Ziua 175 de război a venit cu un apel al lui Volodimir Zelenski către locuitorii din Crimeea. Președintele ucrainean le-a cerut acestora să stea departe de bazele armatei ruse.
Anterior, consilierul său avertizase că în peninsulă vor avea loc numeroase atacuri în următoarele luni, iar podul care o leagă de Rusia e considerat țintă legitimă și va fi distrus. Între timp, Kievul nu a revendicat exploziile recente din Crimeea, dar putem spune că, neoficial, a început bătălia pentru recuperarea peninsulei.
Între timp, chiar dacă nu reușesc să avanseze, rușii provoacă distrugeri majore. Armata ucraineană spune că rușii atacă pozițiile sale și de 700-800 de ori pe zi. Un nou atac a vizat și Odesa, în timp ce separatiștii acuză ucrainenii că au folosit sistemele HIMARS împotriva unei mici localități, provocând morți și răniți, inclusiv un copil de 4 ani.
Kievul a anunțat și o victorie majoră în Lisiciansk, în est, unde spun că au ucis în jur de 100 de invadatori dintr-o lovitură. Iar în Rusia apar primele semne ale mobilizării rezerviștilor, sub pretextul unor exerciții.
Situația pe front
- Forţele armate ucrainene au anunţat distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi.
- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să aibă loc urgent la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme.
- Liderul militar al Luganskului, Serghei Gaidai, a anunțat că forțele ucrainene au distrus sediul ocupanților în Lisiciansk și spune că în jur de 100 de ruși ar fi fost uciși.
- Comandantul forțelor ucrainene, Valeri Zalujni, spune că rușii trag asupra pozițiilor lor și de 700-800 de ori pe zi. Nikolaev, Harkov, Marganeț, Nikopol și Bereznegovatoe sunt cele mai afectate.
- În regiunea rusă Smolensk, rezerviștii sub 60 de ani sunt chemați la ordin, fiind invocat un exercițiu care să verifice viteza de răspuns.
- Primarul din Nikolaev a anunțat că peste noapte două rachete rusești au lovit Universitatea Mării Negre din oraș. În urmă cu doar două zile el postase filmări de acolo, pentru a demonstra că nu este bază militară sperând că, astfel, nu va fi bombardată.
- Odesa a fost din nou ținta rachetelor rușilor. Un centru de recreere și mai multe case au fost cuprinse de flăcări după atac și 4 persoane au fost rănite.
- O explozie a avut loc în Melitopol, oraș ocupat de ruși, în apropiere de o clădire folosită de ocupanți ca centru de comandă.
- Separatiștii din Donețk au acuzat forțele ucrainene că au tras cu sistemele HIMARS asupra localității Pervomaisk, lăsând în urmă un mort și trei răniți, printre care și un copil de 4 ani.
- Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, spune că niciun sistem HIMARS nu a fost distrus de ruși până acum, iar informațiile care apar pe acest subiect sunt pură propagandă a Kremlinului.
- Ministerul Apărării de la Kiev recunoaște că există o încetinire a luptelor, dar spune că nu se pune vorba despre o înghețare a conflictului, ci doar că ambele părți au nevoie să își refacă resursele.
Ce se întâmplă în Crimeea
- Președintele ucrainean le-a transmis locuitorilor din Crimeea să stea departe de bazele armatei ruse.
- Mikhailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a avertizat că noi atacuri vor viza Crimeea în următoarele 2-3 luni și spune că Kievul consideră podul care leagă peninsula de Rusia continentală drept o țintă legitimă: „Este o construcție ilegală și principala rută de aprovizionare a armatei ruse. Un asemenea obiectiv trebuie distrus”.
- Institutul pentru Studierea Războiului din SUA a estimat că exploziile de marți din Crimeea au afectat serios resursele armatei ruse. Oficial, Kievul nu a revendicat atacul.
- FSB a anunțat că a arestat 6 membri ai unei organizații declarate teroriste în Rusia, Hisb ut-Tahrir al-Islami. Aceștia ar fi fost prinși în Djankoi și Yalta, în Crimeea. Ei sunt acuzați că au recrutat musulmani în zonă și îi coordonau pe membrii grupării staționați în Ucraina.
- Rusia a anunțat că va plăti despăgubiri de 100.000 de ruble celor afectați de explozia de marți din regiunea crimeană Djankoi.
Cenzura lui Putin
- Rusia a catalogat Radio Europa Liberă și Kavkaz.Realii „agenți străini”.
- Jurnalista Victoria Arefieva din St. Petersburg a fost amendată cu 30.000 de ruble pentru „discreditarea armatei ruse”, pentru că ar fi organizat un protest anti-război. La începutul lui august, în oraș au fost montate 35 de cruci de lemn care aveau un cod QR pe ele, ce ducea la un articol despre moartea unui soldat rus pe frontul din Ucraina. Poliția nu a identificat organizatorii, dar au acuzat-o pe ea, pentru că a fost singurul jurnalist care a scris despre protest.
- Roskomnadzor dă aproape un milion de euro pe un sistem care să caute conținut interzis pe Internet și să-i sancționeze pe cei care l-au postat sau accesat.
- Un parlamentar al Rusiei Unite propune ca și Moscova să limiteze intrarea pe teritoriul său a cetățenilor finlandezi, că răspuns la măsurile anunțate de Helsinki. Cei care intră ar trebui să semneze o declarație că susțin războiul, se opun sancțiunilor împotriva Rusiei și să alimenteze cu combustibil ieftin. Finlanda a explicat miercuri că, deși vizele turistice pentru ruși vor fi de acum mult reduse, vizele vechi nu vor avea de suferit.
Diplomație, gaz, sancțiuni
- Germania ar trebui ca până în noiembrie să aibă 95% din depozitele de gaz pline. Asta ar asigura necesarul pentru 2 luni și jumătate, în cazul în care Rusia ar tăia complet furnizarea. La acest moment, depozitele sunt pline în proporție de 77%.
- În nordul Poloniei rușilor le sunt respinse în număr mare cererile de vize de rezidență și muncă, scrie presa poloneză.
- Departamentul de stat al SUA a cerut ca diamantele care provin din Rusia să fie catalogate drept însângerate, dar propunerea nu a primit susținere unanimă. Potrivit definiției ONU, diamantele însângerate sunt interzise pentru că sunt folosite pentru a finanța conflicte armate.
- Primarul din Liov, Andrei Sadovoi, le-a cerut cetățenilor să se pregătească de o iarnă foarte grea și să strângă lemne de foc și dispozitive electrice, pe care să le folosească în lipsa gazului.
- Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, într-un interviu pentru publicația suedeză Dagens Nyheter, că, deși nu vede curând ca Moscova să-și retragă trupele din Ucraina, pentru a se putea ajunge la un acord rezonabil de pace, discuțiile cu Kremlinul trebuie să continue în această direcție.
- Aproape jumătate dintre controlorii de trafic aerian din Rusia, în jur de 15.000 de angajați, au fost concediați în cele aproape 6 luni de război.
- Franța și Elveția sunt somate să impună sancțiuni împotriva fostei soții a lui Vladimir Putin.