Ziua 293: Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului, SUA se pregătesc să trimită Ucrainei rachete Patriot

Ziua 293: Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului, SUA se pregătesc să trimită Ucrainei rachete Patriot
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 293 de război a început cu un apel de armistițiu lansat de Volodimir Zelenski pentru Vladimir Putin. Președintele ucrainean i-a cerut liderului de la Kremlin să oprească războiul măcar de Crăciun. Totodată, Zelenski a confirmat că a propus organizarea unui summit global pentru pace și speră că va avea loc „în această iarnă”.

Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski, răspunzându-i că e total nerealist să creadă că trupele ruse s-ar putea retrage până la finalul anului. Iar Putin pregătește un decret prin care interzice vânzarea de petrol țărilor care au aderat la plafonarea prețului la 60 de dolari pe baril, ca răspuns la sancțiunile impuse de UE și SUA.

O mișcare neprevăzută vine din Belarus, care a organizat o verificare neanunțată la nivelul întregii armate, simulând scenarii în care trupele ar traversa două mari râuri care trec în Lituania și Ucraina.

Iar, în timp ce ucrainenii strâng cartușe de obuze și rămășițe de rachete pentru a servi ca probe în procesele intentate Rusiei pentru uciderea civililor, Olanda anunță că are de gând să deschidă, cu ajutorul ONU și UE, un alt tribunal dedicat pentru asta, considerând că noua instanță nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curții Penale Internaționale de la Haga.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Armistițiu de Crăciun - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus o încetare a ostilităților de Crăciun: „Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători, miliarde de oameni sărbătoresc Crăciunul. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților".
  • Summit global de pace - Zelenski a confirmat și că are de gând să organizeze un summit global unde vrea să-și prezinte formula sa de pace și a spus că ar putea avea loc „în această iarnă”. Până atunci, el le-a transmis rușilor că, deși „stingerea luminii este ultima speranţă a teroriştilor, chiar şi fără lumină, noi ştim bine unde să tragem şi ce să eliberăm”. Totodată, i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească de noi atacuri ale Rusiei, care „încă mai are rachete”.
  • Rusia respinge armistițiul - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins armistițiul propus de Zelenski: „Kievul mai bine acceptă realitatea în care se află în loc să ceară retragerea trupelor ruse. Nici nu se pune problema ca Rusia să înceapă să-și retragă trupele din Ucraina până la finalul anului”.
  • Scut antirachetă din Rusia distrus - Mai multe explozii au avut loc în regiunea rusă Briansk, mai exact în orașul Klinți și satul Klimovo, care se află la doar câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina. În Klinți ucrainenii au reușit să distrugă sistemul de apărare antirachetă.
  • Atacuri ucrainene în Melitopol - Autoritățile proruse din Melitopolul ocupat au anunțat că „sabotori ucraineni” au aruncat în aer un pod din suburbiile orașului. Anterior, Ivan Fedorov, primarul exilat al oraşului Melitopol, a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni ucrainene că trupele ruseşti din oraş se „redistribuie" şi că acum sunt „panicate", având în vedere loviturile ucrainene asupra oraşului din weekend.
  • Odesa își revine după pana de curent - Operaţiunile au fost reluate în portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, după ce Rusia a folosit sâmbătă drone de fabricaţie iraniană pentru a lovi instalaţiile energetice din oraș, lăsând peste 1,5 milioane de oameni în beznă.
  • Belarusul simulează război cu Ucraina și Lituania - Autoritățile din Belarus au lansat o verificare neanunțată a pregătirii de luptă ale trupelor sale, a anunțat marți dimineață Ministerul Apărării: „Activitățile vor avea un caracter cuprinzător, trupele vor trebui să se deplaseze în zonele desemnate cât mai curând posibil, să își desfășoare echipamentul de geniu, să organizeze protecția și apărarea și să instaleze poduri de trecere peste râurile Neman și Berezina". Râul Neman trece din Belarus în Lituania, în timp ce Berezina este un afluent al Niprului, unindu-se cu acesta la granița cu Ucraina și Rusia.
  • Instrucțiuni pentru ruși să se predea dronelor - Forțele armate ucrainene au publicat un material video cu instrucțiuni care le explică soldaților ruși cum se pot preda în fața unei drone, astfel încât să fie în siguranță și ei, și soldații ucraineni. Mai întâi, ei trebuie să intre pe canalul de Telegram „Vreau să trăiesc” și apoi le vor fi oferite coordonatele unde se vor putea întâlni cu drona. Trebuie să facă contact vizual, să aibă mâinile ridicate și apoi să urmeze aparatul care îl va conduce către forțele ucrainene.
  • Rușii folosesc muniție veche - Un înalt oficial militar american susține că Rusia apelează la muniţie veche de zeci de ani, cu rate de eşec ridicate, în timp ce îşi epuizează stocurile pentru a duce la bun sfârşit invazia de aproape 10 luni din Ucraina: „Ei au scos din stocul de muniţie îmbătrânită (al Rusiei), ceea ce indică faptul că sunt dispuşi să folosească acea muniţie mai veche, dintre care unele au fost produse iniţial în urmă cu mai mult de 40 de ani".
  • Amenințarea nucleară e mică - Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu acordat France24 de la Bruxelles, că, în opinia sa, „probabilitatea oricărei utilizări de arme nucleare în Ucraina de către Rusia rămâne scăzută".
  • Kievul se teme de un nou atac masiv - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că există riscul ca armata rusă să aibă capacitatea de a lansa o "ofensivă de amploare" în ianuarie sau februarie. "În mod clar, ruşii încă menţin speranţele de a sparge liniile noastre şi de a avansa mai mult pe teritoriul Ucrainei", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucraina strânge dovezi pentru procese - Oficialii din Harkov spun că au colectat rămăşiţele muniţiilor ruseşti trase asupra oraşului, inclusiv fragmente de rachete şi rachete, sperând să le poată folosi drept probe în procesele contra Rusiei pentru uciderea civililor.
  • Olanda vrea alt tribunal pentru crime de război - Olanda ar fi dispusă să găzduiască un nou tribunal, susţinut de ONU și UE, pentru a judeca invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, precizând că noua instanţă nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curţii Penale Internaţionale (CPI).
  • Dosare de tortură și viol - Procurorii ucraineni anunță că au documentate 154 de dosare de violențe sexuale comise de soldații ruși. Două dosare au fost trimise în judecată și unul a fost soluționat deja cu condamnare. Este vorba de o femeie din Herson, care a fost violată timp de 4 luni. Un alt caz este al unui cetățean dezbrăcat și torturat sistematic, peste el turnându-se apă clocotită. Alte 30 de cazuri presupun aplicarea de șocuri electrice în zona genitală.
  • Noi sancțiuni - Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a 10 generali și 2 colonei ruși, cu roluri în războiul din Ucraina. A fost sancționat și concernul iranian Mado, care fabrică motoarele pentru dronele kamikaze folosite de ruși în Ucraina.
  • Lituania l-a trecut pe lista neagră și pe Adolfas Kaminskas, soțul Elenei Kaminskas, considerată mama a doi copii ilegitimi ai lui Serghei Șoigu.
  • Macron, pus la zid - Letonia, Lituania, Estonia, Polonia și Slovacia s-au opus propunerii lui Emmanuel Macron de a găsi pentru Rusia garanții de securitate, ca să determine Kremlinul să oprească războiul, potrivit unor surse citate de Reuters.
  • Ucrainenii, angajați să facă arme - Muncitorii ucraineni cu înaltă calificare ar putea ocupa mii de locuri de muncă vacante în industria de armament a Cehiei, pentru a contribui la satisfacerea cererii declanşate de războiul din Ucraina, a declarat un oficial ceh al apărării, citat de Reuters.
  • Rachete Patriot pentru Ucraina - Administraţia Biden este pe cale să finalizeze planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, iar un anunţ oficial în acest sens ar putea fi făcut chiar în această săptămână, au declarat pentru CNN doi oficiali americani şi un oficial cu rang înalt al administraţiei Biden.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia răspunde sancțiunilor pe petrol - Putin pregătește un decret prin care interzice vânzarea de petrol țărilor care au aderat la plafonarea prețului la 60 de dolari pe baril, ca răspuns la sancțiunile impuse de UE și SUA.
  • Uite conferința, nu e conferința - Serviciile militare de informații din Marea Britanie pun posibila anulare a conferinței anuale a lui Putin pe seama temerilor legate de posibile întrebări despre război. După anunțul Kremlinului și reacțiile apărute, Ria Novosti a citat o sursă din Duma de Stat care susținea că este posibil ca evenimentul anual să aibă în continuare loc și a avansat chiar și data de 27 decembrie. În conferința zilnică de marți, Peskov a infirmat sursele Ria Novosti.
  • FSB face bilanțul sabotorilor - FSB susține că, de la începutul anului, a dejucat 123 de infracțiuni din sfera sabotajului, inclusiv 64 de atacuri teroriste, și a arestat peste 400 de „ucraineni naționaliști și infractori” care încercau să intre în Rusia.
  • Campanie patriotică în Rusia - Putin a dat ultimatum ca până pe 15 mai 2023 să fie pusă la punct o campanie masivă de popularizare a eroilor din istorie și din folclor care „corespund valorilor tradiționale”. Asta înseamnă că fețele lor se vor afla pe cât mai multe mărfuri de consum și suveniruri.
  • Mc-ul de Rusia - Lipsiţi de Big Mac-uri de când McDonald's Corp şi-a închis restaurantele ruseşti în martie, ruşii vor fi trataţi de anul viitor cu o alternativă numită Big Hit, oferită de succesorul lanţului american de fast-food-uri, numit Vkusno & tocika, care înseamnă Gustos şi atât. Burgerul, completat cu un sos nou, va fi disponibil din februarie, împreună cu un produs similar cu Happy Meal, care va fi comercializat sub numele „Kids' Combo”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇