La aproape o lună după ce două petroliere rusești au naufragiat în Marea Neagră și au provocat o contaminare extinsă cu păcură pe coasta Rusiei și pe cea a peninsulei Crimeea, președintele rus Vladimir Putin a criticat joi eforturile ”insuficiente” ale autorităților în fața acestui dezastru ecologic.
”Din ceea ce văd și din informațiile pe care le primesc, trag concluzia că tot ceea ce se face pentru a reduce cât mai mult pagubele este în mod clar insuficient până acum”, a remarcat Vladimir Putin la prima ședință de guvern din 2025, potrivit agențiilor AFP și Reuters.
- Alertă în Marea Neagră: Scurgeri de petrol, după ce două nave rusești au fost avariate
- Ar putea fi unul dintre cele mai mari dezastre ecologice: Petrolierele rusești avariate în Marea Neagră transportau 62.000 de barili de păcură (Video)
Această critică publică, prima a președintelui rus pe această temă, l-a vizat în special pe ministrul pentru situații de urgență, Alexandr Kurenkov. Această deversare de produse petroliere ”este una dintre cele mai grave provocări de mediu cu care ne-am confruntat în ultimii ani”, a avertizat liderul de la Kremlin.
Cele două petroliere care au provocat poluarea, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, ambele construite în urmă cu peste 50 de ani, au naufragiat pe 15 decembrie în timpul unei furtuni puternice în strâmtoarea Kerci, care separă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar.
Primul petrolier s-a rupt în două și s-a scufundat, iar al doilea a eșuat pe țărm. Cele două nave transportau în total circa 9.200 de tone de păcură. Din rândul membrilor echipajelor o persoană a murit și 26 au fost salvate. Potrivit estimărilor autorităților ruse, circa 2.400 de tone de păcură s-au scurs din nave, iar vântul a împins mareea neagră către coastă.
Această deversare a afectat inițial țărmul regiunii ruse Krasnodar, dar apoi s-a extins și pe coasta peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, inclusiv pe țărmul marelui oraș Sevastopol, situat la circa 250 de kilometri de zona celor două naufragii.
Autoritățile ruse au avertizat miercuri că ”situația se agravează” și există riscul unei contaminări masive cu păcură a coastelor Crimeei.
Personal specializat și voluntari, în total mii de persoane, desfășoară o activitate intensă de curățare a plajelor contaminate, dar rezultatele sunt sub așteptări, deși au fost evacuate până în prezent peste 118.000 de tone de nisip și sol contaminat. De asemenea, peste 5.500 de păsări au fost salvate, potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență. Dar ONG-urile de mediu au semnalat afectarea faunei marine în zonă, unde au murit numeroși delfini și pescăruși.
În declarația sa de joi, Putin a cerut formarea unei comisii care să întreprindă măsurile necesare, inclusiv pentru a preveni noi deversări de păcură din cele două epave.
Însă specialiștii în chestiuni de mediu cred că această contaminare a mării va persista ani la rând, întrucât păcura formează aglomerări. Aceasta este o păcură grea M100 care se solidifică la o temperatură de 25 de grade Celsius și, spre deosebire de alte produse petroliere, nu plutește la suprafață, ci se scufundă sau rămâne suspendată în coloana de apă.