CEDO: Rusia, vinovată pentru crime în Ucraina și doborârea zborului MH17 - decizie istorică

CEDO: Rusia, vinovată pentru crime în Ucraina și doborârea zborului MH17 - decizie istorică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, miercuri, două decizii istorice împotriva Rusiei, stabilind că Moscova a încălcat dreptul internațional în contextul războiului din Ucraina și că este responsabilă pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 în 2014.

Este pentru prima dată de la declanșarea invaziei pe scară largă în 2022 când o instanță internațională stabilește oficial vinovăția Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului în Ucraina, scrie AP.

Totodată, în premieră, o instanță internațională a concluzionat că Rusia a fost implicată direct în doborârea aeronavei MH17, tragedie în care și-au pierdut viața 298 de persoane.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de o urmărire penală din Olanda, în care doi ruși și un rebel ucrainean au fost condamnați în lipsă pentru mai multe infracţiuni, din cauza rolului lor în doborârea zborului MH17.

Judecătorii CEDO urmează să se pronunțe asupra unui total de patru cazuri, intentate de Ucraina și Olanda împotriva Rusiei, dar se așteaptă ca deciziile să fie în mare parte simbolice, scrie şi Euronews.

Deciziile vin în urma unor procese intentate de Ucraina și Olanda și acoperă o gamă largă de acuzații: de la atacuri asupra civililor și infrastructurii critice, la deportarea copiilor ucraineni și implicarea directă în evenimentele din estul Ucrainei din 2014.

Plângerile au fost depuse înainte ca organul de conducere al instanței să expulzeze Moscova în 2022, în urma invaziei în Ucraina.

Familiile victimelor dezastrului MH17 consideră decizia ca o etapă importantă în lupta lor de 11 ani pentru dreptate.

Avionul Boeing-ul 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie 2014 folosind o rachetă Buk de fabricație rusească, lansată din estul Ucrainei, dintr-o zonă controlată de separatiștii susținuți de Moscova.

Toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului au fost uciși, inclusiv 196 de cetățeni olandezi.

În luna mai, agenția ONU pentru aviație a găsit Rusia responsabilă pentru dezastru.

Kievul mai are şi alte cazuri pe rol împotriva Rusiei în fața instanței de la Strasbourg și există aproape 10.000 de cazuri ridicate de persoane fizice împotriva Kremlinului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇