Ziua 343 de război vine cu informații de peste Ocean potrivit cărora SUA ar urma să livreze rachete cu rază mai mare de acțiune Ucrainei, în timp ce pregătirile pentru o nouă ofensivă de amploare a rușilor sunt tot mai intense. Avem și un nou exercițiu militar comun făcut de Rusia și Belarus, care susțin că vor să își armonizeze armatele în tehnici de luptă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu se oferă să fie mediator între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, în timp ce tot mai mulți oficiali europeni critică Bruxelles-ul pentru că le-a promis ucrainenilor că totul e posibil, inclusiv aderarea la blocul comunitar.
Pe de altă parte, noul președinte al Cehiei, generalul NATO în retragere Petr Pavel, crede că Ucraina trebuie să devină membru al Alianței cum se termină războiul și nu ar fi nici împotriva trimiterii de avioane de luptă.
Informații interesante vin din presa poloneză, care susține că Zelenski se va întâlni cu Biden cu ocazia vizitei președintelui american la Varșovia, urmând să prezinte atunci un plan de pace și să convoace o conferință internațională în Ucraina.
Pe front, situația devine dramatică la Bahmut, care a ajuns o ruină totală. Separatiștii din est susțin că trupele Moscovei au reușit să încercuiască orașul. Celălalt punct fierbinte al frontului rămâne Hersonul, unde experții occidentali cred că bombardamentele au ca scop principal distrugerea moralului ucrainenilor.
Evoluții și prognoze pe front
- Bahmut, o ruină - Trupele ruse lovesc orașul Bahmut din estul Ucrainei, transformându-l în ceea ce șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kirilenko, a numit „o ruină totală": „Rușii pun la pământ Bahmut, ucigând pe toată lumea la care pot ajunge. Documentăm cu atenție toate crimele de război. Ei vor fi trași la răspundere pentru tot!".
- Separatiștii sunt contraziși de mercenari - Autoritățile pro-ruse din Donețk susțin că trupele Moscovei au încercuit orașul. Ei sunt contraziși chiar de aliați. Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, le-a spus jurnaliștilor că atunci când orașul va fi cucerit, să stea liniștiți că vor afla.
- Ucrainenii au țintit Drujba - Rusia anunță că forțele Kievului au încercat să bombardeze statia de pompare a petrolului de la Novozibkov, din regiunea Briansk, care e parte din marea conductă Drujba. Ministerul Energiei de la Moscova spune că atacul a eșuat și totul funcționează normal.
- Vine marea ofensivă - Șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksîi Danilov, a declarat, într-un interviu pentru Sky News, că Rusia pregătește o escaladare de proporții a conflictului: „Nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni”.
- Intră Lukașenko în război? - Rusia și Belarus desfășoară încă o săptămână de exerciții militare comune, a declarat Ministerul belarus al Apărării. Ministerul a precizat că scopul antrenamentului este de a îmbunătăți compatibilitatea celor două armate și face parte din pregătirea pentru exercițiile comune pe care cele două țări le vor organiza în Rusia în septembrie.
- Rachete balistice în Belarus - Minskul a anunţat miercuri că sisteme ruse de rachete balistice Iskander sunt acum operaţionale pe teritoriul republicii, după ce artilerişti belaruşi au fost instruiţi în Rusia cum să le opereze. Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să transporte focoase nucleare și să lovească ţinte de până la 500 km.
- Miza rușilor în Herson - Orașul Herson din sudul Ucrainei rămâne cea mai bombardată zonă din afara regiunii Donbas din est. Ministerul britanic al Apărării speculează, în raportul zilnic, că scopul rușilor ar fi „să degradeze moralul civililor și să descurajeze orice contraatac ucrainean peste râul Dnipro".
- Plan de pace luna asta? - Președintele Joe Biden ar urma să se întâlnească și cu Volodimir Zelenski, cu ocazia vizitei pe care o va face în Polonia la finalul lui februarie. La această întâlnire, Zelenski ar urma să prezinte un plan de pace și să convoace o conferință internațională în Ucraina, potrivit unor surse diplomatice de la Kiev citate de presa poloneză.
- Apelul lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin cere armatei ruse să nu mai bombardeze regiuni ruseşti, de pe teritoriul Ucrainei, în urma cărora mulţi oameni au rămas fără case şi fără curent. El a cerut acest lucru într-o reuniune guvernamentală pe tema distrugerii unor locuinţe şi infrastructuri în sud-vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina.
Ajutor pentru Ucraina
- Iron Dome în Ucraina? - Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a confirmat că este luată în considerare posibilitatea livrării în Ucraina a sistemului anti-rachetă Iron Dome.
- Președintele Austriei e în Ucraina - Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a ajuns în Ucraina. A vizitat Bucea, promițând de acolo că ororile rușilor nu vor fi uitate și nu vor rămâne nepedepsite.
- Rachete cu rază lungă de la americani - Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acțiune mai mare (150 de kilometri), precum și alte muniții și arme, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani informați în acest sens. De asemenea, este de așteptat să includă echipamente de sprijin pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, muniții ghidate cu precizie și arme antitanc Javelin. Ajutorul ar urma să fie anunțat chiar în această săptămână. Detalii despre rachete și reacția Kremlinului AICI.
- Ucraina în NATO - Petr Pavel, noul președinte al Cehiei, susține că Ucraina merită să adere la NATO „imediat ce războiul se va încheia". El a declarat că trimiterea de avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16, „nu este un tabu" pentru el, dar că nu este sigur că acestea ar putea fi livrate la timp. Președintele ales al Cehiei este un general NATO în retragere.
- Filosofia de război a lui Sunak - Prelungirea impasului în conflictul militar izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina ar fi în avantajul Rusiei, afirmă premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, justificând în acest fel decizia politică de a accelera livrările de armament destinate armatei ucrainene. „Acest lucru ar oferi Kievului cea mai bună şansă de succes", a spus Sunak, respingând, ca și Joe Biden, livrarea de avioane de vânătoare, pe motiv că „nu ar fi o acţiune practică".
- „Leoparzi” spanioli în Ucraina - Spania intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, a anunţat miercuri cotidianul El Pais, care citează surse guvernamentale anonime de la Madrid.
- Cadoul pentru care Ucraina ar plăti milioane de dolari - Producătorul american General Atomics s-a oferit să vândă Ucrainei două drone Reaper MQ-9 la doar un dolar. Kievul ar trebui însă să plătească 10 milioane de dolari transportul și în jur de 8 milioane de dolari pe an mentenanța.
Diplomație de război
- Fără petrol rus pentru dușmani - Astăzi a intrat în vigoare decretul lui Putin care prevede că nu va mai fi vândut petrol rusesc, direct sau indirect, țărilor care au adoptat plafonarea prețului.
- Netanyahu mediator - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit că i s-a cerut să fie mediator între Rusia și Ucraina la scurt timp după startul invaziei, dar a refuzat, pentru că era liderul opoziţiei la acel moment. El spune însă că acum ar fi dispus, dacă cele două țări şi SUA i-ar cere-o. De ce vrea ca și SUA să facă solicitarea: „Nu poţi avea prea mulţi bucătari în bucătărie".
- Tensiunile cresc în UE - În timp ce Zelenski a făcut un nou apel către instituțiile europene să grăbească procesul de aderare la UE, diplomaţi de rang înalt din capitalele UE sunt îngrijoraţi de faptul că aşteptările nerealiste ale Ucrainei au fost încurajate, în loc să fie temperate. „Niciun lider politic nu vrea să fie de partea greşită a istoriei… . Nimeni nu vrea să fie acuzat că nu a făcut suficient, aşa că ei le spun ucrainenilor că totul e posibil", a declarat un diplomat de rang înalt din UE, citat de Financial Times sub acoperirea anonimatului.
- Kievul, furios pe Orban - Ucraina l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev pentru a-i transmite o notă de protest faţă de comentariile „denigratoare" făcute de premierul ungar Viktor Orban, cerând Budapestei să înceteze cu „retorica anti-ucraineană". Ungaria a criticat sancţiunile UE împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reuşit să slăbească Moscova în mod semnificativ şi riscă să distrugă economia europeană. Budapesta a decis, de asemenea, să nu trimită arme în Ucraina.
- România se plânge la UE de Ucraina - Şase state din Europa Centrală, între care şi România, cer Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creşterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, plângându-se că acest aflux a redus preţurile şi i-a afectat pe fermierii locali. Detalii AICI
- Fără ambasadori ruși? - Ministrul lituanian de Externe a făcut un apel către toți omologii din UE să îi expulzeze de urgență pe ambasadorii ruși: „Nu are niciun rost să ai ambasador rus într-o capitală europeană. În cele mai multe cazuri, nu mai vorbim de o instituție diplomatică, ci de una de propagandă care promovează un program de genocid”.
Alte informații relevante
- Zelenski curăță Ucraina de corupți - Două raiduri anticorupţie de mare profil au fost efectuate de autorităţile ucrainene miercuri dimineaţă, vizându-i pe oligarhul Igor Kolomoiski şi pe fostul ministru de interne Arsen Avakov. Ambii au fost sancționați de SUA pentru corupție. Detalii AICI
- Prigojin le-a pus gând rău demnitarilor ruși - Șeful mercenarilor Wagner, cunoscut drept „Bucătarul lui Putin”, a propus ca oficialii ruși și rudele lor să aibă interzis prin lege să plece în vacanță. Prigojin vrea pedepse și în cazul în care aceste categorii afișează „un comportament imoral, cu cheltuieli ostentative și abuz de produse de lux”.
- Bust al lui Stalin pentru Putin - Oraşul rusesc Volgograd - fostul Stalingrad - a inaugurat miercuri un bust al lui Iosif Stalin, cu o zi înaintea marcării a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva naziştilor, la Stalingrad, comemorări la care urmează să ia parte joi preşedintele rus Vladimir Putin. Detalii AICI