Un transport vital de armament destinat Ucrainei a fost suspendat în această săptămână de Pentagon, sub pretextul nivelului scăzut al stocurilor militare americane.
Decizia şefului de la Pentagon a surprins diplomații, congresmenii, aliații europeni și oficialii de la Kiev.
NBC a vorbit însă cu trei oficiali americani, care susţin că o analiză internă efectuată de ofițeri din cadrul armatei a constatat că ajutorul militar pentru Ucraina nu ar fi pus în pericol capacitatea operațională a armatei americane. Totuşi, secretarul Apărării, Pete Hegseth, a decis unilateral oprirea livrării, pentru a treia oară în acest an.
- Trump oprește livrările de arme către Ucraina. Kremlinul jubilează. Ce înseamnă decizia SUA pentru front și pentru Europa
- Pentagonul confirmă, Trump dezminte suspendarea ajutorului pentru Ucraina: Nu am oprit nimic. Dăm arme! (Video)
Arme esențiale pentru apărarea Ucrainei, blocate în Europa
Transportul suspendat includea rachete interceptoare Patriot, rachete Hellfire, sisteme de rachete ghidate de precizie (GMLRS), rachete sol-aer Stinger, proiectile de artilerie de 155 mm și rachete AIM pentru avioanele de vânătoare F-16 ale Ucrainei.
Unele dintre aceste arme se aflau deja în Polonia, încărcate în camioane, pregătite pentru livrare către Kiev, au declarat două surse din domeniul apărării pentru NBC.
În contextul intensificării atacurilor rusești, Ucraina lansase apeluri urgente către Washington pentru a obţine sisteme de apărare antiaeriană. În weekend-ul trecut, Rusia a lansat cel mai mare atac aerian de la începutul războiului, cu 60 de rachete și 477 de drone asupra orașelor ucrainene.
Trump: Ucraina are nevoie de Patriot
Președintele american Donald Trump spune că Ucraina ar avea nevoie de rachete Patriot pentru apărarea sa, după ce a vorbit vineri cu președintele Volodimir Zelenski.
Trump a declarat reporterilor la bordul Air Force One că a avut o convorbire bună cu Zelenski, repetând că a fost „foarte nemulțumit” de convorbirea sa cu Putin cu o zi mai devreme, transmite Reuters.
Întrebat dacă Statele Unite ar fi de acord să furnizeze mai multe rachete Patriot Ucrainei, așa cum a cerut Zelenski, Trump a spus: „Vor avea nevoie de ele pentru apărare... Vor avea nevoie de ceva pentru că sunt loviți destul de puternic”. Trump a lăudat eficacitatea rachetelor Patriot, numind arma „destul de uimitoare”.
Nemulțumire în Congres și presiuni pentru reluarea livrărilor
Decizia de a opri livrarea de arme a provocat reacții dure din partea ambelor partide în Congresul SUA.
Democratul Adam Smith, liderul comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților, a criticat argumentaţia Pentagonului, spunând că este „necinstit” să invoce capacitatea militară a armatei SUA ca justificare, în condițiile în care datele nu indică un pericol real pentru stocurile americane de arme.
„Nu suntem într-un punct mai scăzut decât în ultimii 3 ani și jumătate de război,” a declarat Smith, după ce a analizat datele.
Pe de altă parte, congresmanul republican Brian Fitzpatrick a trimis o scrisoare președintelui Donald Trump cerând o informare de urgență privind suspendarea ajutorului către Ucraina. „Este posibil să ne protejăm propriile forțe armate și, în același timp, să furnizăm armele esențiale Ucrainei,” a spus acesta.
O decizie controversată, luată de trei ori la rând
Aceasta este a treia oară când Pete Hegseth blochează un astfel de transport, fără consultări prealabile cu Congresul sau chiar cu restul administrației.
În precedentele cazuri, din februarie și mai, ordinele au fost anulate în câteva zile, în urma presiunilor publice și politice, aminteşte NBC.
Oficiali de rang înalt din Pentagon, precum Elbridge Colby, subsecretar pentru politici de apărare, au susținut suspendarea ajutorului. Colby militează demult pentru reducerea angajamentului SUA în Ucraina și pentru reorientarea strategică spre Pacific, în contextul tensiunilor cu China.
Casa Albă: Suspendarea face parte dintr-un proces de revizuire
Administrația Trump a apărat decizia Pentagonului, precizând că aceasta face parte dintr-o revizuire mai amplă privind asistența americană către aliați și parteneri, lansată luna trecută.
Pentagonul a realizat o evaluare a stocurilor de muniție, însă deși a constatat scăderi în unele categorii — inclusiv muniții de înaltă precizie — nivelurile nu erau considerate critice.
„Nu putem trimite arme peste tot în lume,” a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell. „Rolul nostru este să oferim președintelui un cadru clar privind stocurile și riscurile.”
Presiuni internaționale și apeluri pentru acțiune rapidă
Aliații europeni și oficialii de la Kiev fac apel pentru reluarea urgentă a livrărilor, mai ales în contextul în care armata rusă continuă atacurile asupra infrastructurii civile. Ieri de exemplu, forțele ruse au folosit 550 de drone și rachete. Kievul a fost principala țintă a acestui val de lovituri, care a inclus peste 330 de drone Shahed, rachete balistice Iskander și o rachetă aero-balistică de tip Kinjal.
În lipsa unui flux constant de armament occidental, Ucraina riscă să piardă teren pe front și să devină vulnerabilă la intensificarea ofensivei ruse.
„Nu putem lăsa ca Putin să câștige acum. E timpul să arătăm că vorbele noastre au greutate și asta înseamnă să trimitem armele deja aprobate de Congres,” a scris pe rețelele sociale republicanul Michael McCaul.
În acest moment, viitorul pachetului de ajutor rămâne incert. Congresul ar putea interveni legislativ pentru a forța livrarea, însă fiecare zi de întârziere riscă să aibă consecințe grave pe câmpul de luptă din Ucraina.