Ziua 384: Incident periculos la Marea Neagră. Ambasadorul Moscovei convocat la Departamentul de Stat. E gata instrucția pe Leoparzi

Ziua 384: Incident periculos la Marea Neagră. Ambasadorul Moscovei convocat la Departamentul de Stat. E gata instrucția pe Leoparzi

Ziua 384 de război a fost marcată de un incident periculos la Marea Neagră. Un avion de vânătoare al Rusiei s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere a SUA. Drona a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de americani.

În Ucraina, alarmele de raid aerian au sunat dis de dimineață în mai multe regiuni. Există morţi şi răniţi după bombardamentele asupra orașelor Kramatorsk (din Donețk) și Harkov. În Odesa, bucăţi dintr-o rachetă au căzut pe o grădiniţă.

Trupele ruseşti continuă să sosească în valuri de-a lungul liniei de front din estul Ucrainei, au declarat marţi soldaţii ucraineni, un semn că ofensiva de iarnă a Rusiei nu se opreşte, în ciuda faptului că Moscova nu a reuşit să obţină nicio victorie importantă până acum.

Din Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că țara sa nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI). Iar pe mai multe voci s-a vorbit de la Moscova despre riscurile de a se ajunge la un război mondial. Astfel, americanii sunt acuzați de Rusia că, pe de-o parte, agravează tensiunile din Republica Moldova și Georgia pentru a împinge spre o „confruntare geopolitică”, iar, pe de altă parte, asigură premisele pentru „ani de confruntări” în Asia.

Însuşi Putin a ieşit să spună din nou că Rusia a atacat Ucraina ca să... îşi apere existenţa ca stat, pentru că Occidentul o vrea ruptă în bucăţi.

Din SUA, ex-preşedintele Trump care se visează iar la Casa Albă susţine că apărarea Ucrainei nu face parte din "interesele vitale" ale Statelor Unite, la fel şi alt potenţial candidat republican cu şanse, Ron DeSantis.

O veste bună pentru Ucraina ar putea fi că Polonia e gata să îi trimită avioane de luptă în 4-6 săptămâni.

ADVERTISING

Dronă doborâtă în Marea Neagră

  • Un avion de vânătoare al Rusiei s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere a SUA deasupra Mării Negre.
  • Din cauza coliziunii, drona a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane.
  • Au fost implicate două avioane Su-27 care au făcut o interceptare “nesigură și neprofesionistă” a dronei, potrivit americanilor.
  • Aeronavele nu au tras, dar aripa unui avion i-a lovit elicea dronei.
  • Ruşii au altă versiune: avioanele lor de luptă nici nu au atins drona americană, care a căzut singură în Marea Neagră, după ce anterior se îndrepta spre spaţiul aerian al Rusiei cu transponderele oprite. Detalii AICI
  • Drona nu a fost recuperată din Marea Neagră.
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că nu este neobișnuit să existe interceptări de către aeronave rusești ale aeronavelor americane deasupra Mării Negre, dar „incidentul este demn de remarcat pentru cât de nesigur și neprofesionist a fost”.
  • Președintele Joe Biden a fost informat despre incident.
  • Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a sosit la Departamentul de Stat din Washington, unde a fost convocat din cauza acestui incident.

Situația pe front

  • Alarmele de raid aerian au sunat la primele ore ale dimineții în mai multe regiuni din Ucraina, printre care: Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Harkov.
  • Pompieri atacați la Harkov - O stație de pompieri și o mașină au fost lovite de rachete rusești în Harkov. O femeie a murit, au anunțat autoritățile ucrainene.
  • Grădiniţă lovită la Odesa - Trupele ruseşti au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odesa, a anunţat Comandamentul Operaţional din sudul Ucrainei: "Inamicul a efectuat un atac aerian în regiunea Odesa folosind avioane tactice. Avionul Su-24 a tras patru rachete antiradar spre coastă, probabil X-31P". Rachetele ruseşti au fost doborâte deasupra mării, dar resturile şi unda de explozie au avariat o grădiniţă de pe coastă şi mai multe case particulare.
  • Bombardamente în Kramatorsk - O persoană a fost ucisă și alte trei rănite în urma unui bombardament asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, marți dimineață. ”O rachetă rusă a lovit centrul orașului. Șase clădiri înalte au fost avariate. Cel puțin trei persoane au fost rănite. O persoană a murit. Condoleanțe familiei! Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.

Краматорськ. Російська ракета влучила в центр міста. Пошкоджено шість багатоповерхівок. Щонайменше троє постраждалих, одна людина загинула. Мої співчуття рідним. Рятувальні роботи ще тривають. Держава-зло продовжує воювати з мирним населенням. Знищуючи життя і не залишаючи нічого людського. Кожен удар, що забирає невинне життя, має призводити до законного й справедливого вироку, який карає за вбивство. Так обов’язково буде.____Kramatorsk. A Russian missile hit the city center. Six high-rise buildings were damaged. At least three people were injured. One person died. My condolences to the family! Rescue operations are still ongoing.The evil state continues to fight against the civilian population. Destroying life and leaving nothing human. Every strike that takes an innocent life must result in a lawful and just sentence that punishes murder. It will definitely be that way.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 14 martie 2023
  • Ruşii vin în valuri - Trupele ruseşti continuă să sosească în valuri de-a lungul liniei de front din estul Ucrainei, au declarat marţi soldaţii ucraineni, un semn că ofensiva de iarnă a Rusiei nu se opreşte, în ciuda faptului că Moscova nu a reuşit să obţină nicio victorie importantă până acum. Rusia şi Ucraina sunt blocate în cea mai sângeroasă bătălie de infanterie din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Liniile de front abia dacă s-au mişcat în mai bine de patru luni, în ciuda pierderilor uriaşe de ambele părţi.
  • Peste 100 de atacuri respinse - Armata ucraineană a respins peste 100 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. Rusia a lansat cinci rachete care au vizat infrastructura civilă din regiunile Sumî și Donețk, precum și 35 de atacuri aeriene și 76 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.
  • Pierderi grele în Bahmut - Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele ruseşti au suferit peste 1.100 de morţi în ultimele zile. La rândul său, Rusia a declarat că a ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore.
  • Soldat ascuns - Un militar rus în vârstă de 42 de ani care se ascundea în clădiri abandonate a fost capturat la șase luni de la eliberarea regiunii Harkov de către armata ucraineană. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Miza: Existenţa Rusiei - Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut, marţi, că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat. Vorbind în faţa lucrătorilor unei uzine aeronautice din regiunea estică Buriaţia, care fabrică elicoptere pentru armata rusă, Putin şi-a reluat argumentele conform cărora obiectivul Occidentului este destrămarea Rusiei. "Aşadar, pentru noi aceasta nu este o misiune geopolitică, ci o misiune pentru supravieţuirea Rusiei ca stat, pentru crearea condiţiilor dezvoltării viitoare a ţării şi a copiilor noştri".
  • Război prin Moldova și Georgia - Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului de Externe al Rusiei, acuză SUA și aliații că încearcă să creeze focare de tensiune în Republica Moldova şi Georgia, pentru o confruntare geopolitică cu Rusia: „Bineînţeles, suntem îngrijoraţi de totul, suntem îngrijoraţi de situaţia din Georgia şi de cea din Moldova, deoarece acestea sunt ţări aflate departe de America, dar în care (SUA) încearcă să le dicteze ce să facă sau să nu facă. Vedem că SUA şi sateliţii lor încearcă să creeze din ce în ce mai multe focare noi de tensiune de-a lungul graniţelor noastre şi încearcă să organizeze un fel de competiţie geopolitică în aceste zone care sunt esenţiale, chiar şi din motive geografice, pentru interesele de securitate ale Federaţiei Ruse. Țările occidentale pornesc de la premisa că doar ele au dreptul să dicteze ce trebuie făcut. Este absolut - subliniez din nou - o abordare neocolonială".
  • Putin pierde un aliat european - Ministrul Economiei, Rade Basta, a stârnit luni agitaţie pe scena politică din Serbia cu o propunere ca Belgradul să impună sancţiuni împotriva Rusiei, prima astfel de declaraţie a unui oficial guvernamental sârb în favoarea sancţiunilor şi o îndepărtare de la poziţia oficială a Serbiei. Rade Basta a afirmat într-un comunicat că Serbia plăteşte deja un preţ mare pentru că nu impune sancţiuni împotriva Rusiei şi "acest lucru devine nesustenabil".
  • Război SUA-Asia - Ministrul Serghei Lavrov a acuzat SUA, Australia şi Regatul Unit că orchestrează „ani de confruntare" în Asia prin lansarea alianţei pentru dotarea cu submarine cu propulsie nucleară intitulată AUKUS: „Lumea anglo-saxonă construieşte structuri de bloc precum AUKUS, avansând infrastructura NATO în Asia şi făcând un pariu serios de ani lungi de confruntare".
  • Ce vrea Putin e război - Kremlinul a declarat marţi că obiectivele Rusiei în Ucraina nu pot fi atinse decât prin forţă militară: „Trebuie să ne atingem obiectivele. În acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, din cauza poziţiei actuale a regimului de la Kiev”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
  • Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI), a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a fost întrebat despre relatările potrivit cărora în viitorul apropiat CPI ar urma să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina. Potrivit lui Dmitri Peskov, poziţia Kievului înseamnă că obiectivele Rusiei în Ucraina pot fi atinse numai prin ”mijloace militare”.
  • Scad exporturile militare ale Rusiei - Rusia, al doilea exportator de armament din lume după Statele Unite, s-a prăbușit sub presiunea schimbărilor tehnologice, a izolării politice internaționale și a rezultatelor dezastruoase de pe front. Datele publicate săptămâna trecută de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că exporturile militare ale Rusiei au scăzut cu 31% în ultimii cinci ani comparativ cu cei cinci ani anteriori, astfel că Moscova riscă să piardă poziția secundă în clasamentul celor mai importanți jucători pe piața vânzărilor de armament. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Avioane din Polonia - Polonia ar putea transfera Ucrainei avioane MIG-29 în următoarele 4-6 săptămâni, a declarat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki, sugerând că aliaţii Kievului se apropie de un acord asupra următorului pas în ajutorul militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia şi care să cuprindă de asemenea avioane de luptă.
  • Assad la Moscova - Președintele Siriei, Bashar Al Assad, a sosit la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin. Călătoria marchează prima vizită oficială a lui Assad în afara Orientului Mijlociu de la cutremurul devastator de luna trecută.
  • Trump nu consideră vitală apărarea Ucrainei - Fostul preşedinte american Donald Trump şi rivalul său probabil în viitoarea cursă la învestitura republicană pentru Casa Albă, Ron DeSantis, au declarat amândoi că apărarea Ucrainei nu face parte din "interesele vitale" ale Statelor Unite.
  • Gata instrucţia pe Leoparzi - Kira Rudik, un membru proeminent al parlamentului ucrainean, a anunţat pe Twitter că soldații ucraineni și-au încheiat antrenamentul pe tancurile Leopard 2 în Germania.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇