Ziua 365. ONU a votat covârșitor o rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă din Ucraina. China s-a abținut. UE nu a reușit să adopte pachetul 10 de sancțiuni

Ziua 365. ONU a votat covârșitor o rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă din Ucraina. China s-a abținut. UE nu a reușit să adopte pachetul 10 de sancțiuni

În ziua 365 de război, ONU a adoptat o rezoluţie neobligatorie prin care solicită Rusiei să se retragă din Ucraina. China şi India s-au abţinut şi au fost doar 7 voturi împotrivă. Este a cincea rezoluţie de acest fel din ultimul an. În schimb, liderii UE nu au reuşit să se pună de acord pe pachetul 10 de sancţiuni destinat Rusiei, din cauza opoziţiei Poloniei.

Pe front, rușii au bombardat puternic orașul Vuhledar din sudul regiunii Donețk. Serviciile militare secrete britanice afirmă că există posibilitatea ca Rusia să se pregătească pentru un alt efort ofensiv în această zonă. Dar armata ucraineană se apără în continuare și a anunțat că a respins 90 de atacuri rusești în 24 de ore.

Zelenski ar vrea să se întâlnească cu chinezii, de la care nu a văzut niciun plan de pace deocamdată.

Între timp, Rusia a acuzat Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, după o operaţiune sub steag fals. Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie. Ulterior, Serviciul Informații și Securitate a anunţat că a descoperit o reţea de spionaj, formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău.

Situația pe front

  • Atac cu dronă la Kiev - O dronă rusească a fost doborâtă deasupra Kievului. Incidentul a avut loc joi, cu o zi înainte de aniversarea unui an de la începutul războiului din Ucraina.
  • Atacuri respinse - Armata ucraineană a respins 90 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore în nord-estul și estul Ucrainei, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei joi dimineață. Atacurile au fost respinse în Harkov, Lugansk și Donețk, unde Rusia își concentrează principalele eforturi ofensive.
  • Bombardamente puternice în Vuhledar - Bombardamente intense au avut loc în orașul Vuhledar din sudul regiunii Donețk, se arată în evaluarea de joi dimineață a Ministerului britanic al Apărării. Serviciile secrete britanice afirmă că există posibilitatea ca Rusia să se pregătească pentru un alt efort ofensiv în această zonă, în ciuda atacurilor costisitoare eșuate de la începutul lunii februarie și de la sfârșitul anului 2022.
  • Clădire lovită de rachetă - Cel puțin o persoană a fost rănită după ce o rachetă rusească a lovit o clădire administrativă din Kupiansk. Echipele de intervenție susțin că două persoane sunt prinse sub dărâmături. „Ocupanții au lovit astăzi în districtul Kupiansk. Din nou cu o rachetă S-300. O clădire administrativă este lovită. Un civil care se afla în apropierea clădirii a fost rănit. Cel puțin două persoane se află în prezent sub dărâmături", a anunțat Oleg Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkov.
  • Ucraina atacă bazele ruse din Mariupol, dar nu se ştie cum - Mai multe atacuri aeriene ale ucrainenilor au vizat bazele rusești din orașul ocupat Mariupol. Presa speculează că Ucraina şi-ar fi produs un sistem propriu de rachete cu rază mai mare de acţiune. Oraşul se află la 80 km de cele mai apropiate poziţii ucrainene de pe linia frontului, ceea ce ar fi în afara razei de acţiune chiar şi a sistemelor HIMARS şi a sistemelor de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) furnizate Ucrainei. Detalii AICI
  • Ucraina va continua să opună rezistenţă Rusiei - Preşedintele Volodimir Zelenski a spus miercuri seara că Ucraina va continua să opună rezistenţă Rusiei atât pe câmpul de luptă, cât şi în plan diplomatic, prin sancţiuni. El a subliniat din nou că viteza de aprovizionare cu armament din partea aliaţilor este esenţială pentru succes şi a dat în acest sens exemplul Marii Britanii. Pe de altă parte, preşedintele a spus că Ucraina are suficient de mulţi oameni care doresc să lupte.
  • Încă un an de război? - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, nu a exclus posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze încă un an pentru că preşedintele rus Vladimir Putin nu pare să vrea să pună capăt agresiunii. ”Cred că Rusia a demonstrat un dispreţ total nu doar faţă de vieţile oamenilor din Ucraina, ci şi faţă de cele ale propriilor soldaţi”, a declarat ministrul Wallace.
ADVERTISING

Tensiunile din Moldova

  • Reţea de spionaj - Autoritățile de peste Prut au descoperit o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Aceştia acţionau încă din 2020, timp în care “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente”. Detalii AICI
  • Rusia acuză Ucraina - Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că intenționează să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals. Ucraina ar vrea să invadeze Transnistria „în viitorul apropiat”, iar la atac ar urma să participe și membri ai regimentului Azov. Evident Ucraina va da vina pe Rusia pentru invazie. Detalii AICI.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin și nucleara - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a felicitat, joi, pe ruşi de Ziua Apărătorului Patriei şi a anunţat că în curând vor fi desfăşurate noi rachete intercontinentale Sarmat şi că forţele armate vor primi un stoc important de rachete hipersonice Kinjal şi Zirkon. Putin a subliniat că ”o armată şi o flotă moderne şi eficiente sunt garanţia securităţii şi suveranităţii ţării, a dezvoltării ei stabile şi a viitorului său” şi a anunţat că Rusia va continua să-şi dezvolte forţele armate. ”O atenţie specială, la fel ca şi până acum, o vom acorda triadei nucleare. În acest an vor intra în fază operativă primele instalaţii de lansare a sistemelor de rachete Sarmat cu noua rachetă grea”, a afirmat el.
  • Avion rus prăbușit - Un avion militar rus s-a prăbușit în regiunea rusă Belgorod, a anunțat guvernatorul local. Viaceslav Gladkov a declarat că avionul aparținând Ministerului rus al Apărării s-a prăbușit în municipalitatea Valuysky, nu departe de granița țării cu Ucraina. Pilotul a murit.

Sprijin pentru Ucraina

  • Declaraţie comună a UE - Membrii Consiliului European au adoptat, joi, o declaraţie în care condamnă războiul de agresiune început în urmă cu un an de Rusia şi subliniază că UE va continua să sprijine Ucraina. "La un an după ce Rusia lui Putin a început războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei, noi, liderii UE, ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul ucrainean şi angajamentul nostru ferm de a continua să sprijinim Ucraina", a scris Klaus Iohannis, pe Twitter. Liderii europeni îşi declară susţinerea pentru formula de pace prezentată de preşedintele Zelenski.
  • Pachetul de sancţiuni blocat de Polonia - Țările UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou set de sancţiuni contra Rusiei, dar discuţiile se vor relua vineri. Cei 27 trebuie să agreeze cu unanimitate introducerea noilor sancţiuni. Potrivit unei surse diplomatice europene, Polonia a blocat pachetul, din cauza unor excepţii propuse la interzicerea importurilor UE de cauciuc sintetic produs de Rusia.
  • Rezoluţie ONU - China şi India s-au abținut când ONU a adoptat o rezoluție neobligatorie prin care cere Rusiei să pună capăt ostilităților și să se retragă din Ucraina. Votul: 141 (pentru) la 7 (împotrivă) și 32 de abțineri (inclusiv China). Cele 7 țări care au votat împotriva rezoluției au fost Belarus, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria, Coreea de Nord și Eritreea. Să nu uităm însă că ONU a mai adoptat anterior cinci rezoluții care solicită acelaşi lucru şi Rusiei nu i-a păsat.
  • Biden şi Zelenski la G7 - Preşedintele Statelor Unite va participa, vineri, la o reuniune specială, prin videoconferinţă, cu liderii din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) şi cu Volodimir Zelenski, pe tema modalităţilor de susţinere Ucrainei.
  • Tancuri Leopard din Suedia - Autoritățile din Suedia sunt de acord să trimită o parte din tancurile de luptă Leopard în Ucraina, a declarat ministrul suedez al Apărării. Suedia a livrat mai multe ajutoare militare și civile Ucrainei de când a început invazia Rusiei în urmă cu un an. Cea mai recentă tranșă include tancuri blindate de luptă pentru infanterie și sistemul avansat de artilerie Archer. Suedia are 120 de tancuri Leopard.
  • Leopard și din Finlanda - Finlanda va trimite trei tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Helsinki. Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km, are în dotare ceva mai puţin de 200 de tancuri Leopard 2.
  • Sute de mașini grele din Cehia - Republica Cehă a furnizat sute de piese de echipament militar greu Ucrainei în ultimul an, între care 89 de tancuri, a declarat premierul ceh Petr Fiala. Detaliind pentru prima dată amploarea livrărilor cehe, premierul a precizat că ţara sa a livrat 226 de vehicule de infanterie de luptă şi blindate, 38 de obuze, 33 de lansatoare de rachete multiple, şase sisteme de apărare aeriană şi patru elicoptere.
  • Tancurile Abrams abia peste 2 ani? - Un oficial al armatei americane a spus că ar putea dura până la doi ani pentru ca tancurile M1 Abrams să ajungă în Ucraina. Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Risc de război în Mediterană - Șeful Marinei italiene avertizează că marina militară rusă şi-a sporit mult prezenţa în Mediterana de la începutul războiului din Ucraina şi are o „atitudine agresivă", ceea ce ar putea duce la „un risc de incident": „Există o creştere impresionantă a prezenţei flotei ruseşti în Marea Mediterană şi în Marea Neagră. Un astfel de nivel nu a fost observat nici măcar în perioada Războiului Rece. Numărul mare de nave ruseşti nu reprezintă o ameninţare directă la adresa teritoriului naţional, dar creşte tensiunea, iar ruşii au o atitudine agresivă. Există riscul unui posibil incident şi dacă se întâmplă, nu ştim cum se poate termina".
  • China îngrijorează SUA - Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a reiterat, joi, avertismentele Administraţiei Biden adresate Chinei, cerând Beijingului să nu furnizeze asistenţă militară Rusiei şi să nu faciliteze evitarea sancţiunilor internaţionale: „Noi am transmis clar că furnizarea de sprijin material Rusiei sau oferirea de asistenţă de orice fel pentru evitarea sancţiunilor ar fi o preocupare gravă pentru noi. Şi, categoric, vom continua să transmitem clar guvernului chinez, companiilor şi băncilor aflate în jurisdicţia sa care sunt regulile privind sancţiunile şi la ce consecinţe grave s-ar expune dacă le încalcă".
  • Zelenski vrea o întâlnire cu chinezii - Preşedintele Zelenski nu a văzut niciun plan al Chinei pentru a pune capăt războiului, dar "ar fi de dorit" o întrevedere între reprezentanţi ai Chinei şi ai Ucrainei. Kievul şi-a exprimat deja dorinţa pentru o astfel de întrevedere. "Am dori să ne întâlnim cu (oficiali din) China. Acest lucru este în interesul Ucrainei astăzi", a adăugat preşedintele ucrainean.
  • Protest inedit - Activiștii din gruparea Led By Donkeys au pictat joi un steag ucrainean în fața ambasadei Rusiei pentru a marca aniversarea invaziei rusești. Drumul a fost colorat în albastru și galben, iar traficul auto nu a fost oprit: „Mâine este prima aniversare a invaziei imperialiste a lui Putin în Ucraina, un stat independent și un popor cu toate drepturile la autodeterminare. Existența unui steag ucrainean masiv în fața ambasadei sale din Londra va servi pentru a-i reaminti acest lucru". Detalii AICI
  • Încă o vizită neanunțată în Ucraina - Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a ajuns joi la Kiev pentru a purta discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita nu a fost anunțată în mod public. Pedro Sanchez a distribuit pe rețelele de socializare o înregistrare video cu sosirea sa la Kiev și de la întâlnirea cu ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Emine Djaparova.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇