În ziua 1232 de război Ucraina a fost atacată de Rusia cu un număr record de 728 de drone și 13 rachete. Sistemele ucrainene de apărare antiaeriană au distrus 718 dintre drone și șapte rachete.
Rusia a vizat orașe din vestul țării, precum Luțk, Hmelnițki și Ternopil, situate la sute de kilometri de linia frontului.
Orașul Luțk din vestul regiunii Volîn a fost unul dintre cele mai afectate de atacurile Rusiei. Peste 50 de drone și rachete au survolat regiunea, aproape toate îndreptându-se spre Luțk.
Explozii au fost semnalate și la Kiev, unde primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko a spus că centrul orașului a fost atacat puternic.
Media locale au relatat că sirenele de raid aerian au răsunat în cursul nopții trecute pe întreg teritoriul Ucrainei.
Avioane poloneze şi aliate au fost activate, miercuri dimineaţă, pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez.
De cealaltă parte, cel puţin trei persoane, inclusiv un militar din Garda Naţională, au fost ucise într-un atac ucrainean cu dronă în oraşul rus Kursk. Tot în regiunea Kursk, alt atac ucrainean cu dronă s-a soldat cu doi răniţi în oraşul Rîlsk.
În Ucraina, Serviciul de Securitate (SBU) a anunțat reținerea a doi cetățeni chinezi la Kiev, suspectați că au încercat să obțină ilegal documentație secretă privind sistemul de rachete de croazieră Neptun.
Între timp, Donald Trump a dispus reluarea livrărilor de ajutor militar către Ucraina, după o scurtă întrerupere la începutul acestei luni, măsură confirmată atât de Casa Albă, cât și de Departamentul de Stat.
Iar Kremlinul a reacţionat la criticile de ieri ale preşedintelui american, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că livrează mesaje amabile fără conținut real și că a refuzat constant orice încetare a focului în Ucraina. Dmitri Peskov dă asigurări miercuri că Rusia primeşte cu ”calm” aceste ieşiri.
- Trump, atac dur la adresa lui Putin: Ne aruncă doar rahat. E amabil, dar degeaba
- Trump, în înregistrări secrete: I-am spus lui Putin că voi bombarda Moscova dacă invadează Ucraina
Situația pe front
- Număr record de drone și rachete - Rusia a lansat un număr record de 728 de drone și 13 rachete împotriva Ucrainei în noaptea de marți spre miercuri, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Sistemele ucrainene de apărare antiaeriană au distrus 718 dintre drone și șapte rachete. Rusia a vizat orașe din vestul țării, precum Luțk, Hmelnițki și Ternopil, situate la sute de kilometri de linia frontului, potrivit Kiev Independent.
- Explozii puternice în Luțk - Sirenele au răsunat în plină noapte la Luțk (nord-vest), potrivit agenției RBC-Ukraine, unde locuitorii au fost îndemnați să meargă în adăposturile cele mai apropiate. Mass-media locale au relatat despre mai multe explozii auzite în acest oraș din regiunea Volîn, cu puțin înainte de ora locală 4:00. Luțk a fost unul dintre cele mai afectate de atacurile Rusiei în noaptea de marți spre miercuri. Guvernatorul regiunii Volîn, Ivan Rudnițki, a indicat că peste 50 de drone și rachete au survolat regiunea, ”aproape toate îndreptându-se spre Luțk”. Primarul orașului Luțk, Ihor Polișciuk, a declarat că un incendiu a avariat un ”sit industrial”, precum și un garaj, în ceea ce el a numit cel mai masiv atac rusesc asupra orașului de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei.
- Explozii și la Kiev - Explozii au fost semnalate și la Kiev, unde primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko a spus că centrul orașului a fost atacat, iar apărarea a lucrat intens. O femeie a fost rănită la Brovarî, în regiunea din jurul Kievului, potrivit administrației militare regionale. Kievul a făcut un nou apel la aliații săi occidentali pentru ajutor suplimentar în vederea consolidării apărării antiaeriene a țării.
- Polonia a ridicat avioanele - Avioane poloneze şi aliate au fost activate, miercuri dimineaţă, pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, a anunţat Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze, transmite Reuters. ”Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze, într-o declaraţie pe reţeaua X.
- Zelenski cere sancțiuni „înțepătoare” - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că cel mai mare atac nocturn cu drone al Rusiei asupra Ucrainei a demonstrat necesitatea unor sancțiuni „înțepătoare” împotriva Rusiei și a unor măsuri punitive suplimentare asupra petrolului rusesc.
Ce se întâmplă în Rusia
- Trei morți în Kursk - Cel puţin trei persoane, inclusiv un militar din Garda Naţională, au fost ucise într-un atac ucrainean cu dronă în oraşul rus Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul interimar al regiunii ruse omonime Aleksandr Hinstein. Alte şapte persoane au fost rănite, precizează el. ”Cei trei morţi sunt bărbaţi, iar în total şapte persoane au fost rănite”, anunţă guvernatorul. Cinci persoane rănite - inclusiv un copil - se aflau în stare gravă, precizează el.
- Atac cu drone și în Rîlsk - Tot în regiunea Kursk, alt atac ucrainean cu dronă s-a soldat cu doi răniţi în oraşul Rîlsk, anunţă guvernatorul Aleksandr Hinstein.
- Noi detalii despre ministrul care s-a sinucis - Ministrul rus al Transporturilor Roman Starovoit care, după ce a fost demis luni, a fost găsit mort având o rană prin împuşcare, era implicat într-o anchetă în legătură cu deturnarea de fonduri destinate consolidării frontierei cu Ucraina. Două surse au declarat pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, că demiterea lui Starovoit era planificată de ceva timp, deoarece era suspectat de implicare în deturnarea de fonduri destinate consolidării apărării în regiunea Kursk. Sinuciderea lui Roman Starovoit la doar câteva ore după ordinul preşedintelui de a-l demite este un eveniment aproape unic în istoria Rusiei. Detalii AICI.
- Trump spune lucruri trăsnite - Donald Trump a afirmat, în cadrul unor evenimente private de strângere de fonduri în 2024, că l-ar fi amenințat pe Vladimir Putin cu un atac direct asupra Moscovei, în cazul în care Rusia ar fi invadat Ucraina. Dezvăluirea apare într-o serie de înregistrări audio obținute de CNN, care nu au mai fost făcute publice până acum. Detalii AICI
- Reacţia de la Kremlin - Kremlinul a reacţionat abia la critici de ieri ale preşedintelui american, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că livrează mesaje amabile fără conținut real și că a refuzat constant orice încetare a focului în Ucraina. „Putin ne aruncă mult rahat (We get a lot of bullshit thrown at us by Putin). E foarte amabil tot timpul, dar se dovedește că nu înseamnă nimic”, a spus Trump în timpul unei ședințe de cabinet. La o zi după aceste declaraţii, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dă asigurări miercuri că Rusia primeşte cu ”calm” aceste critici. ”Intenţionăm să ne continuăm dialogul cu Washingtonul”.
Alte informații relevante
- Ucraina a prins spioni chinezi - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat reținerea a doi cetățeni chinezi la Kiev, suspectați că au încercat să obțină ilegal documentație secretă privind sistemul de rachete de croazieră Neptun. Potrivit autorităților ucrainene, este vorba despre un fost student al unei universități tehnice din Kiev, în vârstă de 24 de ani, și tatăl acestuia, care ar fi intenționat să transfere informațiile către serviciile de informații chineze. Tânărul ar fi încercat să recruteze un cetățean ucrainean cu acces la tehnologie militară clasificată pentru a obține date tehnice despre racheta RK-360MC Neptun, scrie Kiev Independent.
- Ucrainenii sunt pesimiști - Aproape jumătate dintre ucraineni sunt pesimiști cu privire la viitorul Ucrainei, arată un sondaj de opinie. Aproximativ 47% dintre ucraineni cred că, în 10 ani, vor vedea mai degrabă Ucraina ca o țară ruinată, cu un exod masiv de populație, decât ca o țară prosperă din Uniunea Europeană. În comparație cu octombrie 2022, când 88% dintre respondenți credeau în prosperitatea Ucrainei și doar 5% vedeau distrugerea și declinul populației în 10 ani, numărul ucrainienilor pesimiști a crescut de nouă ori.
- Reluarea livrărilor de arme - Președintele american Donald Trump a dispus reluarea livrărilor de ajutor militar către Ucraina, după o scurtă întrerupere la începutul acestei luni, măsură confirmată pe 8 iulie atât de Casa Albă, cât și de Departamentul de Stat.