Până la Crăciun, 60 de transportoare blindate FV103 Spartan, destul de uzate, scoase din dotarea armatei britanice și ținute acum în locuri secrete din toată insula, vor ajunge în Ucraina și vor intra în luptă cu trupele ruse pe linia frontului. La fix pentru a le veni în ajutor militarilor ucraineni în condiții de iarnă.
Transferul de echipament militar nu este asigurat de autoritățile britanice, nici de cele de la Kiev, ci reprezintă rezultatul eforturilor unei campanii de donații care sprijină armata ucraineană de la începutul războiului, scrie The Guardian.
Acțiunea de cumpărare a blindatelor a depășit orice așteptări: strângerea de fonduri a fost lansată miercuri, sub sloganul amuzant "Luați-le pe toate", de către organizația caritabilă a lui Serghei Pritula, un actor și prezentator de televiziune popular în Ucraina și cu o bază consistentă de admiratori în mediul online.
Pritula spera să strângă 5,5 milioane de dolari în mai puțin de o săptămână, dar, în doar nouă ore, jumătate din sumă era deja adunată din donații private ale marilor firme din Ucraina și ale celor mici.
Joi, la prânz, fundația avea toți banii și a postat pe Twitter câteva mesaje în care arăta că spartanii i-au învins pe persani, aluzie la denumirea blindatelor și la dronele kamikaze iraniene pe care le folosește Rusia.
"E mai mult o glumă care a scăpat de sub control. Dar așa trăiesc ucrainenii acum. Trăim în pragul unei glume și al unei tragedii. Da, liniile sunt destul de neclare", a explicat Maria Pisarenko, media manager al fundației.
Până la urmă, fundația a strâns bani pentru 60 de vehicule, iar acum este în curs operațiunea logistică de transport către regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
Armata britanică a folosit vehiculele FV103 Spartan din anul 1978. Acestea au devenit depășite, unitățile militare fiind dotate cu versiuni noi. Fiecare dintre blindatele aflate acum pe proprietăți private are un rulaj de peste 16.000 de kilometri.
Pritula a mers în Marea Britanie pentru a le vedea cu ochii lui. Știe bine pe ce dă banii, fiindcă o donație de 35 de "Spartane" a guvernului britanic s-a dovedit un mare succes pe front.
"Au șenile și astfel se pot mișca în condiții de vreme rea, fiindcă acum avem ploi aproape în fiecare zi toamna. Curând o să înceapă să ningă, iar Spartanele vor fi foarte bune pe linia frontului, în sudul țării, și în special în Donbas, unde acum se dau cele mai grele lupte", a explicat Maksim Kostetski, coordonatorul transportului la Fundația Pritula.
Acesta a adăugat că fundația e primul ONG, nu stat, care oferă Ministerului Apărării din Ucraina asemenea tehnică militară.
Nu toate campaniile pe care le organizează fundația lui Pritula sunt atât de rapide - unele necesită o planificare îndelungată și sunt complicate. Fundația adună donații pentru achiziționarea de mașini, drone, sisteme de comunicare și kituri medicale, dar cea mai mare campanie a fost strângerea a 16 milioane de dolari pentru cumpărarea a trei drone turcești Bayraktar TB2.
Alteori, campaniile apar ca simplă reacție la unele evenimente, capitalizând furia sau frustrarea oamenilor. Așa s-a întâmplat când cel mai bogat om din lume, Elon Musk, a scris pe Twitter că războiul s-ar putea încheia dacă Kievul ar face concesii teritoriale Moscovei.
"Am anunțat că strângem fonduri pentru a cumpăra o carte de istorie pentru Musk. Și într-o oră am strâns un milion de grivne (moneda ucraineană, adică 27.462 de euro - n.red.), deci aveam destui bani pentru o carte, dar și pentru a cumpăra stații radio pentru o unitate", a povestit Maria Pisarenko.
În mod remarcabil, aproximativ 80% din banii strânși de Fundația Pritula provin din donații ucrainene.
Organizația nu este singura care strânge bani pentru armata ucraineană. Guvernul primește donații prin platforma sa, United24, dar Pisarenko a precizat că organizațiile de voluntari nu urmăresc să concureze cumva cu eforturile autorităților, ci să le sprijine, întrucât pot surmonta multe obstacole diplomatice.
Luna trecută, organizația condusă de tânărul activist Serghei Sternenko a strâns sute de mii de dolari. Banii reprezintă recompensa oferită pentru prinderea lui Igor Girkin, naționalistul rus care a condus trupele proruse la prima invazie a Rusiei în Ucraina, în 2014. Acesta este și principalul suspect al doborârii cursei aeriene MH17, în 2014.