Ziua 283 de război găseşte Rusia într-o încercare disperată de a cuceri orașul Bakhmut din regiunea Donețk, unde şi-a concentrat mare parte din puterea de foc.
Conform rapoartelor britanice de informaţii, aici e un front de 15 km pe care s-au făcut mici progrese, dar obiectivul a căpătat valoare simbolică pentru Moscova, mai degrabă decât una operaţională, capturarea orașului nefiind un punct strategic important.
Pe de altă parte, în Herson, ruşii încep evacuările şi pe malul de est al râului Nipru, după ce s-au retras deja de pe malul de vest.
La nivel internaţional, ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul similar din UE. Un nivel de preț criticat de președintele Volodimir Zelenski.
Iar Casa Albă a fost nevoită să clarifice nişte afirmaţii făcute de Joe Biden, insistând că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre Ucraina şi că nu îl împinge pe Volodimir Zelenski să negocieze pacea.
Mişcările pe front
- Bătălia pentru Bakhmut - Rusia continuă să investească o mare parte din puterea de foc într-un sector de front de vreo 15 km, în jurul orașului Bakhmut din regiunea Donețk, arată Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport de informaţii. În ultimele zile, Rusia a făcut mici progrese pe axa de sud a acestui asalt și intenționează să încercuiască orașul. Rusia a acordat prioritate Bakhmut ca principal efort ofensiv de la începutul lunii august 2022. Capturarea orașului ar avea o valoare operațională limitată, deși ar permite Rusiei să amenințe zonele urbane mai mari din Kramatorsk și Sloviansk. Campania a fost disproporționat de costisitoare, în raport cu aceste posibile câștiguri, dar este un obiectiv simbolic.
- 1.331 de eroi eliberaţi - Preşedintele Zelenski a anunţat că 1.331 de eroi au fost eliberaţi în schimburi de prizonieri cu ruşii şi a promis că nimeni nu va fi lăsat pe mâna lor. „Astăzi am avut privilegiul de a-i onora cu premii pe eroii noştri eliberaţi din captivitatea rusă (...) nu vom lăsa niciun ucrainean în închisorile, lagărele şi carcerele ruseşti. Ne amintim de toată lumea. Va veni ziua, îi vom primi din nou liberi”.
- Peste 90.000 de ruşi ucişi - Forțele ucrainene au ucis alți 510 de soldați ruși vineri, ridicând numărul total de soldați pierduți de Rusia de la invazie la 90.600, potrivit Kievului.
- Noi evacuări din Herson - Autoritățile instalate de Rusia în regiunea Herson vor începe evacuarea unor persoane cu mobilitate redusă din orașul Kahovka, ocupat de ruși, de pe malul de est al râului Nipru. Evacuările urmau să înceapă sâmbătă.
- Peste 7.000 de capcane explozive - 7.042 de obiecte explozive au fost „înlăturate și neutralizate” din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Lucrătorii au cercetat aproape 700 ha de teritoriu deschis, 60 km de șine de cale ferată și 326 de gospodării.
- Hoţi la Banksy - O pictură murală a renumitului artist de graffiti Banksy rămâne intactă după ce un grup de persoane a încercat să o fure de pe zidul unei clădiri distruse de război din Hostomel. Detalii AICI
Plafon pentru petrolul ruşilor
- Plafon pentru petrol - Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Detalii AICI
- Ucraina vrea plafon mai mic - Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei. "Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului", a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile.
- Reacția lui Zelenski - preşedintele ucrainean a criticat nivelul de preț la care s-a stabilit plafonarea, spunând că "nu este o decizie serioasă", relatează AFP şi Reuters. „Este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist", a afirmat Zelenski. Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european.
- Replica Rusiei - Ambasada Rusiei în SUA a afirmat sâmbătă că politica distorsionează piața liberă și a insistat că petrolul său va continua să fie vândut. Într-o postare pe Telegram, se spune: „Pași ca aceștia vor duce inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea de costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. (...) suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”.
Alte informaţii relevante
- Biden nu e gata pentru Putin - Casa Albă a clarificat afirmaţiile făcute de Joe Biden, insistând că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre Ucraina: "Nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată. Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby. Asta după ce Biden a afirmat joi că este "pregătit să discute cu Putin, dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului".
- SUA nu cer pace Ucrainei - Pe de altă parte, John Kirby a negat că Statele Unite îl împing pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să reia discuţiile cu Moscova: "Preşedintele nu a spus deloc că a sosit momentul pentru a se conduce discuţii (...) Războiul s-ar putea încheia astăzi fără negocieri, dacă Putin face ceea ce trebuie şi părăseşte Ucraina. Trupele lui nu au nicio treabă acolo".
- Wagner, pe lista neagră - Administraţia Biden adaugă gruparea paramilitară rusă Wagner pe lista entităţilor care suscită o preocupare deosebită în temeiul legislaţiei privind libertatea religioasă, „pe baza acţiunilor sale în Republica Centrafricană”, a declarat secretarul de Stat, Antony Blinken.
- Cerealele, parte din formula de pace - Securitatea alimentară e un punct al formulei de pace ucrainene, a spus preşedintele Zelenski, care a explicat că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”. O primă navă cu grâu a plecat spre Etiopia, iar alte două sunt în pregătire pentru Etiopia şi Somalia. „Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski.
- Hawk din Spania - Spania a trimis primul sistem de rachete de apărare aeriană Hawk în Ucraina. Sistemul produs de Raytheon poate fi folosit atât împotriva aeronavelor, cât și a rachetelor, ambele fiind folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina. Spania a promis că va furniza șase astfel de sisteme.
- Oroarea de la ambasade - Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că 17 ambasade sau misiuni diplomatice ucrainene din întreaga lume au primit scrisori-capcană sau pachete care conţin părţi de animale, inclusiv ochi de vacă, în ultimele zile. „A început cu o explozie la ambasada Ucrainei în Spania, dar ceea ce a urmat după această explozie a fost mai ciudat și aș spune chiar bolnav". Când a fost întrebat cine crede că se află în spatele scrisorilor, Kuleba a spus pentru CNN: „Mă simt tentat să spun, să numesc imediat Rusia, pentru că în primul rând trebuie să răspunzi la întrebarea: cine beneficiază? Poate că acest răspuns terorist este răspunsul rusesc la oroarea diplomatică pe care am creat-o pentru Rusia pe arena internațională și așa încearcă ei să riposteze, în timp ce pierd bătăliile diplomatice reale una după alta.” Rusia a negat orice responsabilitate pentru pachetele din Madrid, dar nu a comentat despre restul.
- Estonia cumpără HIMARS - Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea de sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, în valoare de 200 de milioane de dolari, a anunţat Centrul estonian pentru investiţii în apărare (ECDI), relatează AFP.