Ziua 191 de război nu a adus evoluții notabile pe front, însă vine cu informații interesante despre ce ar putea urma.
În timp ce rușii sunt împinși înapoi de ucraineni, pregătesc în umbră acțiuni de sabotaj. Mai exact, mercenarii din Grupul Wagner antrenează luptători din Belarus pentru astfel de acțiuni. Totul, pentru a reuși să nu-l dezamăgească din nou pe Putin, care a dat un nou ultimatum nerealist pentru cucerirea Donețkului – 15 septembrie.
Atacurile din Crimeea par să-i fi speriat pe ruși, care au decis să mute finala Campionatului de Karting, unde urmează să participe și nepotul de 10 ani al lui Putin.
De la Zaporojie nu am aflat multe după inspecția experților AIEA, iar Zelenski acuză delegația că nu a luptat pentru ca rușii să permită prezența jurnaliștilor internaționali. În schimb, a fost prezentă din plin propaganda rusă.
Astăzi, țările G7 s-au pus de acord asupra plafonării prețului pentru petrolul rusesc, iar Moscova a amenințat cu închiderea robinetului, în cazul în care prețurile vor fi plafonate. De altfel, Rusia a decis astăzi să anuleze reluarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, una dintre principalele rute de aprovizionare către Europa, care urma să aibă loc sâmbătă.
Situația pe front
- Ucraina contraatacă - Mai multe explozii au avut loc în Melitopol, oraș ucrainean ocupat de ruși.
- Rușii minimizează contraofensiva - Liderul pus de ruși în orașul Snigirevka din regiunea Nikolaev susține că peste 2.000 de soldați ucraineni au fost spitalizați în Nikolaev, de la începutul contraofensivei Kievului.
- Acuzații în Herson - Rușii din Herson acuză că ucrainenii au bombardat un bloc de locuințe, fiind mai mulți morți și răniți în urma atacului.
- Lupte grele în sud - Luptele grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, lângă centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruşi, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
- HIMARS, spaima rușilor - Ministerul Apărării de la Moscova continuă să susțină că rușii au distrus sisteme HIMARS în Ucraina, mai exact 44 la număr. Kievul a negat mereu că s-ar fi întâmplat așa ceva iar serviciile occidentale au dezvăluit că ucrainenii folosesc machete de lemn ca să-i momească pe ruși să tragă și astfel să-și dezvăluie poziția.
- Wagneriștii antrenează bieloruși - Publicația „We Can Explian” citează surse potrivit cărora reprezentanți ai Grupului Wagner antrenează luptători bieloruși de la începutul lunii august, cu scopul de a organiza o misiune de sabotaj în Ucraina. Ei plănuiesc să se deghizeze în soldați ucraineni, cumpărând uniforme în acest sens.
- Încă un ultimatum de la Putin - Informații obținute de Kiev spun că noul ultimatum dat de Putin pentru cucerirea Donețkului este 15 septembrie.
- Atac lângă centrala de la Zaporojie - Armata ucraineană a anunţat că a atacat o unitate militară rusă situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, informează cotidianul Le Monde. "În localităţile Herson şi Enerhodar, atacuri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie ale inamicului, precum şi un depozit de muniţie", a anunţat armata ucraineană.
- Pacea depinde de Crimeea - Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a declarat, vineri, la forumul Black Sea and Balkans Security că pacea va fi posibilă doar după ce Crimeea va fi înapoiată țării sale și nu va mai fi bază militară rusă. El cere sprijin pentru Ucraina, pentru că „NATO va fi vulnerabilă fără Ucraina”.
Ce știm de la Zaporojie
- Propagandă rusă la Zaporojie - Volodimir Zelenski spune că inspecția experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie a fost sabotată de ruși, care nu au permis nici jurnaliștilor internaționali să însoțească echipa, pentru a prezenta lumii ce se întâmplă acolo: „Deși au promis, ocupanții nu au permis jurnaliștilor să intre, dar au organizat o mare întâlnire cu propagandiștii lor. Din păcate, reprezentanții AIEA nu au protejat presa independentă”.
- Şoigu acuză Ucraina de ”terorism nuclear” - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa. Şoigu a acuzat Ucraina de ''terorism nuclear'' şi a respins acuzaţiile formulate de Kiev şi de Occident potrivit cărora Rusia a desfăşurat armament greu la centrala nucleară. ''Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru'', a insistat Şoigu.
Sancțiuni și petrol
- Sancțiuni pentru studenți - Studenții din Rusia și Belarus nu mai sunt primiți la facultățile cu profil tehnic din Cehia. Cei care deja studiază au fost îndemnați să-și schimbe specializarea cu una mai „sigură”. Motivul, spune Praga, e că sancțiunile UE interzic oferirea de asistență tehnică Rusiei.
- Ucraina vrea sancțiuni mai dure - Premierul ucrainean Denis Șimal a cerut UE, într-un interviu acordat DPA, să pună dușul rece pe ruși și să interzică total vizele pentru turiști și studenți: „E imposibil să-i împarți pe ruși în buni și răi. Întreaga societate are nevoie de un duș rece”.
- Plafon pentru petrolul rusesc - Miniştrii de Finanţe din G7 au căzut de acord asupra plafonării preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia, au confirmat oficialii vineri, într-o declaraţie comună, transmite Reuters.
- Replica Moscovei - Rusia a avertizat că decizia G7 va destabiliza "semnificativ" pieţele internaţionale, în condiţiile în care Rusia a semnalat intenţia de a opri vânzările către ţările care se raliază acestei scheme. "Noi putem spune un lucru cu certitudine: adoptarea unei astfel de hătărâri ar destabiliza semnificativ pieţele petrolului", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Le Monde. De altfel, Rusia a anunțat că vor fi oprite exporturile de petrol către ţările care vor plafona prețurile.
- Europa, ținută în șah - Rusia a anulat reluarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, una dintre principalele rute de aprovizionare către Europa, care urma să aibă loc sâmbătă, afirmând că a descoperit o defecţiune în timpul întreţinerii, adâncind dificultăţile Europei în asigurarea combustibilului pentru iarnă, transmite Reuters.
Ce se întâmplă în Rusia
- Protecție pentru nepotul lui Putin - După exploziile din Crimeea a fost luată decizia mutării finalei Campionatului de Karting al Rusiei. Finala urma să aibă loc la Evpatoria, aflată la doar 20 de kilometri de aerodromul din Saki unde au avut loc multiple explozii. Decizia a fost luată mai ales că unul dintre participanți este nepotul lui Putin, Roman Faassen, în vârstă de 10 ani.
- Rusia fără artiști - 30% dintre artiștii ruși au plecat din Rusia sau au încetat să mai performeze la ei în țară, după izbucnirea războiului.