În ziua 1158 de război, luptele au continuat pe toate fronturile. Ucraina s-a confruntat din nou cu un val de atacuri rusești, iar în zona diplomației consemnăm mișcări neașteptate.
În primele ore ale zilei, drone rusești au lovit clădiri rezidențiale și infrastructuri esențiale, printre care o clădire cu nouă etaje din Kamianske, unde au fost rănite mai multe persoane, inclusiv un copil, și baza batalionului medical voluntar Hospitallers din Pavlohrad, a fost complet distrusă.
În paralel, forțele navale ucrainene au raportat prezența unei nave rusești înarmate cu rachete Kalibr în Marea Neagră.
Totodată, Moscova a susținut că a recucerit integral regiunea Kursk, informație contestată de Ucraina. Pentru prima dată, Rusia a recunoscut și implicarea de trupe nord-coreene în război.
În plan diplomatic, o întâlnire neașteptată a avut loc, sâmbătă, la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, între președintele SUA, Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. La finalul discuției, care a durat circa 15 minute, Volodimir Zelenski a spus că întâlnirea are potențialul să devină istorică, iar Casa Albă a descris-o drept „foarte productivă”.
La scurt timp, Donald Trump a recunoscut, într-o postare surprinzătoare pe rețeaua sa socială că e posibil ca Putin să vrea, de fapt, să-l ducă cu vorba. Iar Putin a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, că este dispus să intre în negocieri cu Ucraina „fără condiții prealabile”,
Pe plan economic, premierul Denis Șmîhal a anunțat că Ucraina va primi peste 39 de miliarde de dolari din partea partenerilor internaționali în 2025, dar a avertizat că perioada 2026-2027 va aduce dificultăți majore. El a cerut confiscarea activelor rusești înghețate pentru a susține reconstrucția țării.
Iar în plan umanitar, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat reducerea sprijinului pentru refugiații ucraineni din cauza suspendării fondurilor americane. Mii de persoane nou strămutate rămân fără ajutor esențial.
Situația pe front
- Atac cu dronă rusească asupra unui bloc de locuințe - Un atac cu dronă rusească a vizat un bloc de locuințe din Kamianske, regiunea Dnipropetrovsk, provocând incendii și rănirea a trei persoane, inclusiv un copil. Autoritățile locale au intervenit de urgență.
- Dronă rusească distruge baza unui batalion medical - Un atac cu dronă în Pavlohrad a distrus complet baza batalionului medical Hospitallers, ștergând un deceniu de muncă umanitară și adăpost pentru paramedici, civili și veterani ai războiului.
- Navă militară rusă cu rachete Kalibr, în Marea Neagră - O navă rusă echipată cu rachete Kalibr este activă în Marea Neagră, iar alte patru nave se află în Mediterană, subliniind prezența navală continuă a Rusiei și amenințarea persistentă asupra Ucrainei.
- Suspect de uciderea generalului, arestat - Serviciile secrete ruse (FSB) au anunțat, sâmbătă, arestarea unui bărbat care lucrează pentru Ucraina, suspectat de uciderea generalului rus Iaroslav Moskalik, adjunctul şefului Direcţiei Generale Operaţionale a Statului Major rus. Acesta a murit în explozia unei maşini în apropiere de Moscova, relatează AFP. „Agentul serviciilor speciale ucrainene Ignat Kuzin, născut în 1983, rezident în Ucraina, care a plasat dispozitive într-un Volkswagen Golf la Balaşiha, în regiunea Moscova, ucigându-l pe locotenent-generalul Iaroslav Moskalik, a fost arestat”, anunţă într-un comunicat FSB. Ucraina nu a comentat.
Ce se întâmplă în Rusia
- Moscova susține că a recucerit regiunea Kursk - Kremlinul anunță că forțele ruse au recucerit complet teritoriul regiunii Kursk, zona de frontieră rusă aflată parțial sub control ucrainean din august anul trecut. „Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, i-a raportat Comandantului Suprem Vladimir Putin finalizarea operațiunii de eliberare a regiunii Kursk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax.
- Ucraina neagă - Ucraina a respins această declarație, susținând că afirmațiile Rusiei „nu corespund realității”. „Operațiunile defensive ale Ucrainei continuă în anumite zone din regiunea Kursk,” a transmis Statul Major General al Ucrainei, adăugând că forțele ucrainene au respins cinci atacuri terestre rusești pe 26 aprilie, iar un alt conflict era în desfășurare. „Situația este dificilă, dar unitățile noastre continuă să mențină anumite poziții și să îndeplinească sarcinile primite”, se precizează în comunicat, subliniind că nu există risc de încercuire. O sursă militară a confirmat pentru Kyiv Independent că Ucraina continuă să dețină teritorii în regiunea Kursk.
- Moscova recunoaște participarea trupelor nord-coreene - Pentru prima dată, Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse, a recunoscut și participarea trupelor nord-coreene la campania militară, lăudându-le pentru „rezistența și eroismul” lor. Kievul și Seulul afirmaseră anterior că Phenianul a trimis aproximativ 11.000 de soldați în regiunea Kursk, însă Moscova nu confirmase oficial aceste informații până acum.
- Pierderile rușilor la Kursk - Potrivit Statului Major General al Ucrainei, armata rusă a pierdut 62.400 de soldați în regiunea Kursk de la începutul operațiunii ucrainene, dintre care 25.200 reprezintă pierderi „irecuperabile”, iar 36.200 sunt răniți. De asemenea, 983 de soldați ruși au fost luați prizonieri, ceea ce a permis realizarea unor schimburi de prizonieri și întoarcerea a sute de soldați ucraineni din captivitatea rusă.
- Elicopter rus, în spațiul aerian al Poloniei - Un elicopter militar rus a încălcat spațiul aerian polonez în seara zilei de 25 aprilie. Sistemele radar militare poloneze, precum și sistemele civile ale Agenției Poloneze de Servicii de Navigație Aeriană, au urmărit aeronava deasupra apelor teritoriale ale Poloniei din Marea Baltică. „Natura incidentului indică faptul că Rusia testează pregătirea sistemelor noastre de apărare aeriană,” a transmis Comandamentul Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei pe platforma X.
Discuțiile de pace
- Zelenski și Trump, întâlnire la Roma - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut, sâmbătă, o discuție neașteptată cu omologul său american Donald Trump, în Bazilica Sfântul Petru din Vatican. Cei doi s-au aflat acolo pentru a participa la funeraliile Papei Francisc. La finalul întâlnirii, care a durat circa 15 minute, Volodimir Zelenski a spus că întâlnirea are potențialul să devină istorică, iar Casa Albă a descris-o drept „foarte productivă”. Detalii AICI.
- Trump se ia de Putin - Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și localităților din Ucraina demonstrează că liderul rus ar putea să nu fie interesat să pună capăt războiului, a declarat, sâmbătă, președintele american Donald Trump. El a recunoscut, surprinzător, și că este posibil ca Putin să vrea, de fapt, să-l ducă cu vorba. Detalii AICI.
- Trump, apel pentru o întâlnire la vârf - Președintele american Donald Trump a declarat că Rusia și Ucraina sunt „foarte aproape de un acord” și a cerut celor două părți se întâlnească pentru a-l finaliza. „Sunt foarte aproape de un acord și cele două părți ar trebui să se întâlnească acum, la cel mai înalt nivel, pentru ‘a-l finaliza'”, a scris președintele american pe platforma sa Truth Social.
- Zelenski anunță întâlniri cruciale pentru un posibil armistițiu - Președintele ucrainean pregătește întâlniri diplomatice esențiale pentru a obține o încetare necondiționată a focului în Ucraina, fie pe baza propunerii americane, fie a celei ucrainene. Discuțiile includ și consolidarea apărării antiaeriene a țării.
- Putin, dispus la negocieri cu Ucraina „fără condiții prealabile” - Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a intra în negocieri cu Ucraina „fără condiții prealabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declarația a venit la scurt timp după întâlnirea neașteptată dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski în Bazilica Sfântul Petru, la Vatican, cu ocazia funeraliilor papei Francisc. Detalii AICI.
Alte informații relevante
- Un nou sprijin bugetar în 2025 - Ucraina va beneficia de peste 39 de miliarde de dolari în 2025 pentru susținerea bugetului și reconstrucție, însă premierul Denis Șmîhal atrage atenția asupra provocărilor financiare ce vor urma, cerând confiscarea activelor rusești înghețate în Vest.
- Ajutor redus pentru refugiații ucraineni - Criza de finanțare determinată de tăierea drastică a ajutorului american forțează UNHCR să reducă sprijinul pentru refugiații ucraineni, afectând mii de oameni recent strămutați și agravând situația umanitară din țară.
- Navă cu cereale ucrainene furate, reținută - SBU a capturat o navă din „flota din umbră” a Rusiei implicată în furtul de grâne din Crimeea ocupată, parte a eforturilor Kremlinului de a vinde produse ucrainene furate pe piețele internaționale.
- Agentă FSB reținută - O agentă FSB a fost arestată în apropiere de Kiev, fiind acuzată că ajuta Rusia să direcționeze atacuri asupra infrastructurii ucrainene prin intermediul camerelor de supraveghere ascunse.
- 70 de milioane de dolari pentru sistemul energetic - Banca Mondială acordă Ucrainei 70 de milioane de dolari pentru consolidarea rezilienței energetice, sprijinind achiziția de tehnologii moderne de stocare a energiei afectate de atacurile rusești.