Ziua 1088 Rusia revendică două localități în est. Ucraina are șanse reduse de supraviețuire fără ajutorul SUA. Centru de divertisment la Azovstal

<span style="color:#990000;">Ziua 1088</span> Rusia revendică două localități în est. Ucraina are șanse reduse de supraviețuire fără ajutorul SUA. Centru de divertisment la Azovstal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1088 de război, armata rusă susține că a capturat două noi localități în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, însă partea ucraineană nu confirmă informația.

În schimb, atacurile cu drone în Rusia au provocat un incendiu într-o zonă industrială rusească din regiunea Kaluga, dar au lovit și o clădire de apartamente și o rafinărie de petrol din Volgograd.

Continuă Conferința de securitate de la Munchen, unde subiectul negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina ar trebui să fie punctul central. În prima zi, acesta a fost pus în umbră de discursul agresiv al vicepremierului SUA JD Vance, care i-a atacat pe europeni.

În a doua zi, am aflat de la Keith Kellogg, trimisul special al preşedintelui SUA pentru Ucraina şi Rusia, că un plan de pace între cele două naţiuni aflate în conflict ar putea fi finalizat în câteva zile sau săptămâni, depinde de președintele Donald Trump, iar Europa nu se va afla fizic la masa negocierilor, dar îi vor fi luate în considerare interesele. „Nu vrem să intrăm într-o dezbatere amplă cu un grup prea mare”, a spus Kellogg.

Într-un interviu pentru NBC News, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are şanse reduse de a supravieţui asaltului Rusiei fără sprijinul SUA. El a mai declarat că Putin nu doreşte să vină la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci pentru a obţine un acord de încetare a focului care să ducă la ridicarea unor sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei şi să permită armatei ruse să se regrupeze.

Iar rușii au decis să transforme Azovstal, fabrica masivă simbol al industriei ucrainene ocupată de Rusia, într-un centru de divertisment. Planurile includ muzee, hoteluri, magazine, zone de recreere și chiar o „atracție turistică” numită „Furnalul înalt”. Moscova susține că până în 2035, complexul industrial va deveni o „destinație turistică unică”.

Iată cele mai importante informații și evenimente din ziua 1088 de război din Ucraina:

  • Rusia revendică două noi localități - Armata rusă susține că a capturat două noi localități în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, însă partea ucraineană nu confirmă informația, relatează Reuters. Ministerul rus al Apărării susține că a preluat controlul asupra Zelene Pole, situat strategic între orașul Pokrovsk, unde se concentrează în prezent ofensiva rusă, și Velyuka Novosilka, o garnizoană pe care Moscova spune că a cucerit-o la sfârșitul lunii trecute. A doua localitate care ar fi căzut în mâinile forțelor ruse este satul Dachne, poziționat la vest de orașul Kurakhove. Acest oraș a fost scena unor confruntări intense în ultimele săptămâni, iar armata rusă susține că l-a capturat în cursul lunii trecute. Kievul spune însă că cele două zone au fost ținta atacurilor rusești în zona Pokrovsk, dar rușii nu au dobândit controlul asupra lor.
  • Dronele au provocat pagube în Rusia - Un atac cu drone a provocat un incendiu într-o zonă industrială rusească din regiunea Kaluga, susține guvernatorul regiunii. „Pe teritoriul unei întreprinderi industriale din districtul Dzerjinski, în urma prăbușirii unei drone, a izbucnit un incendiu”, a declarat guvernatorul Vladislav Shapsha, citat de The Kyiv Independent. De asemenea, dronele au lovit o clădire de apartamente, dar și o rafinărie de petrol din Volgograd, potrivit presei ruse. Localnicii au spus că au auzit peste 15 explozii.
  • Supraviețuirea Ucrainei depinde de SUA - Ucraina are şanse reduse de a supravieţui asaltului Rusiei fără sprijinul SUA, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski vineri, după convorbirile telefonice din această săptămână dintre preşedintele american Donald Trump, Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters. „Probabil va fi foarte, foarte, foarte dificil. Şi, desigur, în toate situaţiile dificile există o şansă. Dar vom avea şanse reduse de supravieţuire fără sprijinul SUA”, a spus Zelenski într-un interviu pentru emisiunea „Meet the Press” de la NBC News. El a mai spus că Putin nu doreşte să vină la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci pentru a obţine un acord de încetare a focului care să ducă la ridicarea unor sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei şi să permită armatei ruse să se regrupeze.
  • Amintiți-vă că va minți - „Nu are rost să încercăm să negociezi” cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat Iulia Navalnaya, văduva regretatului disident rus Alexei Navalny, la Conferința de securitate de la München. Declarațiile Iuliei Navalnaya vin cu două zile înainte de aniversarea morții soțului ei. În timp ce oficialii americani și ucraineni s-au reunit în Europa pentru a discuta pașii către negocierea încheierii războiului din Rusia, Navalnaya a avertizat împotriva încercării de a încheia acorduri cu Putin. „Chiar dacă ați decis să negociați cu Putin, amintiți-vă că va minți”, a spus ea, citată de The Kyiv Independent.
  • Centru de divertisment la Azovstal - Rușii nu vor reconstrui platforma industrială Azovstal la Mariupol. Înainte de război, această fabrică masivă era un simbol al industriei ucrainene. În schimb, rușii plănuiesc să transforme zona ocupată într-un centru de divertisment, un parc turistic, informează Nexta. Planurile includ muzee, hoteluri, magazine, zone de recreere și chiar o „atracție turistică” numită „Furnalul înalt”. Și, desigur, comentează Nexta, turiști ruși care beau și petrec pe mormintele apărătorilor lui Azovstal și ale civililor din Mariupol. Costul proiectului este de 100 de miliarde de ruble. Moscova susține că până în 2035, complexul industrial va deveni o „destinație turistică unică”.
  • Un plan de pace, când va dori Trump - Keith Kellogg, trimisul special al preşedintelui SUA pentru Ucraina şi Rusia, a declarat sâmbătă că un plan de pace între cele două naţiuni aflate în conflict ar putea fi finalizat în câteva zile sau săptămâni, relatează CNBC. „Sunt pe ‘timpul lui Trump’,” a spus Kellogg delegaţilor prezenţi la un eveniment organizat în marja Conferinţei de Securitate de la München, făcând referire la stilul decizional rapid al preşedintelui Donald Trump. Kellogg a precizat că negocierile urmează o abordare pe două piste, cu reprezentanţi ai SUA care discută separat cu Rusia şi cu Ucraina şi aliaţii săi europeni. „Trebuie să îi aducem şi pe aliaţi. Vor juca Ucraina şi Europa un rol? Bineînţeles că da. Nu poţi face asta excluzând pe cineva,” a declarat el. Totuși, Kellogg a clarificat că, deşi Europa ar putea să nu fie fizic la masa negocierilor, interesele sale vor fi luate în considerare. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇