Echipa președintelui american Joe Biden i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin, informându-l că a descoperit planul serviciilor ruse de informații de a introduce dispozitive incendiare în avioane de transport care se îndreptau spre SUA.
Administrația Biden l-a avertizat pe Putin să ia măsuri pentru ca serviciile de informații din Rusia să renunțe la acest plan, scrie New York Times.
Moscova a fost suspectată că s-a aflat în spatele incidentelor din iulie 2024 în care mai multe colete trimise de persoane au luat foc în depozite din Germania și Marea Britanie. Incendiile ar fi putut duce la prăbușirirea unui avion, dacă un astfel de incident s-ar fi petrecut în timpul zborului.
Presa americană a scris că aceste operațiuni care au fost concepute în faza de pregătire pentru comploturi similare care vizau Statele Unite și Canada i-ar fi alarmat pe oficialii de la Casa Albă.
Pericolul era agravat de faptul că avioanele de pasageri iau uneori pachete mai mici în spațiul liber din cală, scrie ziarul american.
Spionajul american a obținut înregistrări ale unor discuții din august 2024 între ofițerii GRU, serviciul de informații al armatei ruse, care puneau la punct despre detaliile planului.
Casa Albă nu era sigură dacă președintele rus știa despre plan, așa că l-a avertizat pe Putin printr-un canal direct de comunicare să oprească operațiunea.
Cel puțin cinci oficiali ruși de rang înalt, inclusiv șeful serviciilor de informații externe Serghei Narîșkin, șeful FSB Alexander Bortnikov și consilierul prezidențial Iurii Ușkov au fost contactați pentru a se asigura că Putin a primit avertismentul administrației Biden.
Avertismentul sublinia că, în cazul în care sabotajul ar provoca victime în masă în aer sau la sol, Statele Unite ar considera Rusia responsabilă pentru "activarea terorismului". Casa Albă nu a precizat care ar fi fost răspunsul SUA, dar au precizat că războiul în umbră dintre Washington și Moscova ar fi trecut la noi niveluri.
Rusia s-a angajat de mult timp într-o gamă largă de comportamente agresive și de sabotaje față de Europa, folosind și capacitățile cibernetice pentru a viza infrastructura civilă.
Până la 100 de incidente petrecute în 2024 pe continent ar fi putut fi provocate de Rusia, a spus în decembrie ministrul de Externe ceh, Jan Lipavský.
T.D.