenție să oprească războiul și respinge total și posibilitatea înghețării conflictului, după cum a reiterat Kremlinul.

Au apărut azi informații și despre un posibil nou atac la Podul Crimeii, după ce a fost învăluit de un fum gros, fiind oprită temporar circulația, dar rușii au susținut că a fost doar rezultatul unor exerciții militare din zonă. Tot în Crimeea, autoritățile impuse de Kremlin au decis naționalizarea a numeroase proprietăți, printre care și un apartament ce îi aparține soției președintelui ucrainean, Olena Zelenska.

Belgorod sub asediu

  • Noapte grea în Belgorod - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat o noapte grea, cu multe atacuri: „Noaptea nu a fost în întregime paşnică. Au avut loc un număr mare de atacuri cu drone. Majoritatea sistemelor de apărare antiaeriană au făcut faţă, dar există pagube: maşini, case particulare, clădiri de birouri. Cel mai important lucru este că nu există victime”.
  • Explozie la o conductă de gaz - În districtul Graivoron, a izbucnit un incendiu după ce o conductă de gaz a fost avariată: „De asemenea, se lucrează la refacerea reţelelor electrice, care au fost deteriorate în timpul intrării grupului de sabotaj şi recunoaştere. Toate lucrările de restabilire a alimentării cu energie electrică în districtul Graivoron vor fi finalizate astăzi. După aceea, vor fi restabilite alimentarea cu apă şi comunicaţiile mobile”.
  • Bombe lansate cu drone - În satul Tomarovkain din districtul Iakovlevski, au fost lansate de două ori dispozitive explozive cu drone asupra a două clădiri administrative.
  • Sute de refugiați - Peste 550 de persoane sunt în centre de cazare temporară. „Sper că de îndată ce forţele de securitate vor finaliza curăţarea teritoriului şi vor permite acest lucru, vă veţi putea întoarce la casele voastre. Calculul general al pagubelor din ultimele zile în districtul Graivoron nu a fost finalizat”, a transmis Gladkov.⠀
  • Atacurile continuă - Puțin după ora prânzului, guvernatorul Viaceslav Gladkov a anunțat că sistemele antiaeriene au respins un nou atac cu dronă.
  • Opozanții lui Putin avansează în Rusia - Combatanţi ruşi, opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin, au pătruns 42 de kilometri în interiorul Rusiei, a declarat miercuri unul dintre liderii acestora. "Încă o dată, la trecerea frontierei Federaţiei Ruse vedem că armata rusă şi autorităţile politice ruse nu sunt pregătite" să contracareze incursiuni, a declarat liderul Corpului Voluntarilor Ruşi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK), una dintre cele două formaţiuni de voluntari implicate în raid, în cadrul unei conferinţe de presă de partea ucraineană a frontierei. Combatanţii au preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiunea Belgorod timp de o zi, a afirmat comandantul RDK, negând că zeci de membri ai celor două grupuri ar fi fost ucişi, aşa cum susţin autorităţile ruse. Potrivit lui, ei s-au întors înapoi cu doar doi răniţi uşor.
  • Cine a atacat Rusia - Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat pentru New York Times că forțele Kievului nu au participat la operațiunea din Belgorod din 22 mai, ci au oferit asistență grupurilor paramilitare „Voluntarii Ruși” și „Legiunea Rusia Liberă”, acoperind și granița ucraineană, în cazul în care rușii ar fi lansat un contraatac. Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat public că armata Kievului schimbă informații cu membrii celor două grupări, dar insistă că niciun soldat ucrainean nu a călcat în Rusia: „Desigur că comunicăm cu ei și că schimbăm unele informații. Chiar s-ar putea spune că există o cooperare”.
  • Șoigu amenință - Ministrul Apărării Serghei Șoigu a avertizat că Rusia va răspunde „extrem de dur” în urma atacurilor din Belgorod: „Vom continua să răspundem prompt și extrem de dur al astfel de acțiuni ale militanților ucraineni”.
  • Cum arată „contraofensiva” rusă - Generalul Alexander Lapin, şeful Statului Major al forţelor terestre ruse, conduce personal luptele în Belgorod. Blogerii militari pro-Kremlin au postat imagini în care Lapin ghidează un blindat pe o stradă pustie și pare că încurajează soldații „Înainte, băieți! Pentru patria mamă!”. Verificările tehnice au confirmat că imaginile sunt din regiune, mai exact satul Glotovo, situat la 4-5 kilometri de granița cu Ucraina. Clipul a stârnit un val de ironii, internauții spunând că, privind aceste imagini, este lesne de înțeles de ce rușii nu au reușit în peste un an să obțină nicio victorie notabilă.

Citește o analiză despre situația din Belgorod - Contraofensiva ucraineană începe în Rusia (Infografie)

ADVERTISING

Situația pe front în Ucraina

  • Podul Crimeii învăluit în fum - Mai multe imagini postate pe rețelele de socializare arată fum ridicându-se în zona Podului Crimeii, traficul fiind temporar suspendat miercuri dimineață. Autoritățile proruse spun că a fost vorba doar de exerciții militare ale rușilor și că podul a fost temporar închis, pentru că fumul reducea vizibilitatea.
  • Bloc de 9 etaje pulverizat de ruși - Echipele de intervenție ucrainene au găsit două cadavre în ruinele unei clădiri rezidențiale din Avdiivka, Donețk, după atacul de marți al rușilor care a distrus complet blocul de 9 etaje. Sunt și răniți, o femeie fiind în stare critică la spital.
  • Atac în Marea Neagră - Bloggerii militari pro-Kremlin scriu că nava rusească de recunoaștere Ivan Khurs a fost atacată cu drone în Marea Neagră, fără a-i fi însă provocate pagube.
  • Putin nu oprește războiul - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Rusia se opune înghețării războiului din Ucraina: „Rusia nu ia în considerare decât posibilitatea încheierii operațiunii militare speciale prin asigurarea propriilor interese și atingerea obiectivelor”.
  • Pierderi uriașe pentru ruși, câștiguri infime - Experții Institutului pentru Studiul Războiului estimează că în 5 luni de război, între decembrie 2022 şi mai 2023, trupele ruseşti au reuşit să captureze doar câteva sute de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina (0,1%), iar Moscova a plătit un preţ enorm, forţele lui Putin suferind peste 100.000 de pierderi pe câmpul de luptă.
  • Bătrânii, victime sigure ale bombelor rușilor - Un raport al ONU arată că o treime dintre civilii care au murit în Ucraina de la începutul invaziei erau persoane peste 60 de ani. Această categorie a fost în special afectată de penele de curent, vârstnicii fiind mai greu deplasabili pentru a se pune la adăpost, mai ales dacă erau surprinși în apartamente în timpul atacurilor și nici nu funcționau lifturile.
  • Laudele lui Prigojin - Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a lăudat soldații Ucrainei, dând de înțeles că, dacă nu ar fi obligat să spună că armata Moscovei este mai bună, ar face această afirmație despre forțele Kievului. Detalii AICI.
ADVERTISING

Diplomație, sancțiuni, ajutoare

  • China susține ferm Rusia - Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, în cadrul vizitei la Beijing a premierului rus Mihail Mişustin, că „va continua să susţină ferm Rusia, în scopul protejării intereselor ambelor ţări”. Xi a pledat pentru „intensificarea coordonării" cu Rusia în organizaţii internaţionale precum ONU, Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) sau G20.
  • Apartamentul lui Zelenski, naționalizat - Autoritățile proruse din Crimeea au anunțat că au naționalizat apartamentul familiei lui Volodimir Zelenski. Aceeași decizie a fost luată și în cazul mai multor crame, bănci sau „alte proprietăți ale celor care susțin regimul terorist în Ucraina”. Apartamentul din Yalta este pe numele soției președintelui ucrainean Olena Zelenska.
  • Ministrul Apărării din Marea Britanie Ben Wallace a ajuns la Kiev: „Putin trebuie să înțeleagă că nu are cum să câștige acest război ilegal pe care l-a lansat, indiferent câți soldați ruși trimite la moarte pentru orgoliul său și ambițiile sale imperialiste. Nu va câștiga și comunitatea internațională va deveni tot mai puternică”.
  • Lepădarea de Kiril - Biserica Ortodoxă a Ucrainei a aprobat trecerea la calendarul de rit nou. Astfel, Crăciunul va fi sărbătorit pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie, Buna Vestire pe 6 ianuarie în loc de 19 ianuarie și Sfântul Nicolae pe 6, în loc de 19 decembrie. Paștele și Sfânta Treime vor fi sărbătorite ca și până acum.
  • Germania respinge azilanții ruși - Din cei aproape 2.500 de ruși care au cerut azil în Germania, doar solicitările a 55 au fost aprobate. Activiștii pentru drepturile omului acuză că procedurile sunt greoaie și îi pun în pericol pe cei care se opun războiului și regimului lui Putin.
  • Vin Leoparzii - Ambasadorul Ucrainei în Germania a anunțat pe Twitter că Ucraina urmează să primească în curând 110 tancuri Leopard 1.
  • OMS condamnă războiul - Organizația Mondială a Sănătății a adoptat o moțiune prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităților medicale. Moțiunea a fost adoptată în cadrul Adunării OMS cu 80 de voturi pentru, 9 împotrivă și 52 de abțineri.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Amenințări cu o nouă revoluție bolșevică - Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluţie similară celei din 1917 şi ar putea pierde conflictul din Ucraina, dacă elita rusă nu se va ocupa mai serios de război. El cere instituirea legii marţiale şi înlocuirea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, ambii apropiaţi ai lui Putin, cu generalii Mihail Mizinţev, respectiv Serghei Surovikin, care, spune şeful Wagner, sunt mult mai competenţi: „Mai întâi, se vor ridica soldaţii, iar după aceea cei dragi lor se vor ridica. Există deja zeci de mii dintre ei - rudele celor ucişi. Şi probabil că vor fi sute de mii - nu putem evita acest lucru".
  • Prigoana oamenilor de știință - Un inginer din Rostov-pe-Don care lucra la o companie din domeniul industriei de apărare a fost arestat de FSB sub acuzația de trădare. Mediul academic și științific din Rusia a acuzat numeroase arestări sub astfel de acuzații ale specialiștilor și cercetătorilor, arătând cu există riscul blocării acestor domenii din cauza fricii induse că oamenii vor face închisoare pe viață doar pentru că își fac meseria.
  • Lukașenko rezistă la Moscova - Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a apărut în public şi a respins speculaţiile potrivit cărora ar fi grav bolnav, spunând că a avut doar o răceală banală: „Dacă cineva crede că voi muri, să se calmeze. Nu am de gând să mor, băieţi. Va trebui să vă luptaţi cu mine pentru foarte mult timp de acum încolo". În plus, serviciul său de presă a anunțat că Lukaşenko a plecat într-o vizită de lucru de două zile în Rusia, ajungând deja la Moscova. El urmează să participe la Forumul Economic Eurasiatic şi are programate convorbiri, miercuri, cu Putin.
  • Rușii fug din țară - În 2022, 6.003 ruși s-au mutat în Finlanda, un record al ultimilor 30 de ani. Ca o comparație, în perioada de imediat după căderea URSS, anual se mutau în țara vecină între 1.700 și 2.600 de ruși, iar apoi, până în 2021, cifra nu depășea 3.100.
  • Încă un acord pică - Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse discută denunțarea acordului cu Ucraina din 2003 cu privire la cooperarea în Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. Ucraina deja a denunțat acest acord la un an de la invazie, pe 24 februarie 2023.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇