Ziua 419 de război a debutat cu un comunicat al Kremlinului care a anunțat că preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită în regiunile ucrainene Herson şi Lugansk, unde s-a întâlnit cu militarii ruși, în a doua zi de Paște.
Puțin mai târziu, însă, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov s-a văzut nevoit să vină cu explicații mai mult sau mai puțin convingătoare privind adevăratul moment în care vizita a avut loc, după ce în materialul video de dimineață Putin vorbește de Paște la viitor, în timp ce împarte „copii ale unor icoane”.
De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a dus marți într-unul dintre cele mai fierbinți puncte ale războiului, în oraşul Avdiivka, înconjurat pe trei laturi de forţele ruseşti.
În Japonia, liderii statelor G7 s-au arătat îngrijorați că Moscova va folosi toate armele pe care le are pentru a respinge contraofensiva pregătită de Kiev. Astfel, au transmis un nou avertisment Kremlinului că armele nucleare, biologice sau chimice sunt linia roșie pe care nu trebuie să o treacă.
Pe front, rușii au continuat să facă victime printre civili, lovind blocuri și școli. De altfel, un raport obținut de Sky News arată că cel puțin una din șapte școli din estul Ucrainei a fost avariată sau distrusă în primul an al invaziei și aproximativ 3,6 milioane de copii ucraineni vor fi lipsiți de educație din cauza războiului.
O veste bună vine de la Varşovia, unde polonezii şi ucrainenii s-au înţeles şi de vineri se redeschide tranzitul pentru cereale între cele două ţări vecine.
Situația pe front
- Atac în Herson - O persoană a fost ucisă și alte șase rănite după ce trupele ruse au bombardat piața centrală din orașul Herson, din sudul Ucrainei, potrivit unor surse ucrainene.
- Peste 70 de atacuri respinse - Peste 70 de atacuri ale rușilor au fost respinse în zona frontului în ultimele 24 de ore, arată un raport al Statului Major ucrainean. „Inamicul a lansat 41 de lovituri aeriene și a efectuat 57 de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre, asupra infrastructurii și a zonelor populate. Există răniți în rândul populației civile. Probabilitatea lansării de rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată”, precizează raportul.
- Lupta pentru Bahmut - Forțele ruse își intensifică atacurile în Bahmut, a declarat comandantul forțelor terestre ale Ucrainei. „Inamicul crește activitatea artileriei și numărul de lovituri aeriene, transformând orașul în ruine”, a declarat generalul Oleksandr Sirski într-un comunicat. Potrivit acestuia, Rusia a rămas angajată să captureze Bahmut „cu orice preț”, dar suferă pierderi semnificative.
- Acuzații de infiltrare ucraineană - Rusia a anunţat că a respins o încercare ucraineană de pătrundere „ilegală” pe teritoriul rus, în regiunea Briansk, la zece zile după ce a anunţat un incident similar. „Intrusul a explodat pe o linie de protecţie minată, creată de forţele armate ruse cu scopul de a împiedica infiltrările pe teritoriul rus şi de a asigura securitatea locuitorilor localităţilor de la frontieră”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii ruse Briansk, Aleksandr Bogomaz.
- Instructaj pe FaceTime - Soldații ucraineni care luptă împotriva forțelor ruse se bucură de asistență de securitate din partea NATO, când unele arme care sosesc în Ucraina nu au și instrucțiuni de folosire. Astfel, ofițerii militari occidentali îi învață pe ucraineni pe FaceTime cum să folosească armele. Unitățile de primă linie care se confruntă cu aceste probleme au putut, de asemenea, să comunice cu forțele occidentale și personalul NATO prin canale precum aplicațiile de mesagerie securizate.
- Școli distruse - Cel puțin una din șapte școli din estul Ucrainei a fost avariată sau distrusă în primul an al invaziei, arată un raport obținut de Sky News. Se estimează că aproximativ 3,6 milioane de copii ucraineni vor fi lipsiți de educație din cauza războiului.
- Zelenski, cu adevărat pe front - Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Avdiivka, aflat pe linia frontului, care este înconjurat pe trei laturi de forţele ruseşti. Liderul ucrainean a înmânat distincţii militare şi, la rândul său, a primit însemnele Brigăzii 110 mecanizate: „Am onoarea de a fi aici astăzi, de a vă mulţumi pentru serviciul dumneavoastră, pentru că aţi apărat ţara noastră, Ucraina, familiile noastre. Felicitări cu ocazia sărbătorilor de Paşte, vă doresc doar victoria - asta este ceea ce doresc pentru fiecare ucrainean, asta este ceea ce este foarte important pentru noi toţi. Vă doresc multă sănătate tuturor şi familiilor voastre şi vă sunt sincer recunoscător în numele fiecărui ucrainean pentru marea călătorie pe care o parcurgeţi în fiecare zi".
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Putin spune că a fost în Herson și Lugansk - Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită în regiunile Herson şi Lugansk, în sudul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu militari desfăşuraţi în cadrul ”operaţiunii speciale” pe care a lansat-o în urmă cu peste un an, anunţă marţi Kremlinul. Preşedintele rus le-a făcut urări militarilor ruşi cu ocazia Paştelui ortodox şi le-a oferit ”copii ale unor icoane”.
- Prins cu minciuna? - Kremlinul a explicat imaginile cu Vladimir Putin pe frontul din Ucraina, după ce unele canale media ucrainene au observat că liderul de la Kremlin vorbea la viitor despre Paște, deși vizita fusese prezentată ca având loc luni, a doua zi după Înviere. Iată cum explică Dmitri Peskov de ce Putin spune „acum va fi Paştele”: „Într-adevăr, preşedintele când a dăruit icoana a spus: 'La noi e Paştele acum!'. Problema este că Paştele la noi se ţine 40 de zile. Iar mai ales acum este Săptămâna pascală. Unii, pur şi simplu, s-au legat în mod eronat de această frază şi au făcut tot felul de ipoteze. Această călătorie a avut loc ieri (luni - n.red.)”.
- Rusia se înfoaie diplomatic - Ambasadorii SUA, Marii Britanii şi Canadei au fost convocaţi, marţi, la Ministerul rus de Externe, pe fondul acuzaţiilor referitoare la „ingerinţe majore în afacerile interne ale Rusiei”, după criticile privind condamnarea disidentului Vladimir Kara-Murza. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, a avertizat să nu fie politizate problemele referitoare la drepturile omului.
- Jurnalist american în cușcă - O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, menţinerea în arest preventiv a jurnalistului american Evan Gershkovich, respingând cererea de plasare sub control judiciar. Detalii despre prima apariție a jurnalistului în cușca de sticlă, AICI.
- Mărturisirile Wagner - Doi bărbaţi ruşi care pretind că sunt foşti comandanţi ai Grupului Wagner au declarat unui activist pentru drepturile omului că au ucis copii şi civili în timpul petrecut în Ucraina. În interviurile video postate online, foştii condamnaţi ruşi Azamat Uldarov şi Alexey Savichev - care au fost graţiaţi prin decrete prezidenţiale ruseşti anul trecut - descriu acţiunile lor în Ucraina. Detalii AICI.
- Fără vodcă Absolut - Grupul francez Pernod Ricard, care produce și Absolut, a anunțat că va opri complet exporturile de vodcă premium către Rusia.
Alte informații relevante
- Veste bună de la Varşovia - Polonia a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său, începând de vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Robert Telus (foto), după două zile de negocieri cu omologul său de la Kiev. Detalii AICI
- Avertisment privind armele chimice, biologice sau nucleare - Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) a declarat marţi că este mai unit ca oricând, criticând presiunile suplimentare exercitate de China asupra Taiwanului şi ameninţarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus. Miniștrii de Externe din G7 au transmis un avertisment sever ţărilor care ar oferi asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina, dar și Rusiei să nu folosească arme chimice sau nucleare: „orice utilizare de arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina” va avea „consecinţe grave”.
- Temeri înainte de contraofensiva Ucrainei - Oficiali britanici prezenţi la reuniunea din Japonia a miniştrilor de Externe din G7 au declarat că se aşteaptă ca Rusia să riposteze, iar Occidentul „trebuie să fie pregătit" pentru tactici extreme. Oficialii se așteaptă ca Putin să folosească „orice mijloace care i-au mai rămas", inclusiv ameninţări nucleare şi atacuri cibernetice, ca răspuns la contraofensiva ucraineană preconizată.
- Avertisment din SUA - Statele Unite au tehnologie nucleară sensibilă la o centrală nucleară din Ucraina şi au avertizat Rusia să nu o afecteze în niciun fel, conform unui document oficial vizualizat de postul de televiziune CNN.
- Spioni în SUA - Departamentul de Justiție a anunțat noi acuzații împotriva a patru americani din Florida și a trei cetăţeni ruși, care ar fi lucrat în numele Moscovei „pentru a desfășura o campanie de influență străină timp de mai mulți ani în Statele Unite”. Sunt acuzaţii inclusiv „de conspirație cu un ofițer FSB pentru a acționa ca agent ilegal al Rusiei în Statele Unite”.
- Lula, invitat în Ucraina - Ministerul ucrainean de Externe îl invită la Kiev, marţi, pe preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, pentru ca să înţeleagă realitatea agresiunii ruse, după ce a acuzat Occidentul că ar contribui la continuarea războiuului rus.
- Şine de oţel reciclat - Franţa va furniza Ucrainei şine din oţel reciclat. Uzina companiei germane Saarstahl Rail va trimite circa 25.000 de tone de şine, adică 8% din producţia sa anuală, în Ucraina, a precizat preşedintele companiei, Klaus Richter. Această operaţiune, ce prevede repararea a peste 150 de km de căi ferate ucrainene, este facilitată de o finanţare a Trezoreriei franceze, în valoare de 37,6 milioane de euro. Şinele sunt menite să fie trimise în vestul Ucrainei, în afara zonei de conflict, de la începutul verii.
- Tancuri Leopard pentru Ucraina - Forțele armate canadiene au publicat fotografii cu transportul tancurilor Leopard 2 către Ucraina.