Ziua 1091 Bloc lovit de dronă (Video) Liderii europeni, la „masa copiilor". Ucraina, prinsă ca într-un clește de SUA și Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 1091</span> Bloc lovit de dronă (Video) Liderii europeni, la „masa copiilor". Ucraina, prinsă ca într-un clește de SUA și Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1091 a început cu un nou atac aerian lansat de Rusia. Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 100 de drone în 12 regiuni, iar aproape 70 de ținte au dispărut de pe radar.

O dronă a lovit, însă, un bloc din orașul Dolînska, în regiunea Kirovohrad. O femeie și doi copii au fost răniți. Trupele ruse au bombardat aseară și orașul Orihiv din regiunea Zaporojie, iar un bărbat a fost ucis.

Dincolo de luptele de pe front, este o zi importantă pentru confruntarea la nivel diplomatic. Oficialii americani și ruși s-au întâlnit azi în capitala Arabiei Saudite, Riad, pentru a purta discuții menite să pună capăt războiului.

Liderii europeni nu au luat parte la discuții, iar asta înseamnă că au fost puși să stea la "masa copiilor", în timp ce jocurile se fac la altă masă, a sintetizat în mod plastic situația șeful producătorului german de armament Rheinmetall.

Institutul pentru Studiul Războiului observă că Rusia pune presiune și cere Ucrainei noi concesii teritoriale, pe lângă zonele pe care armata rusă le controlează deja. Asta după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins orice posibilitate pentru concesii teritoriale din partea Moscovei.

Astfel, va fi greu pentru Ucraina să-și apere interesele în condițiile în care Rusia pune presiune și cere Ucrainei noi concesii teritoriale, pe lângă zonele pe care armata rusă le controlează deja, iar Statele Unite au încercat să impună Kievului un acord împovărător privind resursele.

De altfel, Zelenski a deplâns faptul că Statele Unite vor să-i facă "pe plac lui Putin" şi a descris capacitatea de apărare a Europei ca fiind "slabă".

Până se vor contura planurile pentru pace, armata ucraineană trebuie să reziste pe front și e pe cale să primească forțe noi. Peste 10.000 de cereri de la recruți voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani s-au primit în urma introducerii unor "contracte speciale" atractive.

Situația pe front

  • Bloc lovit de dronă - O dronă rusească a lovit noaptea trecută un bloc din orașul Dolînska, în regiunea Kirovohrad, provocând un incendiu. O femeie și doi copii au fost răniți, a anunțat Andrii Raikovîci, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda. Oficialul a adăugat că locatarii din 38 de apartamente au fost evacuați din bloc, iar echipele de intervenție continuau să acționeze dimineață la fața locului. Raikovîci a menționat că dronele rusești au atacat și raionul Kropîvnîțkîi din regiune, dar nu s-au înregistrat victime.
  • Atac cu drone - Rusia a lansat în timpul nopții 176 de drone, iar apărarea aeriană a doborât 103 în 12 regiuni. 67 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Bombardament în Zaporojie - Trupele ruse au bombardat aseară orașul Orihiv din regiunea Zaporojie. Un bărbat în vârstă de 80 de ani a fost ucis, trupul fiind găsit dimineață sub dărâmăturile casei sale, a anunțat Ivan Fedorov, șeful administrației militare regionale, pe Telegram. Mai multe case au fost distruse în timpul atacului, a precizat oficialul citat de Ukrainska Pravda.
  • Centru social bombardat - Rușii au lansat dimineață o bombă aeriană ghidată asupra satului Zolociv, din regiunea Harkov, distrugând mai multe clădiri administrative și locuințe, precum și un centru social, a anunțat Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei. Nu s-au înregistrat victime.

Publicată de ДСНС України pe Marţi, 18 februarie 2025
  • Atac cu drone FPV - Cinci persoane au fost rănite de drone rusești FPV (First Person View) în orașul Kostiantînivka din regiunea Donețk. Printre răniți se numără doi salvatori, doi polițiști și șeful Administrației Militare a orașului. Prima dronă a lovit mașina angajaților Serviciului de Stat de Urgență care aduceau apă oamenilor. A doua dronă a atacat echipa de evacuare sosită pentru a-i salva. O nouă lovitură a avut loc când paramedicii îi ajutau pe răniți să urce în mașină. Oamenii au reușit să se închidă în mașina blindată și să plece, a anunțat ministerul ucrainean de Interne.
  • Rușii încearcă să-i încercuiască pe ucraineni - În drum spre satul Kostiantînopil din regiunea Donețk, trupele ruse s-au apropiat de satul Dachne și încearcă să încercuiască acolo forțele ucrainene, anunță grupul ucrainean de analiză militară DeepState. Rușii au încercat și la începutul acestui an să creeze o semiîncercuire a forțelor ucrainene în apropiere de Dachne, notează Ukrainska Pravda.

Discuțiile despre pace

  • SUA și Rusia sunt la aceeași masă - Oficialii americani și ruși se vor întâlni azi în capitala Arabiei Saudite, Riad, pentru a purta discuții menite să pună capăt războiului. Este cea mai importantă întâlnire dintre cele două părți de când Rusia a invadat Ucraina în 2022 – și vine după ce Donald Trump și Vladimir Putin au convenit, săptămâna trecută, să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului. Detalii AICI.
  • Negocieri fără Ucraina - Ucraina nu a fost invitată la negocieri, iar președintele Volodimir Zelenski a anunțat că nu va recunoaște niciun acord la care se va ajunge în urma discuțiilor în care nu este implicat. El a deplâns faptul că Statele Unite vor să îi facă "pe plac lui Putin" şi a descris capacitatea de apărare a Europei ca fiind "slabă". Detalii AICI.
  • Turcia se oferă pentru negocieri - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, marţi, că Turcia ar fi o „gazdă ideală” a unor negocieri de pace în Războiul din Ucraina, relatează AFP. „Ţara noaastră va fi o gazdă ideală a probabilelor negocieri între Rusia, Ucraina şi Statele Unite într-un viitor apropiat, în perioada următoare”, a declarat şeful statului turc în urma unei întâlniri, la Ankara, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Zelenski nu mai merge în Arabia Saudită - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat, marţi, în vizită în Turcia, a anunţat că îşi amână vizita în Arabia Saudită, care era prevăzută pentru miercuri, relatează SkyNews şi The Guardian. Zelenski a anunţat că şi-a amânat vizita în Arabia Saudită până la 10 martie, sugerând că doreşte să evite ca vizita sa să fie legată de negocierile dintre SUA şi Rusia care au avut loc marţi acolo, potrivit Associated Press.
  • SUA au încercat să profite de Ucraina - Casa Albă a cerut Ucrainei să fie imediat de acord cu versiunea americană a unui acord împovărător pentru resurse minerale în schimbul unui ajutor în războiul cu Rusia, amenințând că în caz contrar o întâlnire la Munchen cu vicepreședintele JD Vance nu va avea loc. Dar Zelenski a rămas ferm şi a refuzat să semneze documentul în condiţiile Casei Albe. Detalii AICI.
  • Europa, pusă la "masa copiilor" - "Când părinții iau masa, copiii trebuie să stea la o altă masă. SUA negociază cu Rusia și nici un european nu se află la masă. A devenit absolut clar că europenii sunt copiii", a declarat Armin Papperger, CEO-ul producătorului german de armament Rheinmetall, într-un interviu publicat de Financial Times. În opinia sa, Europa este de vină pentru că a fost exclusă de la negocieri: "Dacă nu investești, dacă nu ești puternic, te tratează ca pe niște copii. În ultimii 30 de ani, europenilor le-a fost prea ușor să spună: 'Bine, cheltuind 1% (din PIB pentru apărare) e suficient'".
  • Putin e gata să negocieze cu Zelenski, dar nu oricum - Președintele rus Vladimir Putin este "gata să negocieze" cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski "dacă este necesar", a dat asigurări marți Kremlinul, informează AFP. "Putin a declarat el însuși că, dacă este necesar, el este gata să negocieze cu Zelenski, însă cadrul juridic al acordurilor trebuie să fie discutat ținând cont de realitate", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, cu referire la "lipsa de legitimitate", potrivit Moscovei, a liderului ucrainean, în condițiile în care mandatul său a expirat oficial în mai 2024. Pe 14 februarie, Zelenski s-a declarat la rândul său gata să aibă o întrevedere cu Putin, cu condiția ca "un plan comun" să fie convenit în prealabil cu Trump și cu Europa.
  • Rusia cere ca NATO să dea înapoi - Rusia vrea ca NATO să dezavueze promisiunea din 2008 de a acorda Ucrainei într-o zi calitatea de membru al alianței militare conduse de SUA, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia, dar nici un simplu refuz de a accepta Ucraina în NATO nu este suficient pentru Rusia, a adăugat ea. Detalii AICI.
  • Rusia cere Ucrainei noi concesii teritoriale - Vasili Nebenzia, reprezentantul Permanent al Rusiei la Națiunile Unite, a declarat luni, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că Ucraina "a pierdut în mod irevocabil" zonele ocupate de Rusia și trebuie să cedeze bucăți suplimentare de teritorii, informează Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit lui Nebenzia, Crimeea și părțile ocupate ale regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au devenit parte a Rusiei "pentru totdeauna". El a susținut, de asemenea, că Ucraina trebuie să fie de acord cu o revizuire a granițelor sale teritoriale, ca parte a negocierilor de pace, prin predarea zonelor din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson, aflate în prezent sub controlul Kievului. Nebenzia a mai subliniat că în viitor Ucraina ar trebui să devină un stat neutru, fără apartenență la alianțe militare și fără dreptul de a se alătura blocurilor de securitate. ISW notează că în aceeași zi ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins orice posibilitate pentru concesii teritoriale din partea Moscovei.
  • Cum vede Macron pacea durabilă - Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat marți dimineață, după covorbiri telefonice cu Trump și Zelenski, că o pace "de durată" în Ucraina trebuie să fie însoțită de "garanții de securitate puternice și credibile". "Ne dorim o pace puternică și durabilă în Ucraina. În acest scop, Rusia trebuie să își înceteze agresiunea și asta trebuie să fie însoțită de garanții de securitate puternice și credibile pentru ucraineni. Dacă nu, riscul ar fi să vedem această încetare a focului sfârșind ca acordurile de la Minsk", a scris el pe X după o întâlnire a unor lideri europeni la Paris. Detalii despre tot ce s-a întâmplat la Paris AICI.

Alte informații relevante

  • Tinerii ucraineni vor în armată - Armata ucraineană a primit peste 10.000 de cereri de la recruți voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, în urma introducerii unor "contracte speciale" atractive, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Dmitro Lazutkin, la televiziunea ucraineană. Contractele pentru recrutarea de personal militar suplimentar care nu este supus mobilizării oferă o serie de beneficii, inclusiv un salariu anual de 24.000 de dolari, credite ipotecare fără dobândă și acces gratuit la studii superioare, scrie The Kyiv Independent. Cei care fac un an de armată vor avea permisiunea să călătorească în străinătate, a adăugat Ministerul Apărării. În prezent, cu câteva scutiri, tuturor bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să călătorească în străinătate în timp ce legea marțială e în vigoare. Armata ucraineană se confruntă cu o lipsă critică de efective, iar introducerea "contractelor speciale" pare o soluție de compromis pentru lipsa de personal militar, urmărind atragerea tinerilor să se înscrie în mod voluntar și evitând în același timp extinderea mobilizării forțate.
  • Emisarul lui Trump ajunge mâine în Ucraina - Trimisul special pentru Ucraina al lui Donald Trump, Keith Kellogg, va sosi miercuri în Ucraina după o călătorie nocturnă cu trenul, într-o vizită de trei zile, relatează The Kyiv Independent. Kellogg a confirmat luni, la Bruxelles, că se va deplasa în Ucraina, spunând că marți va fi în Varșovia, de unde va lua trenul până la Kiev. Întâlnirile sale se vor concentra pe sprijinul diplomatic și militar și pe explorarea potențialelor căi către pace. El nu a confirmat dacă se va duce pe linia frontului, așa cum Zelenski a sugerat anterior. "Vreau să merg pe front cu el, iar el va merge pe front cu mine. Nu cred că va refuza", a spus Zelenski luni. Kellogg a adăugat că itinerariul său rămâne în discuție, dar a confirmat întâlnirile cu oficialii ucraineni. "În ceea ce priveşte călătoria mea în Ucraina, aceasta este încă în curs de finalizare. Voi merge? Da. Mă voi întâlni cu preşedintele Zelenski? Da", a spus el.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇