Ziua 295 de război: Explozii la Harkov. Lui Putin i s-a spus la TV că economia Rusiei va scădea, iar Zelenski a vorbit în Consiliul European

Ziua 295 de război: Explozii la Harkov. Lui Putin i s-a spus la TV că economia Rusiei va scădea, iar Zelenski a vorbit în Consiliul European
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 295 de război a debutat cu acuzațiile Rusiei că forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk.

”Azi dimineață, la ora 7.00, a avut loc în centrul orașului Donețk cel mai masiv atac din 2014”, a declarat Alexei Kulemjin, primarul orașului susținut de ruși. El a precizat că 40 de rachete au fost trase asupra civililor.

Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina pregăteşte acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene a ţării.

Analiștii militari sunt de părere că s-ar putea instala un impas în această iarnă. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că amploarea violențelor a temperat speranța unei încheieri iminente a ostilităților.

După ce s-a confruntat cu numeroase sancțiuni internaționale, Moscova se pregăteşte de o eventuală deconectare de la Internetul mondial și a efectuat mai multe exerciţii în domeniul securităţii cibernetice.

Iar Vladimir Putin a apărut azi la TV, unde într-o întâlnire oficială i s-a spus că PIB-ul Rusiei este de așteptat să scadă cu 2,5% în 2022.

Mișcări pe front

  • Lovitură la o bază aeriană rusă - O bază aeriană rusă din Kursk ar fi fost lovită, miercuri seară, de o dronă. Anton Geraşcenko, un consilier prezidențial de la Kiev, a postat o serie de actualizări pe Telegram, spunând că o „dronă necunoscută” a lovit instalația militară. Citând presa rusă, el a spus că au avut loc „două explozii în Kursk, lângă aerodrom”. Imaginile care circulă online par să arate că o serie de explozii zguduie orașul din vestul Rusiei. Totuşi, guvernatorul regional Roman Starovoit a declarat la Ria Novosti că „apărarea aeriană a lucrat seara deasupra regiunii Kursk, nu au existat victime și nicio pagubă”.
  • Forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, controlat de ruși. „Azi dimineață, la ora 7.00, a avut loc în centrul orașului Donețk cel mai masiv atac din 2014”, a declarat Alexei Kulemjin, primarul orașului susținut de ruși, pe Telegram. „40 de rachete au fost trase asupra civililor din orașul nostru”, a spus Kulemjin. Reuters precizează că nu a putut verifica informațiile.
  • Bombardament rus în Herson - Un bombardament al ruşilor a ucis două persoane în centrul orașului Herson, recent eliberat, din sudul Ucrainei. Kirilo Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui, a declarat că victimele erau la aproximativ 100 de metri de clădirea administrației regionale, care a fost lovită de obuze.
  • Hersonul e în beznă - Orașul Herson a rămas fără energie electrică din cauza bombardamentelor din ultimele ore, a anunțat primarul. „Herson este complet lipsit de energie electrică din cauza bombardamentelor inamice. Continuă bombardamentele grele asupra infrastructurii critice din districtul Korabelny al orașului.Cu prima ocazie, inginerii energeticieni vor începe să repare rețeaua electrică", a scris Iaroslav Ianoșevici pe Telegram.
  • Explozii la Harkov - Forțele ruse au atacat joi infrastructura critică din orașul Harkov, provocând mai multe explozii. „Explozii la Harkov. Inamicul vizează infrastructura. Rog toată lumea să fie extrem de precaută și să rămână în adăposturi dacă este posibil”, a scris primarul Ihor Terekhov pe aplicația de mesagerie Telegram.
  • Acorduri pentru apărarea Ucrainei - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina pregăteşte acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene a ţării. El a precizat că a avut o şedinţă pe această temă cu Statul Major al armatei ucrainene, după ce s-au înregistrat „progrese importante” pentru înzestrarea Ucrainei cu sisteme mai moderne şi mai puternice de „protecţie a cerului”.
  • Analiştii prevăd un impas - Analiștii militari spun că s-ar putea instala un impas în această iarnă, chiar dacă luptele aprige continuă, în special în regiunea Donețk, din estul Ucrainei, unde forțele ruse fac eforturi pentru a captura orașul Bahmut. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că amploarea violențelor a temperat speranța unei încheieri iminente a ostilităților. ”Având în vedere ceea ce vedem în Ucraina, este dificil de concluzionat că acest război se va termina până la sfârșitul anului”, a spus Kirby.
  • Vin 6 luni de coşmar - Într-un discurs online adresat Consiliului European de joi, Zelenski a spus: „Următoarele șase luni vor fi decisive din multe puncte de vedere în confruntarea pe care Rusia a început-o. Următoarele șase luni vor cere de la noi eforturi și mai mari decât au fost întreprinse în perioada trecută. Avem nevoie de arme mai moderne, de un volum mai mare de provizii”.
  • Comparații cu Cernobîl - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a creat în acest an ameninţări care ar putea depăşi inclusiv tragedia din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobîl. ''Acum 36 de ani, lichidatorii consecinţelor accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl au protejat nu doar Ucraina, ci şi întreaga lume, viitorul nostru, al tuturor. Astăzi, apărătorii noştri ne protejează din nou viitorul. În acest an, Rusia a creat noi ameninţări care ar putea chiar depăşi acel accident oribil'', a scris Zelenski, într-un mesaj postat pe Telegram.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin, despre economie la TV - Vladimir Putin a spus că Rusia va încerca să depășească impactul financiar al sancțiunilor prin vânzarea de gaze vecinilor săi din est. Într-un discurs televizat, el a spus că Rusia își va dezvolta legăturile economice cu țări din Asia, Africa și America Latină. În întâlnirea televizată cu oficialii de joi, i s-a spus că PIB-ul Rusiei este de așteptat să scadă cu 2,5% în 2022.
  • Moscova se pregăteşte de o eventuală deconectare de la Internetul mondial. Mai multe exerciţii în domeniul securităţii cibernetice au avut loc, la care au participat bănci, operatori în domeniul telecomunicaţiilor şi unele dintre cele mai mari societăţi în domeniul Internetului, în vederea testării capacităţii de a funcţiona în mod autonom a reţelei ruseşti.
  • Incendiu la o rafinărie - Două persoane au murit, iar alte cinci au fost rănite, joi, într-un vast incendiu la o rafinărie din Siberia, în estul Rusiei. Incidentul ar fi fost cauzat de o scurgere de gaze.
  • Rușii vor să îi ia apartamentul lui Zelenski - Autoritățile din Crimeea au anunțat că vor să naționalizeze apartamentul pe care președintele Zelenski îl deține în peninsulă. Este vorba de un penthouse cu trei camere în complexul de lux „Emperor” de pe malul Mării Negre, acesta fiind cumpărat de soția sa în 2013, cu un an înainte ca Rusia să anexeze ilegal peninsula. „În principiu, îl vom lua de la el și îl vom da altcuiva”, a declarat joi Serghei Aksionov, premierul Crimeii pus de ruşi.
  • Papa și-a prezentat scuze? - ​Rusia afirmă că a primit o declarație oficială de la Vatican în care Sfântul Scaun prezintă scuze pentru declarațiile papei Francisc despre soldații ceceni și buriați, pe care suveranul pontif i-a numit cei mai cruzi soldați ai Rusiei.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Polonia a recunoscut Rusia ca stat care sprijină terorismul. Parlamentul țării a mai declarat că Federația Rusă ar trebui să fie izolată pe plan internațional.
  • Rusia ar putea fi exclusă din Consiliul de Securitate al ONU - Camera Reprezentanților SUA a introdus o rezoluție prin care cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. Rusia a încălcat Carta ONU ducând un război de agresiune, care pune la îndoială dreptul său de a deține un loc în Consiliul de Securitate, se arată în rezoluție.
  • Ajutor hi-tech de la americani - Statele Unite vor să ofere Ucrainei echipament electronic care transformă muniţie aeriană neghidată în bombe inteligente. Oficiali americani la curent cu dosarul au declarat Washington Post că acest echipament permite o ţintire mai precisă.
  • Neînțelegeri pe sancțiunile pentru Rusia - Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în discuţiile care au avut loc miercuri noapte, au declarat diplomaţi europeni, în contextul în care liderii din UE se reunesc joi la Bruxelles pentru ultimul lor summit din acest an.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇