Ziua 207: Dronele kamikaze care ajută rușii pe front. Dezvăluiri despre mutările Moscovei

Ziua 207: Dronele kamikaze care ajută rușii pe front. Dezvăluiri despre mutările Moscovei

Noi dovezi că oamenii din Izium au fost torturați de ruși au fost găsite, a spus Zelenski în discursul său de sâmbătă noaptea. Este vorba de peste zece camere de tortură și instrumente de abuz.

De asemenea, Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că forțele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), unde au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului informează că Rusia nu reușește să încetinească ofensiva ucraineană în regiunea Donețk.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Pe front

  • Rușii, luați la țintă - Ucrainenii anunță că au bombardat o autobază a serviciului public de transport din Svatovo, Lugansk, unde erau staționați soldați ruși. Existe rapoarte despre morți și răniți în urma loviturii.
  • Dronele kamikaze ale rușilor - Jurnaliștii de la The Wall Street Journal scriu că rușii au schimbat strategia, după ce pierderile suferite în Harkov și acum atacă ucrainenii cu drone kamikaze iraniene, provocând pagube importante forțelor Kievului. Există temeri că aceste drone ar putea fi folosite pentru a distruge sistemele HIMARS.
  • Contraofensiva din Zaporojie - Rușii spun că forțele ucrainene au bombardat un bloc de 5 etaje din Kuibișevo, regiunea Zaporojie. Nu există informații despre potențiale victime.
  • Atac la Nikopol - Doi oameni au fost uciși și trei răniți în urma unui nou atac al rușilor la Nikopol.
  • Mutările Rusiei - Rusia a transferat în vară în Ucraina sisteme de apărare anti-aeriană și anti-rachetă de la St. Petersburg, anunță presa finlandeză, prezentând imagini din stelit.
  • Cardinal, ținta unui atac armat - Cardinalul Krajewski, care împărţea ajutoare umanitare la Zaporojie în numele Papei Francisc, a fost ţinta unui atac armat. A mers cu un microbuz cu provizii către primele linii ale frontului. Și a fost ținta unor focuri de arme. "Pentru prima dată în viaţa mea nu ştiam unde să fug. Pentru că nu este suficient să alergi, Trebuie să ştii unde să mergi", a declarat el, pentru Vatican News. Cardinalul Krajewski şi cei aflaţi cu el au scăpat nevătămaţi.
  • Ucraina avansează - Rusia nu reușește să încetinească ofensiva ucraineană în regiunea Donețk, informează Institutul pentru Studiul Războiului.
  • Strategie de încercuire - Potrivit experților, progresele ucrainene de-a lungul râului Oskil și la nord de râul Siverskyi Donețk ar putea permite o încercuire a forțelor ruse în Lyman.
  • Explozii în Herson - Au fost raportate mai multe explozii și focuri de armă pe străzile din Herson.
  • Recrutare cu camionul - Armata rusă foloseşte camioane de recrutare pentru a atrage voluntari, cărora le oferă salarii de aproape 3.000 de dolari pe lună drept stimulent, transmite Reuters. Un astfel de camion a staționa sâmbătă într-un parc central din oraşul Rostov, din sudul Rusiei, şi a îndepărtat părţile laterale pentru a dezvălui un birou mobil. Soldaţii în uniforme de camuflaj şi măşti negre şi-au arătat armele trecătorilor interesaţi şi au împărţit broşuri color intitulate ”Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui bărbat adevărat”.
ADVERTISING

În zonele eliberate

  • Noi dovezi la Izium - Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul adresat naţiunii sâmbătă, că la Izium au fost găsite noi dovezi ale faptului că persoanele înmormântate acolo au fost torturate. "Au fost găsite noi dovezi ale torturii folosite împotriva persoanelor îngropate acolo. Peste zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov - în diferite localităţi. Pe măsură ce ocupanţii au fugit, aceştia au aruncat şi dispozitivele pentru abuz. Chiar şi la gara Kozachai Lopa s-a găsit o cameră pentru tortură, s-au găsit instrumente pentru tortura electrică", a spus el.

Diplomație și declarații politice

  • Arme de ultimă generație de la SUA - Ucraina negociază în secret cu SUA în legătură cu transferul de avioane de luptă F-16, drone de recunoaștere și atac Gray Eagle și sisteme anti-rachetă Patriot, scrie Politico.
  • Eliberarea Crimeii - Într-un interviu acordat Reuters, Volodimir Zelenski spune că Ucraina va trăi în pace, doar după ce își va recăpăta toate teritoriile. El a spus că intenționează să elibereze Crimeea de sub ocupația rusă, dar că nu exclude ca regiunea să se întoarcă la Ucraina prin diplomație, informează The Kyiv Independent.
  • Întâlnire Zelenski-Putin - Consilierul lui Zelenski, Mikhailo Podoliak, spune că nu vede niciun motiv pentru care președintele ucrainean să se întâlnească, acum cu Vladimir Putin: „În primul rând, Rusia crede că încă are destule resurse pentru a obține rezultate. Apoi, nu ar face decât să-și facă jocul istoric, să provoace o nouă escaladare propunând dansuri înșelătoare la Minsk. Și în al treilea rând, Rusia trebuie să răspundă pentru crimele în masă”.
  • Kremlinul, somat să dea socoteală - Mai mulți membri ai Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia au cerut procuraturii să explice în baza căror legi sunt trimiși deținuți să lupte în Ucraina.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evoluții economice

  • Produse agricole exportate - Un număr total de 165 de nave, având la bord 3,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, informează Reuters.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇