Ziua 335 de război: Moscova anunță în premieră un bilanț oficial al morților într-o regiune rusă. Doi britanici uciși în Ucraina. De ce a căzut elicopterul

Ziua 335 de război: Moscova anunță în premieră un bilanț oficial al morților într-o regiune rusă. Doi britanici uciși în Ucraina. De ce a căzut elicopterul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 335 de război a început cu discursul președintelui ucrainean Volodomir Zelenski, care marchează 11 luni de la izbucnirea conflictului militar printr-o declarație puternică de rezistență pe front. De cealaltă parte, se pare că rușii își întăresc pozițiile în luptă, dar fără o eficiență prea mare.

Totodată, un val de demisii şi concedieri s-a anunţat azi, în urma scandalurilor de corupție la nivel înalt din Ucraina.

Rușii continuă bombardamentele în zone rezidențiale din Donețk și Harkov, omorând civili, iar Vladimir Putin l-ar fi demis pe unul dintre cei mai capabili comandanți ruși din Ucraina.

În apropiere de Bahmut, trupele ruse au încercat să atace o fortăreață ucraineană, dar grănicerii de acolo au respins atacul.

Apar şi primele informaţii pe surse despre cauza accidentului de elicopter în care a murit ministrul de Interne. Pilotul ar fi de vină pentru că a zburat prea jos, pe ceaţă densă, de teama unui atac din Belarus.

Pe de altă parte, Germania pare să fi cedat şi va livra câteva tancuri Leopard ucrainenilor. Dar mai întâi a anunțat că aliații Kievului pot începe să formeze militarii ucraineni pentru a le folosi. În schimb, Polonia vrea bani de la UE pentru tancurile promise Ucrainei. Iar Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, un anunţ ar putea fi făcut săptămâna aceasta.

Situaţia pe front

  • Ruşii au lovit un cartier rezidenţial din Doneţk: Invadatorii au atacat Chasiv Yar, omorând o persoană şi rănind alte două. În plus, cel puţin nouă blocuri de apartamente au fost avariate. În urma bombardamentelor, întregul cartier a rămas fără electricitate şi căldură.
  • Bătăliile pentru Donbas și sud continuă: Luptele acerbe continuă în principalele direcţii operaţionale, în special în Donbas, unde au loc bombardamente şi ofensive inamice în permanenţă, a declarat preşedintele Zelenski. „Vedem ce forţe adună Rusia şi ştim cum să răspundem. Vom răspunde cu siguranţă la atacurile teroriste regulate ale inamicului în zonele noastre de frontieră - regiunile Sumî şi Harkov”, a asigurat preşedintele.
  • Rușii își întăresc pozițiile: Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front din Ucraina în ultimele luni, a declarat un înalt oficial militar american, citat de CNN. Cu toate acestea, întăririle nu au adus o înclinare semnificativă a balanţei în conflict, pentru că au ajuns "prost echipate, prost antrenate" şi "grăbite pe câmpul de luptă", a spus oficialul. Rusia a trimis noi soldaţi ca înlocuitori sau ca întăriri pentru unităţile existente, în loc să aducă unităţi noi, organizate şi coezive.
  • Mașina de pompieri donată de români a ajuns la Bahmut: Un voluntar român din Brașov a dus în Ucraina, la Bahmut, o mașină de pompieri cumpărată din donațiile românilor. Radu Hossu și-a riscat viața conducând personal mașina de pompieri până în orașul devenit cel mai fierbinte punct al frontului din Ucraina. Pompierilor din Bahmut nu le-a venit să creadă când au văzut autospeciala cu numere de Ilfov.
  • Rușii au bombardat orașul Kupiansk (din regiunea Harkov), lovind clădiri rezidențiale: „În această dimineață, inamicul a bombardat din nou Kupiansk. Au fost lovite clădiri de locuințe, s-au produs incendii de amploare”, a precizat Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale din Harkov.
  • Succes pentru ucraineni. În apropiere de Bahmut, trupele ruse au încercat să atace o fortăreață ucraineană, dar grănicerii de acolo au reușit să respingă atacul, ucigând opt soldați ruși și rănind alți 13.
  • Armata rusă a pierdut un număr uriaș de mercenari Wagner, în condițiile în care a ajuns să se bazeze în mare parte pe recrutări din penitenciarele și coloniile penale ale Rusiei, potrivit estimărilor realizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare privind situația din Ucraina, în care se mai arată că doar 1 din 5 deținuți ar mai fi pe front. Detalii AICI
  • Pact de neagresiune? - Alexandr Lukașenko susţine că Ucraina i-a propus un pact de neagresiune, deși continuă să „antreneze militanți” despre care afirmă că ar reprezenta o potențială amenințare la adresa securității Belarusului: "Nu știu de ce ucrainenii fac asta. Pe de o parte ne cer să nu luptăm cu Ucraina în niciun caz, ca trupele noastre să nu se deplaseze acolo. Ei sugerează semnarea unui pact de neagresiune".
  • Preoţi sancţionaţi - Președintele Zelenski a semnat un decret prin care a aprobat solicitarea Consiliului de Securitate Națională și Apărare de a sancționa 21 de lideri și preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse.
  • De ce a căzut elicopterul - O eroare de pilotaj din cauza ceții dense a fost motivul prăbușirii elicopterului în care se afla conducerea Ministerului de Interne, a informat publicația Strana, care citează o sursă din acest minister. În accident a murit inclusiv ministrul Denis Monastîrski. Pilotul zbura prea jos în condiții de ceață densă și a observat prea târziu o clădire înaltă. A făcut un viraj brusc și aeronava a căzut peste o grădiniță din apropiere. Pilotul a ales această rută din cauza temerilor de atacuri cu rachete din Belarus.
  • AIEA nu a găsit armament - Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a declarat marţi în Parlamentul European directorul agenţiei, Rafael Grossi. El a dezminţit astfel acuzaţia adusă luni de serviciul de informaţii externe al Rusiei, care a susţinut că ucrainenii ascund în centralele respective arme de provenienţă occidentală.
  • Doi britanici morţi în Ucraina - Voluntarii britanici Chris Parry (28 de ani) și Andrew Bagshaw (48 de ani), care erau dați dispăruți în estul Ucrainei, au fost uciși, a confirmat familia lui Parry. Fuseseră văzuți ultima dată îndreptându-se spre orașul Soledar, pe 6 ianuarie. La începutul acestei luni, grupul Wagner a susținut că trupul unuia dintre bărbați a fost găsit.
ADVERTISING

Corupţie în Ucraina

  • Val de demisii şi demiteri - Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat demisia, în urma unei afaceri de corupţie legate de aprovizionarea armatei la preţuri umflate. Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko. Detalii AICI
  • Zelenski le interzice funcţionarilor publici să-şi petreacă vacanţele în străinătate: „Uneori se pare că unii oameni din oraşele din spate au uitat complet de război şi au început să ignore realitatea, folosindu-se de protecţia eroilor noştri. Ignorarea războiului este un lux pe care nimeni nu şi-l poate permite”, a spus Volodimir Zelenski înainte de a anunţa că a semnat o serie de decrete între care unul interzice funcţionarilor guvernamentali, inclusiv de nivel înalt, să plece din ţară în alte scopuri decât cele de serviciu. „Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara funcţiei publice. Funcţionarii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop neguvernamental”.

Tancurile nemţilor şi americanilor

  • Germania a cedat - Guvernul Germaniei a decis trimiterea unui număr redus de tancuri în Ucraina şi va autoriza livrarea de vehicule blindate de fabricaţie germană de către statele aliate, în cadrul acordului cu Statele Unite, afirmă oficiali politici de la Berlin, sub protecţia anonimatului, citaţi de Der Spiegel. Detalii AICI
  • Faza finală - Oficial, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat doar că ţările aliate Ucrainei care deţin tancuri grele de tip Leopard pot începe să formeze trupe ucrainene în vederea utilizării acestora.
  • Şeful NATO e optimist - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând: „În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm sisteme (de armament - n.red.) mai greu şi mai avansate pentru Ucraina şi trebuie să o facem mai repede”.
  • Polonia vrea bani de la UE - Polonia va cere UE compensații pentru costul tancurilor Leopard 2 pe care dorește să le trimită Ucrainei, a declarat marți premierul polonez. „Vom solicita rambursarea de la Uniunea Europeană, va fi un alt test de bunăvoință”, a declarat Mateusz Morawiecki.
  • Ameninţarea Moscovei - Livrările de tancuri Leopard nu prevestesc ”nimic bun”, ameninţă abia voalat, marţi, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Asemenea livrări nu vor aduce nimic relaţiei” Rusiei cu Germania, ci vor lăsa ”o urmă de neşters”, a subliniat Peskov.
  • Vin tancurile americanilor? - Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut săptămâna aceasta, scrie Wall Street Journal. Anunţul ar face parte dintr-o înţelegere diplomatică mai largă cu Germania, prin care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea mai multor tancuri fabricate în Germania de către Polonia şi alte naţiuni. Detalii AICI
  • Ironii cu tancuri - Armata ucraineană a transmis un mesaj ironic după ce mai mulți bloggeri militari din Rusia au afirmat că tancuri Leopard de fabricație germană au fost văzute deja în Ucraina. „Tentație irezistibilă. Bloggerii militari ruși raportează cu privire la tancuri germane imaginare în Nikolaev. Chiar în acest moment Ministerul Apărării din Rusia se gândește dacă să le distrugă în raportul de astăzi sau, pentru plauzibilitate mai mare, să aștepte până mâine”, a notat Ministerul Apărării de la Kiev pe pagina sa de Twitter.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Demisie în Armata Rusiei - Președintele rus Vladimir Putin l-ar fi demis pe general-colonelul Mihail Teplinski, considerat unul dintre cei mai capabili comandanți ai forțelor de invazie rusești din Ucraina, conform serviciilor de informații britanice.
  • Arme care ar putea lovi Sankt Petersburg - Ambasadorul Rusiei în Estonia, Vladimir Lipaev, a acuzat Occidentul că înarmează statul baltic cu arme care ar putea lovi Sankt Petersburg.
  • Cum se pleacă din Rusia - Duma de Stat a pregătit mai multe modificări ale legislației care ar permite părăsirea țării doar cu o programare prealabilă la autorități. Propunerile au fost făcute de către Evgheni Moskicev, șeful Comisiei de Transport din Duma de Stat, ele stipulând că persoanele care vor să părăsească Rusia vor „putea rezerva data și ora trecerii frontierei prin sistemul informațional de stat al documentelor electronice de transport”.
  • 25 de morţi peste graniţă - 25 de persoane au fost ucise și peste 90 au fost rănite în regiunea de graniță a Rusiei Belgorod de la începutul invaziei, i-a spus guvernatorul Viaceslav Gladkov lui Vladimir Putin în declarații televizate. Este pentru prima dată când oficialii au anunțat un bilanț oficial al morților într-o regiune rusă.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇