Ministrul rus care s-ar fi sinucis era vizat de o anchetă pentru deturnare de fonduri. Eveniment aproape unic în istoria Rusiei

Ministrul rus care s-ar fi sinucis era vizat de o anchetă pentru deturnare de fonduri. Eveniment aproape unic în istoria Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul rus al Transporturilor Roman Starovoit care, după ce a fost demis luni, a fost găsit mort având o rană prin împuşcare, era implicat într-o anchetă în legătură cu deturnarea de fonduri destinate consolidării frontierei cu Ucraina.

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin l-a demis luni pe Roman Starovoit, fost guvernator al regiunii Kursk, din funcţia de ministru al Transporturilor şi i-a cerut adjunctului lui Starovoit să îl înlocuiască. Starovoit a fost găsit mort într-un parc din afara Moscovei, au anunţat anchetatorii câteva ore mai târziu.

Două surse au declarat pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, că demiterea lui Starovoit era planificată de ceva timp, deoarece era suspectat de implicare în deturnarea de fonduri destinate consolidării apărării în regiunea Kursk.

Kremlinul s-a declarat şocat de vestea morţii sale, dar a refuzat să dezvăluie motivele demiterii.

Mii de soldaţi ucraineni au pătruns peste graniţa rusă în regiunea Kursk, în august 2024, fiind cea mai mare incursiune străină în Rusia de la al Doilea Război Mondial, ceea ce a reprezentat o mare ruşine pentru armata rusă.

Forţele ucrainene au fost respinse din Kursk abia la începutul acestui an, dar o mare parte a regiunii a fost devastată, iar Rusia a declarat că zeci de mii de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în luptele de acolo. Rusia nu a dezvăluit propriile pierderi, dar Ucraina a declarat că acestea au fost grele.

RBC, un important grup media rus, a informat că agenţiile de aplicare a legii din Rusia verificau implicarea lui Starovoit în deturnarea de fonduri în regiunea Kursk. Kommersant, unul dintre principalele ziare din Rusia, a afirmat că persoanele acuzate în acest caz au depus mărturie împotriva lui Starovoit.

Procurorii au declarat în decembrie că au descoperit deturnări de fonduri – inclusiv supraevaluarea costurilor de construcţie – din suma de 19,4 miliarde de ruble (248 de milioane de dolari) alocată consolidării frontierei cu Ucraina din Kursk.

Lucrările de consolidare a frontierei au început când Starovoit era guvernator al regiunii Kursk. Procurorii au declarat că lucrările nu au fost finalizate la timp şi că lipsesc cel puţin 3,2 miliarde de ruble (41 de milioane de dolari).

Comitetul de Anchetă al statului rus, care investighează infracţiunile grave, a declarat că ipoteza principală este că Starovoit s-a sinucis. Lângă cadavrul său a fost găsită o armă. Nu au fost furnizate alte detalii şi nu s-a precizat când a fost găsit mort.

Eveniment aproape unic în istoria Rusiei

Steve Rosenberg, corespondentul BBC la Moscova, relatează că deşi au mai fost exemple de oficiali ruşi care au murit în condiţii suspecte, cazul lui Starovoit a provocat un adevărat şoc.

Sinuciderea lui Roman Starovoit la doar câteva ore după ordinul preşedintelui de a-l demite este un eveniment aproape unic în istoria Rusiei”, a scris tabloidul Moskovski Komsomoleţ. Abia cu mai bine de treizeci de ani în urmă, înainte de căderea Uniunii Sovietice, mai există un exemplu de ministru care s-a sinucis.

În august 1991, după eşecul loviturii de stat a comuniştilor radicali, unul dintre liderii loviturii, ministrul sovietic de Interne Boris Pugo, s-a împuşcat.

Autorităţile ruse nu au confirmat că Starovoit era vizat de o anchetă pentru deturnare de fonduri, dar dacă frica de urmărirea penală l-a împins pe un fost ministru să-şi ia viaţa, ce ne spune acest lucru despre Rusia de astăzi? se întreabă retoric corespondentul BBC.

Pentru elita politică, pentru miniştri, guvernatori şi alţi oficiali ruşi care au căutat să facă parte din sistemul politic, ceea ce i s-a întâmplat lui Starovoit va servi drept avertisment, continuă corespondentul BBC.

Este o reamintire a pericolelor care decurg din nerespectarea sistemului, conchide el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇