Ziua 441: Prigojin a încălcat o regulă nescrisă. Acordul cerealelor merge mai departe. Putin are o surpriză pentru Georgia

Ziua 441: Prigojin a încălcat o regulă nescrisă. Acordul cerealelor merge mai departe. Putin are o surpriză pentru Georgia

În ziua 441 de război, forțele Rusiei au suferit o mare înfrângere în singura zonă în care se mai aflau în ofensivă.

Armata Kremlinului a pierdut cel puțin o brigadă, între 2.000 și 4.000 de soldați, care s-au predat sau au fugit din calea asaltului desfășurat de unitatea ucraineană Terra, care desfășoară operațiuni în vecinătatea orașului Bahmut de mai multe luni.

Totodată, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, trupele ruse au reuşit să obțină câștiguri mărunte în interiorul Bahmutului și au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk.

9 regiuni ucrainene au fost atacate în ultimele 24 de ore. Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite.

Iar Rusia anunţă că o dronă a explodat în Belgorod, în timp ce o alta a fost doborâtă în regiunea Kursk.

Între timp, statele UE vor purta miercuri o primă discuție privind noile sancțiuni ce vor fi impuse în legătură cu agresiunea rusă. În schimb, Putin a făcut o mişcare surpriză şi a anunţat ridicarea vizelor pentru Georgia, ţară cu care Rusia a luptat într-un scurt conflict armat de cinci zile în august 2008.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Câștiguri mărunte ale rușilor la Bahmut - Trupele ruse au reuşit să obțină câștiguri mărunte în interiorul Bahmutului și au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk. Totodată, au luat la țintă poziții ucrainene la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
  • Ruși puşi pe fugă - La o zi după o paradă ratată din Piața Roșie a Moscovei, care a avut loc cu ocazia Zilei Victoriei, forțele Rusiei au suferit o mare înfrângere în singura zonă în care se mai aflau în ofensivă. Armata Kremlinului a pierdut cel puțin o brigadă, între 2.000 și 4.000 de soldați, care s-au predat sau au fugit din calea asaltului desfășurat de unitatea ucraineană Terra, care desfășoară operațiuni în vecinătatea orașului Bahmut de mai multe luni. Detalii AICI.
  • Contraatac reuşit lângă Bahmut - Un comandant militar ucrainean a declarat că trupele sale au ucis un număr - neprecizat - de luptători ruşi într-un contraatac reuşit în apropierea oraşului Bahmut. Vorbind într-o înregistrare video pe Telegram, Andrii Bileţki, şeful Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, a declarat că “companiile a 6-a şi a 8-a au fost complet distruse", împreună cu un număr semnificativ de vehicule blindate de luptă, a adăugat el. Bileţki a spus că au fost luaţi prizonieri un "număr semnificativ" de militari ruşi, iar "unitatea a 3-a de asalt a grupului Wagner a suferit, de asemenea, pierderi grele".
  • 9 regiuni atacate - 9 regiuni ucrainene au fost atacate în ultimele 24 de ore. Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite. ”Forțele ruse au folosit mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de rachete antiaeriene și drone pentru a lovi 126 de așezări ucrainene”, anunţă centrul de presă al Ministerului Apărării.
  • Nou pericol la Zaporojie - Forţele ruse au de gând să evacueze peste 3.000 de lucrători de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupaţia lor, ceea ce va duce la o "lipsă catastrofală" de personal, a avertizat miercuri compania de stat ucraineană Energoatom. Săptămâna trecută, şeful organismului ONU de supraveghere a energiei nucleare, Rafael Grossi, a declarat că situaţia din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa a devenit "potenţial periculoasă", după ce oficialii instalaţi de Moscova au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere.
  • Steagul Ucrainei la Mariupol - În Mariupolul ocupat, persoane neidentificate au atârnat steagul Ucrainei pe clădirea distrusă a Palatului Culturii.
  • Trupele ruse au bombardat orașul Vovchansk din regiunea Harkov. Un bărbat a murit, a declarat guvernatorul Oleg Siniehubov. Potrivit informațiilor preliminare, o femeie ar putea fi încă sub dărâmături.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia anunţă că o dronă a explodat în Belgorod - O explozie a unei drone a avut loc în districtul Novooskolski din Belgorod, în timp ce în apropiere de Kursk sistemele de apărare antiaeriană au doborât o altă dronă, au anunţat miercuri guvernatorii celor două regiuni ruse aflate la graniţa cu Ucraina. "A avut loc o explozie pe timp de noapte în satul Olhovatka din districtul Novooskolski - o dronă inamică a explodat. Au fost avariate două clădiri rezidenţiale, o bibliotecă, un oficiu poştal şi o maşină", a precizat şeful regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. La rândul său, guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, susţine că o dronă "inamică" a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană rusesc în apropiere de oraşul Kursk.
  • Atac "terorist" - Operatorul oleoductelor din Rusia, Transneft, a declarat că un punct de alimentare a conductei Drujba, care transportă petrol către Europa, a fost ţinta unui atac "terorist" într-o zonă de frontieră dintre Rusia şi Ucraina. Transneft a precizat că nimeni nu a fost rănit. "Da, într-adevăr, în această dimineaţă devreme a avut loc o tentativă de comitere a unui act terorist împotriva sistemului de conducte de petrol Drujba, la staţia de alimentare din Briansk", a declarat purtătorul de cuvânt al Transneft.
  • Rusia va denunţa în mod oficial Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), din care şi-a suspendat participarea încă din 2015, potrivit unui decret semnat miercuri de preşedintele Vladimir Putin. Tratatul, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990, reglementa numărul de forţe desfăşurate de ţările Pactului de la Varşovia şi NATO.
  • Prigojin a încălcat regula nescrisă - Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, l-a atacat pe Vladimir Putin marți, de Ziua Victoriei, iar un reputat istoric a spus că declarațiile lui au încălcat regula nescrisă privind criticarea „țarului”, ceea ce înseamnă fie că Prigojin va fi „ars”, fie că (dacă acest lucru nu se întâmplă) Putin este „terminat”, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Kremlinul spune că e ”îndurerat” de moartea jurnalistului AFP - Kremlinul cere să se clarifice circumstanţele morţii jurnalistului AFP Arman Soldin într-un atac rusesc vizând poziţii ale forţelor ucrainene în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, și îşi exprimă ”durerea”. ”Trebuie să înţelegem circumstanţele morţii acestui jurnalist”, declară purtătorul cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Mişcare surpriză pentru Georgia - Rusia a anunţat ridicarea regimului său de vize cu Georgia, ţară din Caucazul de Sud cu care a luptat într-un scurt conflict armat de cinci zile în august 2008. Potrivit unui decret prezidenţial, cetăţenii georgieni ar putea începând din 15 mai să intre şi să rămână în Rusia fără viză pentru un sejur sub 90 de zile, cu excepţia sejururilor din motive profesionale. Printr-un decret separat, Kremlinul a ridicat interdicţia, în vigoare din 2019, a zborurilor companiilor ruse spre Georgia. Decizia e calificată drept o nouă provocare a Moscovei de către preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Decizie istorică - Elveţia, tradițional neutră, a imobilizat active şi rezerve în valoare de 7,4 miliarde de franci elveţieni (aproximativ 7,6 miliarde de euro) aparţinând Băncii centrale a Rusiei, anunţă miercuri Ministerul elveţian al Economiei (SECO). Este o decizie istorică.
  • Noi sancțiuni - Statele UE vor purta miercuri o primă discuție privind noile sancțiuni ce vor fi impuse în legătură cu agresiunea rusă. Acestea ar urma să vizeze firme chineze și iraniene și să limiteze exporturile către țări terțe care încalcă restricțiile comerciale existente.
  • Mai e până la aderare - Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe drumul de întoarcere la Bruxelles de la Kiev, a făcut o evaluare pozitivă a vizitei sale, spunând că au existat discuţii detaliate cu privire la aderarea Ucrainei la UE, dar că sunt necesare mai multe eforturi: "Vin din această vizită mai impresionată ca niciodată de hotărârea ucrainenilor, în pofida provocărilor uriaşe cu care se confruntă. Trebuie să continuăm să îi sprijinim".
  • Acord pentru cereale prelungit - Acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, a cărui aplicare este discutată începând de miercuri la Istanbul, va fi prelungit după data de 18 mai ţinându-se cont de obiecţiile ridicate de Rusia, a declarat pentru agenţia rusă TASS o sursă de la Ankara. "Există informaţii potrivit cărora acordul va fi extins în cele din urmă după 18 mai. De aceea, vorbesc despre asta ca despre un fapt. Şi există aşteptări ca exporturile de produse ruseşti să fie incluse în el", a declarat interlocutorul agenţiei de presă a statului rus.
  • China, cu ochii pe Putin - Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, spune că evoluţia invaziei militare ruse în Ucraina influenţează calculele Chinei privind o potenţială operaţiune asupra Taiwanului: „Ce se întâmplă în Europa contează pentru Asia, iar ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa. Securitatea este globală. Beijingul urmăreşte atent ce se întâmplă în Ucraina, preţul pe care îl plăteşte preşedintele (Vladimir) Putin, dar şi potenţialele recompense. Prin urmare, ceea ce se întâmplă în Ucraina contează în calculele pe care China le face spre exemplu în privinţa Taiwanului".
  • Polonia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu un incident în care au fost implicate un avion de luptă rusesc şi un avion al poliţiei de frontieră poloneze deasupra Mării Negre, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.
  • Polonia a înfuriat Kremlinul - Numele oraşului Kaliningrad, din enclava rusă omonimă situată între Polonia şi Lituania, va dispărea de pe hărţile şi documentele oficiale poloneze şi va fi înlocuit cu vechea denumire poloneză a localităţii, a anunţat miercuri guvernul de la Varşovia, stârnind o reacție dură de la Kremlin. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇