Ziua 257: Statul preia 5 întreprinderi cheie din Ucraina care vor ajuta la efortul de război. Kievul vrea negocieri de pace, dar nu cu Putin

Ziua 257: Statul preia 5 întreprinderi cheie din Ucraina care vor ajuta la efortul de război. Kievul vrea negocieri de pace, dar nu cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 257 de război Ucraina se pregătește pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a țării.

Primarul Kievului i-a îndemnat pe localnici să se pregătească să plece temporar de acasă, în cazul în care capitala va rămâne fără curent.

Atacurile rușilor continuă. Mai multe explozii au fost auzite noaptea trecută în Donețk, iar clădirea administrației feroviare a luat foc. Au fost bombardate și numeroase comunități din regiunea Sumî și o persoană a fost ucisă.

Pe de altă parte, americanii aduc în România cel mai nou radar de apărare antiaeriană, pe care îl vor pune la graniţa cu Ucraina.

Iar oficialii de la Kremlin încep să-și calmeze retorica cu privire la utilizarea armelor nucleare. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, între discursul lui Vladimir Putin din 30 de septembrie, când acesta a făcut aluzii la folosirea armelor nucleare, și discursul său din 27 octombrie, există o mare diferență.

Venirea iernii își spune cuvântul, tot mai multe voci occidentale îndemnând Kievul să se așeze la masa negocierilor cu Rusia. Moscova a răspuns prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, susținând că, deși își dorește, negocierile nu sunt posibile, pentru că Ucraina are o lege care le blochează. În schimb, Kievul spune că nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi că este dispus să poarte negocieri cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin.

ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Rușii ar putea ataca iar infrastructura energetică - Ucraina se pregătește pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski. „Înțelegem că statul terorist concentrează forțe pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. Trebuie să trecem peste iarna aceasta și să fim și mai puternici în primăvară decât acum”, a spus Zelenski.
  • Explozii în Donețk - Mai multe explozii au fost auzite noaptea trecută în Donețk. Clădirea administrației feroviare a luat foc.
  • Bombardamente în Sumî - Forțele ruse au bombardat numeroase localități din regiunea Sumî și au ucis o persoană. Guvernatorul Dmitro Zhivitski a spus că au fost trase peste 200 de proiectile.
  • Avioanele pierdute de Rusia - Pierderile de avioane ale Rusiei depășesc semnificativ capacitatea de a produce altele noi, a declarat Ministerul Apărării de la Londra. Potrivit comandantului șef al forțelor armate ale Ucrainei, Rusia „a pierdut în Ucraina de peste două ori numărul de avioane în Ucraina decât în războiul sovieto-afgan”.
  • Ucraina a primit noi sisteme de apărare - Ucraina a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.
  • O mişcare neobişnuită la Moscova - Ministerul rus al Apărării a făcut un pas neobișnuit şi a negat informațiile bloggerilor militari ruși conform cărora o unitate de infanterie navală ar fi pierdut sute de oameni într-o ofensivă fără rezultate în estul Ucrainei.
ADVERTISING

Bătălia pentru Herson

  • Probleme pentru rușii din Herson - Administrația Herson, controlată de Rusia, a anunțat că alimentările cu energie electrică și apă au fost oprite, după ce un „atac terorist” a avariat trei linii electrice de pe autostrada Berislav-Kahovka, o parte ocupată a regiunii. Aproximativ 10 așezări din regiune au fost afectate, precum și orașul principal. Oficialii ruși au spus că Ucraina se pregătește să încerce o a doua ofensivă pentru a prelua mai mult din regiunea Herson. Recucerirea acesteia ar avea o imensă valoare simbolică și logistică pentru Ucraina.
  • Rusia a jefuit casele goale - Ucraina a acuzat Rusia că a jefuit casele goale din orașul Herson și că le-a ocupat cu trupe îmbrăcate în civil, pentru a se pregăti pentru luptele de stradă, în ceea ce ambele părți prevăd că va fi una dintre cele mai importante bătălii ale războiului.
  • Se anunţă marea bătălie - În ultimele zile, Rusia a ordonat civililor să plece din Herson în așteptarea unui atac ucrainean pentru a recuceri orașul, singura capitală regională pe care Moscova a ocupat-o de la invazia sa din februarie.
  • Lupta care va decide războiul - Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, se așteaptă ca bătălia de la Herson să fie lupta definitorie a războiului: „Avem o perioadă dificilă în față, iarna viitoare va fi și mai grea decât aceasta, pentru că ne confruntăm cu Bătălia de la Stalingrad, bătălia decisivă în războiul din Ucraina, bătălia pentru Herson, în care ambele părți folosesc mii de tancuri, avioane, artilerie. Occidentul crede că în acest fel va putea distruge Rusia, Rusia crede că în acest fel va putea proteja ceea ce a avut la începutul războiului și va pune capăt războiului. Acest lucru va crea probleme suplimentare peste tot.”
ADVERTISING

Negocieri de pace?

  • Statele Unite și NATO vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după căderea orașului Herson, potrivit unor surse de la Bruxelles. Și Germania a asumat o poziție similară.
  • Rusia aruncă vina pe Kiev - Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că Rusia este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului, dar nu în acest moment: „Noi am transmis în mod repetat că partea rusă rămâne deschisă atingerii obiectivelor prin negocieri. Însă am atras tuturor atenţia că în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, deoarece Kievul a adoptat o lege prin care formalizează decizia de a nu continua negocierile", a declarat luni Dmitri Peskov.
  • Ucraina vrea negocieri, dar nu cu Putin - Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi că este dispusă să poarte negocieri cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin. Comentariul făcut pe Twitter vine după un articol publicat sâmbătă de Washington Post, care susţine că administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii Ucrainei să semnaleze deschiderea de a negocia cu Moscova.

Alte informații relevante

  • Cel mai tare radar în România - Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina, anunţă Ambasada României în SUA. TPS-80 e un radar de ultimă generație pentru supravegherea şi apărarea aeriană. Detalii AICI
  • Armele nucleare - Oficialii de la Kremlin încep să-și reducă retorica cu privire la utilizarea armelor nucleare. Potrivit ISW, între discursul lui Vladimir Putin din 30 de septembrie, când acesta a făcut aluzii la folosirea armelor nucleare, și discursul său din 27 octombrie, există o mare diferență. Scopul rușilor a fost intimidarea Kievului și oprirea sprijinului internațional pentru Ucraina.
  • Putin nu a decis dacă merge la summit-ul G-20 - Președintele Vladimir Putin va lua o decizie până la sfârșitul săptămânii cu privire la participarea sa la următorul summit G20 până la sfârșitul săptămânii, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
  • Statul ucrainean preia 5 întreprinderi - Kievul urmează să preia controlul mai multor întreprinderi ”de importanţă strategică”, cu scopul de a ajuta efortul de război: producătorul de hidrocarburi Ukrnafta, constructorul aeronautic Motor Sici, Zaporozhtransformator - o societate specializată în producţia de reactoare, producătorul de camioane AvtoKraz şi întreprinderea de rafinarea petrolului Ukrtatnafta.
  • Biserica de la Kiev mută Crăciunul - Biserica Ortodoxă din Ucraina a anunțat o decizie care putem spune că marchează ruperea completă de Moscova. Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, întrucât calendarul iulian (pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Decizia conducerii bisericii ucrainene de a permite parohiilor să țină slujbele de Crăciun pe 25 decembrie reprezintă o premieră. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇