Un guvernator rus descrie dezastrul produs de război. Ce a aflat Putin

O conversație care a avut loc la Kremlin, publicată pe site-ul președinției cu scopul de a îmbunătăți imaginea liderului rus, a produs efectul contrar, arătând dezastrul din armata Moscovei, nemulțumirile tot mai mari ale populației, dar și criza de echipament militar necesar noilor recruți.
Un guvernator rus descrie dezastrul produs de război. Ce a aflat Putin
  • Atacurile forțelor speciale din Ucraina asupra regiunii de la granița de est s-au intensificat, susține un oficial rus.
  • În lipsa unei armate profesioniste, echipate, antrenate și finanțate, se observă că Vladimir Putin folosește pentru război fondurile administrațiilor regionale și locale, cu consecințe negative asupra economiei.
  • În premieră, un reprezentant al Kremlinului declară public că procesul de mobilizare a provocat o criză socială în Rusia.
  • Mii de femei stau la cozi în fața centrelor administrației pentru a afla vești despre soldații trimiși de Putin pe front.
  • Guvernator Belgorod: Noi suntem în prima linie și înțelegem de ce au nevoie luptătorii noștri. Ce vreau să spun? De exemplu, cizmele din poliuretan, care pot rezista la temperaturi de minus 20 de grade și sunt ieftine. Le-am cumpărat în cantități mari.

Belgorod, un oraș rusesc de graniță, cu o populație de 350.000 de locuitori, este capitala regiunii cu același nume. Se află la o distanță de 80 de kilometri de Harkov, a doua aglomerare urbană din Ucraina, după Kiev. Primele depozite de armament, combustibil, dar și obiective de infrastructură, distruse de militarii lui Zelenski au fost în această localitate și în vecinătățile ei.

ADVERTISING

În data de 24 ianuarie, Vladimir Putin a avut o întâlnire cu Viaceslav Gladkov, 53 de ani, guvernatorul regiunii Belgorod, cu care a discutat despre „problemele țării”.

Întâlnirea a fost o acțiune de promovare a imaginii lui Putin, pentru a-l scoate din izolare și a transmite opiniei publice că încă se ocupă de problemele țării.

Conversația, chiar dacă se desfășoară într-un limbaj de lemn, e utilă pentru că arată cum războiul a devenit o povară pentru rușii de rând, afectându-le puternic viața de zi cu zi.

„…securitatea și situația de după începerea războiului sunt problemele care ne preocupă cel mai mult, cele care îi îngrijorează cel mai mult pe oameni”, îi spune Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, lui Putin. 

„Începând cu 20 aprilie 2022, am introdus un nou nivel de alertă teroristă, culoarea galbenă, care s-a activat la fiecare două săptămâni, în urma atacurilor de sabotaj venite din Ucraina. În 15 așezări, am introdus modul de urgență la nivel municipal”, a mai spus oficialul rus.

Din declarația lui Gladkov reiese că Belgorod e o țintă frecventă a trupelor speciale venite din Ucraina care atacă obiective militare rusești aflate în această regiune.

De-a lungul timpului, pe rețelele sociale au apărut informații că linii ferate, trenuri, depozite de muniție și combustibil au fost distruse de forțele ucrainene, acum, aceste informații sunt confirmate chiar de guvernatorul regiunii, care-i explică lui Putin cum a îmbunătățit sistemele de alertă împotriva acțiunilor inamice.

S-au terminat banii pentru recrutare

„…voi începe cu mobilizarea, pentru că în data de 22 septembrie am împărțit citații și, acum, avem 4.100 de persoane mobilizate. M-am dus la toate unitățile, acolo unde se organizau recrutări, m-am întâlnit cu băieții noștri. Bineînțeles, ei erau foarte îngrijorați.

Ce am făcut? Am văzut că oamenii au fost foarte recunoscători pentru cele 195 de mii de ruble (aproximativ 2.600 de euro - n.red.). Am alocat 100.000 de euro, din bugetul regiunii, pentru fiecare centru de recrutare. Am încercat să plătim cât mai repede posibil prima de mobilizare pentru că exista o oarecare confuzie în familii.

Susținătorul, care pleacă (la război), e îngrijorat de modul în care va mai putea să-și întrețină familia. Aceste fonduri de 100.000 de euro alocate centrelor au fost suficiente pentru două luni și jumătate, trei luni”, i-a raportat Viaceslav Gladkov lui Putin.

GladkovKR
Viaceslav Gladkov, 53 de ani, guvernatorul regiunii Belgorod, s-a întâlnit cu Vladimir Putin căruia i-a raportat despre impactul războiului în regiunea pe care o conduce - Foto: Kremlin.ru

Dacă se trece de limbajul formal, se observă amplitudinea problemelor sociale generate de mobilizarea decretată de președintele Rusiei în urmă cu patru luni.

Un nou recrut a primit în jur de 2.600 de euro, iar această sumă a fost o problemă pentru guvernator. Regiunea a cheltuit 10,6 milioane de euro pentru cei 4.100 de recruți, asta fără arme, echipament și eventuala instrucție.

În lipsa unei armate profesioniste, echipate, antrenate și finanțate, se observă că Putin folosește pentru război fondurile administrațiilor regionale și locale, cu consecințe negative asupra economiei.

Gladkov îi spune lui Putin că „băieții erau îngrijorați”. E pentru prima dată când un oficial rus declară public că procesul de mobilizare a provocat o criză socială în Rusia, mai ales dacă se adaugă și problema descrisă de guvernator că multe familii din Rusia au rămas fără principalul punct de susținere, bărbatul care muncea și aducea bani acasă.

O altă informație importantă ce reiese din discuție se referă la faptul că banii s-au terminat. 

Gladkov face o referire clară la cei 100.000 de euro repartizați către un număr de centre de recrutare care au rezolvat problema primei de mobilizare pentru maximum trei luni. Dar de la începutul procesului de recrutare au trecut patru. 

Acest lucru înseamnă că în regiunea Belgorod de cel puțin 30 de zile nu au mai existat fonduri pentru a se continua aducerea de soldați.

Agitație mare în familiile soldaților ruși

„V-am sunat și v-am raportat că Ucraina - inamicul - bombardează zonele populate de civili. Avem 25 de morți și 96 de răniți. Plătim aceeași sumă de bani de la buget pe care o plătim pentru armată (adică pentru fiecare militar rus mort în război - n.red). Mi se pare că acest lucru e corect”, a spus Viaceslav Gladkov.

Bilanţul avansat de guvernatorul Belgorod arată cât de eficiente și frecvente sunt incursiunile ucrainene în spatele liniilor ruse. S-a ajuns în punctul în care orașul rusesc de graniță e considerat zonă de război chiar de către oficialii de la Kremlin.

„Încă din primele zile de mobilizare, am creat centre de asistență pentru familiile militarilor. Le-am deschis mai întâi în Belgorod, acolo lucrează și psihologi profesioniști. Înțelegem că în primele zile a existat o anumită confuzie în rândul femeilor, așa că am considerat că ele trebuie să se exprime. Și nu doar [autoritățile], ele trebuie să vină și să vorbească”, a mai spus guvernatorul.

PutinRazboiKR
Vladimir Putin pozează într-un lider preocupat de soarta rușilor, dar în realitate e îngrijorat de propria sa soartă - Foto: Kremlin.ru

Pentru prima dată un oficial rus abordează drama și furia soțiilor și mamelor din Rusia. Realizarea unor puncte de asistență pentru acestea înseamnă că Putin a luat act de nemulțumirea crescândă a populației.

Dar discuția despre centrele de asistență indică și cât de slab sunt organizate, doar în cele din oraș lucrează psihologi, iar în restul sunt doar funcționari care oferă informații puține și fără relevanță pentru familiile soldaților.

„Când am văzut că peste două mii de persoane au venit în primele trei săptămâni, ne-am dat seama că aceste centre erau necesare. Am replicat proiectul în toate municipalitățile regiunii. În prezent, sunt în funcțiune 22 de astfel de centre. Erau multe întrebări: cum sunt îmbrăcați soții și fiii noștri, cu ce sunt hrăniți? Am atârnat uniformele statutare în fiecare centru. Am trecut prin toate, am înțeles exact ce... Am fost subofițer într-o școală militară, așa că îmi amintesc ce înseamnă o cameră de gardă și o uniformă”, i-a mai spus Gladkov lui Putin.

Numărul mare de centre, dar și faptul că mii de persoane caută informații despre soldații trimiși pe front arată cât de mare e impactul războiului asupra Rusiei, iar numărul ridicat de pierderi de vieți omenești a început să fie resimțit la nivelul întregii societăți.

Să lupți în cizme de cauciuc

„Noi suntem în prima linie și înțelegem de ce au nevoie luptătorii noștri pentru a se simți confortabil. Ce vreau să spun? De exemplu, cizmele din poliuretan, care pot rezistă la temperaturi de minus 20 de grade și sunt ieftine. Le-am cumpărat în cantități mari. Apoi am făcut demersuri în Daghestan și am cumpărat cizme din piele de oaie. Am sunat și am vorbit cu [șeful] Daghestanului - ni le-a furnizat fără să stăm la coadă, am plătit pentru ele. Încălțămintea e grozavă, ține bine la temperaturile scăzute și are tălpi solide”, i-a spus guvernatorul Viaceslav Gladkov lui Vladimir Putin.

Anatoly Serdyukov tours Kaliningrad Region
Cizmele din poliuretan (plastic) despre care guvernatorul Gladkov spune că sunt ieftine și le-a achiziționat în cantități mari - Foto: Hepta.ro

Din discuția despre cizme se întrevede criza de echipament din rândul militarilor ruși. Aceștia, dacă au noroc, poartă o pereche de cizme din cauciuc și pâslă, ieftine, în care ar trebui să lupte pe perioada iernii.

O altă „realizare” a oficialului rus e achiziționarea, peste rând, ceea ce înseamnă că se stă la coadă, a unor „cizme din piele de oaie”, care au costat mult și sunt rezistente. Deci nici vorbă de echipament militar profesionist, nici vorbă de o dotare standardizată a armatei, ci fiecare se descurcă cum poate și în funcție de ce relații are.

Discuția dintre Putin și guvernatorul Belgorod prezintă o Rusie în care economia e orientată integral spre efortul de război. 

De asemenea, regimul politic și administrația nu mai funcționează după reguli, ci doar încearcă să astupe găuri într-o barcă avariată care ia tot mai multă apă.

Crizele se rezolvă prin telefoane și intervenții, dar doar într-o mică măsură și nicidecum astfel încât să se poată spune că economia, sistemul politic și armata vor putea susține o mare ofensivă în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇