Ziua 1056 Cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul războiului (Video) Tentativă de otrăvire. Trump și Zelenski, la Davos

<span style="color:#990000;">Ziua 1056</span> Cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul războiului (Video) Tentativă de otrăvire. Trump și Zelenski, la Davos
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1056 de război a început cu ceea ce Ucraina spune că a fost cel mai mare atac al său asupra Rusiei de la începutul războiului.

Statul Major de la Kiev a emis un comunicat în care spune că azi-noapte dronele şi rachetele au provocat pagube importante mai multor obiective militare şi industriale de pe teritoriul Rusiei.

În cursul acestui atac au fost lovite ţinte din regiunile Briansk, Saratov, Tula şi Tatarstan, situate la o distanţă între 200 şi 1.100 km de graniţa ucraineană.

Sute de drone, dar și rachete ATACMS şi Storm Shadow au fost folosite, dar apărarea rusă susţine că le-ar fi doborât pe toate.

În schimb, Rusia a lansat noaptea trecută 80 de drone asupra a 11 regiuni ucrainene, dar apărarea aeriană a doborât cea mai mare parte a țintelor. Resturile dronelor distruse au provocat daune, dar nu s-au înregistrat victime.

În Rusia, un ofițer al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) a fost găsit mort într-o clădire din centrul Moscovei. Şi tot FSB a arestat un bărbat despre care afirmă că plănuia, la ordinul serviciilor de informații ucrainene, să otrăvească angajați ai unei companii din industria militară rusă.

La nivel diplomatic, Moscova salută faptul că viitoarea administraţie Trump a început să menţioneze mai des realităţile de pe teren (ocupaţia teritorială), a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Iar Donald Trump urmează să participe - prin intervenţie video -, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent în persoană.

ADVERTISING

Zece ţări din UE, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, în condiţiile în care se pregăteşte al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei.

Iar Joe Biden a spus într-un discurs în care şi-a prezentat bilanţul politicii externe că Vladimir Putin nu a reușit să-şi atingă obiectivele militare după invazia din februarie 2022: ”Realitatea este că, de la începutul războiului, eu am fost cel care a ajuns în centrul Kievului, nu el”.

Ce se întâmplă pe front

  • Atac cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută 80 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 58 în 11 regiuni, iar alte 21 au dispărut de pe radar. Resturile dronelor distruse au provocat daune în regiunile Sumî, Kiev, Jîtomîr, Harkov și Cerkasî. Mai multe case, blocuri, mașini și proprietăți civile au fost avariate, dar primele rapoarte nu indică răniți, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Bombardament în Nikopol - Armata rusă a bombardat noaptea trecută raionul Nikopol cu sisteme Grad de lansare multiplă a rachetelor și artilerie grea, precum și cu o dronă. Treo oameni au fost răniți. Starea lor este moderată, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. De asemenea, infrastructura a fost avariată, a mai spus oficialul citat de Ukrainska Pravda.
  • Atac mortal în Sumî - O dronă rusească a atacat luni un vehicul civil în raionul Velîka Pîsarivka din regiunea Sumî, provocând moartea unei femei și rănirea unui bărbat, potrivit unei informări a Parchetului Regional Sumî, citat de Ukrinform. Victimele atacului sunt un bărbat de 65 de ani și soția sa, de 54 de ani. Femeia a murit din cauza rănilor, în timp ce era transportată la spital. Autoritățile au deschis o anchetă preliminară privind acest atac, calificat drept crimă de război. Conform Ukrinform, un alt atac cu dronă rusească a avut loc în satul Rozlîv, în regiunea Herson, unde două persoane au fost rănite.
  • Rușii se pregătesc să împresoare Pokrovsk - Rușii plănuiesc să taie rutele terestre de aprovizionare către Pokrovsk și Mîrnohrad din regiunea Donețk pentru a obliga forțele ucrainene să se retragă din aceste orașe, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii americani notează că înaintarea rușilor la est și vest de Pokrovsk ar putea complica logistica și ar putea împiedica forțele ucrainene să-și aprovizioneze și redesfășoare trupele. Această evoluție ar înrăutăți semnificativ situația, forțându-i pe ucraineni să se retragă spre nord, ceea ce le-ar permite trupelor ruse să încercuiască Pokrovsk și Mîrnohrad. De asemenea, rușii ar putea să avanseze spre granița administrativă dintre regiunile Donețk și Dnipropetrovsk. Comanda militară rusă urmăreşte probabil să evite atacurile frontale în zonele urbane Pokrovsk şi Myrnohrad cu forţe mari de infanterie. Blocarea acestor localități crește posibilitatea ca forțele ucrainene să se retragă, permițându-le rușilor să captureze aceste așezări fără a se angaja în lupte urbane grele, notează ISW.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac masiv asupra Rusiei - Statul Major al armatei ucrainene susţine că a lansat cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul războiului, iar dronele şi rachetele ar fi provocat pagube importante mai multor obiective militare şi industriale de pe teritoriul Rusiei. În cursul acestui atac au fost lovite ţinte din regiunile Briansk, Saratov, Tula şi Tatarstan, situate la o distanţă între 200 şi 1.100 km de graniţa cu Ucraina.
  • Ţintele lovite - În regiunea Saratov a fost lovit un depozit de combustibil din apropierea bazei aeriene Engels-2, care fusese deja ţinta unui atac ucrainean în urmă cu cinci zile. O altă infrastructură vizată a fost uzina chimică din oraşul Selţo, din regiunea Briansk, care produce diverse tipuri de explozibili, precum şi componente pentru artilerie, lansatoare de rachete multiple, aviaţie şi rachete. Acest atac a provocat, de asemenea, incendii la o rafinărie de petrol din Saratov şi la principala rafinărie Taneco din regiunea Tatarstan.
  • 200 de drone şi rachete din Occident - Ministerul rus al Apărării susţine că Ucraina a utilizat vreo 200 de drone, şase rachete americane ATACMS şi şase britanice Storm Shadow, dar antiaeriana le-a doborât pe toate, iar fragmentele căzute nu au provocat pagube.
  • Incendiu la Kazan - Canalul de ştiri independent Astra a informat despre un incendiu izbucnit la un sit industrial din oraşul Kazan, la est de Moscova, ca urmare a unui atac cu dronă. Au fost impuse restricţii de zbor pe aeroporturile din Kazan, Saratov, Penza, Ulianovsk şi Nijnekamsk, a anunţat agenţia pentru transport aerian din Rusia.
  • Moscova vede o schimbare la Trump - Rusia spune că percepe o schimbare din partea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, şi a echipei sale în direcţia recunoaşterii „realităţilor” de pe teren din Ucraina şi consideră că acesta este un semn binevenit, în timp ce se pregăteşte să studieze planul său pentru încheierea războiului. Kremlinul afirmă că este deschis unei întâlniri între Vladimir Putin şi Donald Trump, despre care republicanul a declarat luni că va avea loc „foarte curând”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Moscova este pregătită să studieze ideile lui Trump pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, odată ce acesta îşi va prelua mandatul, pe 20 ianuarie. Lavrov a declarat într-o conferinţă de presă că Rusia salută faptul că viitoarea administraţie a „început să menţioneze mai des realităţile de pe teren”. Rusia controlează o cincime din Ucraina după aproape trei ani de război şi afirmă că orice acord de încheiere a războiului trebuie să ţină cont de acest lucru.
  • Ofițer FSB, împușcat în cap - Un ofițer al Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) a fost găsit mort într-o clădire din centrul Moscovei. Incidentul ar fi avut loc noaptea trecută, în urma unei dispute. Detalii AICI.
  • Tentativă de otrăvire - FSB a arestat, marți, un bărbat despre care afirmă că plănuia, la ordinul serviciilor de informații ucrainene, să otrăvească angajați ai unei companii din industria militară rusă. "FSB a zădărnicit un atentat terorist cu substanțe chimice planificat de serviciile de informații ucrainene pentru a otrăvi angajații unei întreprinderi din industria militară în regiunea Iaroslavl", la aproximativ 300 km de Moscova, a anunțat FSB. Suspectul, ale cărui acțiuni "au fost coordonate din Ucraina prin sisteme de mesagerie online străine", a fost arestat în timp ce scotea "dintr-o ascunzătoare pregătită de serviciile de informații ucrainene două recipiente cu substanțe chimice periculoase care provoacă arsuri letale ale căilor respiratorii", iar planul său era să răspândească respectivele substanțe în sistemele de ventilație ale mașinilor angajaților, susţine FSB.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Vizită surpriză la Kiev - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a sosit marți la Kiev, unde va avea discuții cu oficialii ucraineni, relatează Deutsche Welle. Vizita sa nu a fost anunțată. Pistorius a declarat că dorește să discute despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina și să înțeleagă situația de pe front.
  • România cere sancţiuni împotriva gazului şi GNL-ului rusesc - Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document văzut de Reuters, în condiţiile în care Europa pregăteşte cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei. Cele 10 ţări - România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania şi Irlanda - doresc ca Europa să meargă mai departe şi să sancţioneze şi mai mult exporturile de combustibil ale Rusiei, pentru a reduce veniturile care-i alimentează războiul. UE a sancţionat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar până în prezent nu a interzis importurile de gaze de la Moscova, deoarece unele ţări UE continuă să se bazeze pe acestea. Cele 10 ţări afirmă că ar trebui, de asemenea, să li se interzică petrolierelor ruseşti care transportă GNL să acosteze în interiorul UE.
  • Patrulă NATO în Marea Baltică - NATO va lansa o patrulă în Marea Baltică în urma deteriorării mai multor cabluri submarine, incidente suspectate că ar fi acte de sabotaj din partea Rusiei, a anunţat marţi secretarul general al alianţei, Mark Rutte. Operaţiunea va continua pe durată nedeterminată, a precizat NATO într-un comunicat. „Această activitate militară face parte din eforturile noastre continue de a ne consolida prezenţa maritimă şi supravegherea zonelor-cheie pentru alianţa noastră”, folosind fregate şi avioane de patrulare maritimă, a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune la Helsinki a ţărilor NATO cu ieşire la Marea Baltică. „Nu voi intra în detalii cu privire la numărul exact de nave, deoarece acesta poate varia de la o săptămână la alta şi nu vrem să facem inamicul mai cunoscător decât este deja”, a declarat Mark Rutte.
  • Casa Albă l-a avertizat pe Putin - Echipa președintelui american Joe Biden i-a transmis un mesaj președintelui rus Vladimir Putin, informându-l că a descoperit planul serviciilor ruse de informații de a introduce dispozitive incendiare în avioane de transport care se îndreptau spre SUA. Casa Albă nu era sigură dacă președintele rus știa despre plan, așa că l-a avertizat pe Putin printr-un canal direct de comunicare să oprească operațiunea. Detalii AICI.
  • Putin nu și-a atins niciun obiectiv major - Preşedintele american Joe Biden a susţinut luni, cu o săptămână înainte să-i predea lui Donald Trump puterea, un discurs în care şi-a prezentat bilanţul politicii externe. El a dat asigurări că Putin a ”eşuat” să-şi atingă obiectivele militare după invazia din februarie 2022. ”Nu putem abandona Ucraina”, a cerut Biden atât Statelor Unite, cât şi aliaţilor lor. ”Atunci când Putin a lansat invazia, el credea că poate cuceri Kievul în câteva zile. Realitatea este că, de la începutul războiului, eu am fost cel care a ajuns în centrul Kievului, nu el”, a spus preşedintele american, referindu-se la vizita sa în ţara aflată în război în 2023.
  • Mesajul lui Rutte - Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a spus luni europarlamentarilor că dacă țările membre nu cheltuiesc mai mult pentru apărare, în patru sau cinci ani vor avea de făcut o alegere extremă. Detalii AICI.
  • Premierul rus, în Vietnam - Premierul rus Mihail Mișustin a început marți, la Hanoi, o vizită de două zile în Vietnam, vechi aliat care speră să își întărească legăturile cu Moscova, în plin război în Ucraina. Mișustin are programată o întrevedere cu secretarul general al Partidului Comunist Vietnamez (PCV) To Lam, considerat persoana cea mai influență a țării, precum și cu premierul Pham Minh Chinh. Pe agenda discuțiilor, "importante proiecte de cooperare în domeniile energiei și industriei (…), creând o dinamică pentru a promova relațiile dintre Vietnam și Rusia", potrivit publicației guvernului vietnamez, Bao Dien Tu Chinh Phu.
  • Trump şi Zelenski, la Davos - Donald Trump urmează să participe - prin intervenţie video -, la trei zile după învestire, săptămâna viitoare, la 23 ianuarie, la cea de-a 55-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) la Davos, în Elveţia, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent în persoană.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇