În ziua 1055 de război, Rusia a lansat un atac extins cu drone asupra a 12 regiuni din Ucraina. Acestea au fost doborâte de apărarea aeriană sau au dispărut de pe radar, fără a-și atinge țintele, dar în unele regiuni resturile căzute au provocat daune.
Armata ucraineană a lovit un post de comandă al trupelor ruse din regiunea Donețk. Operațiunea face parte dintr-o strategie mai largă de distrugere a posturilor de comandă rusești din această regiune, având ca scop perturbarea activității tactice a trupelor ruse și blocarea comandamentului acestora pe câmpul de luptă.
De cealaltă parte, rușii au reușit să avanseze înspre opt localități din regiunea Donețk, potrivit celui mai recent raport al analiștilor militari ucraineni. Armata rusă a revendicat luni capturarea unui sat minier situat la mai puțin de 10 km sud-vest de Pokrovsk. În aceste condiţii, Ucraina a oprit producția la mina de cărbune cocsificabil din Pokrovsk, care alimentează industria siderurgică a țării.
De asemenea, Rusia a anunțat azi că a doborât nouă drone ucrainene care au încercat să atace o parte din infrastructura gazoductului TurkStream, prin care este transportat gaz rusesc spre Turcia și Europa. Pe de altă parte, Gazprom va face concedieri masive, din cauza pierderilor înregistrate.
De la Moscova vine însă "un mesaj pacifist": Rusia nu va ataca ţările NATO şi nici nu plănuieşte astfel de măsuri agresive, a declarat directorul departamentului pentru chestiuni europene din cadrul Ministerului rus de Externe.
Un deputat sud-coreean a declarat că 300 de soldați nord-coreeni au murit pe front. Serviciile de informații ale Seulului susţin că autoritățile nord-coreene au făcut presiuni asupra soldaților: să se sinucidă autodetonându-se pentru a nu fi luați prizonieri.
Volodimir Zelenski a distribuit primele imagini de la interogatoriul soldaților nord-coreeni capturați în Kursk și a reiterat că Ucraina este gata să-i returneze în țara lor de origine, ca parte a unui schimb de prizonieri cu Rusia.
Iar Uniunea Europeană a anunțat luni un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru Ucraina și un sprijin suplimentar de 8 milioane de euro pentru Republica Moldova.
În schimb, cancelarul german Olaf Scholz se opune oricăror livrări suplimentare de arme Ucrainei, dacă acestea ar necesita tăieri din alte părți ale bugetului.
Situația pe front
- Peste 100 de drone deasupra Ucrainei - Rusia a lansat noaptea trecută 110 drone asupra Ucrainei, iar apărarea aeriană a doborât 78 în 12 regiuni, în timp ce 31 au dispărut de pe radar. Resturile unor drone distruse au provocat daune în regiunile Sumî, Kiev, Jîtomîr și Zaporojie, dar primele informații nu indică victime, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Lovitură a ucrainenilor în Donețk - Armata ucraineană a efectuat un atac aerian de mare precizie asupra postului de comandă al Armatei a 2-a Combinată a Rusiei în orașul ocupat Novohrodivka, din regiunea Donețk. Operațiunea face parte dintr-o strategie mai largă de distrugere a posturilor de comandă rusești din regiunea Donețk, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Statul Major de la Kiev a comunicat că atacurile ucrainene au ca scop perturbarea activității tactice a trupelor ruse și blocarea comandamentului acestora pe câmpul de luptă. Potrivit analiștilor militari americani, Armata a 2-a Combinată conduce în prezent operațiunile rusești la sud de Pokrovsk, Corpul 3 de armată operează lângă Ceasiv Yar, iar Corpul 8 de armată conduce eforturile rusești lângă Kurahove.
- Rușii avansează - Trupele ruse au înaintat spre opt localități din regiunea Donețk, informează DeepState. "Inamicul a avansat în Ceasiv Iar, Torețk, Yantarne, Novovasîlivka, Ielîzavetivka, Zelenîi, Zvirove și Kotlîne", a transmis noaptea trecută grupul ucrainean de analiză militară citat de Ukrainska Pravda. Armata rusă a revendicat luni capturarea localității Pișciane, sat minier situat la mai puțin de 10 km sud-vest de Pokrovsk și unde se află o importantă mină pentru extracția cărbunelui.
- Mină închisă - Ucraina a oprit producția la mina de cărbune cocsificabil din Pokrovsk, care alimentează industria siderurgică a țării, din cauza apropierii forțelor ruse care avansează, au declarat luni două surse din industrie pentru Reuters. Această facilitate din orașul Pokrovsk, în pericol de a fi ocupat de forțele ruse, este singura mină din Ucraina care produce cărbune cocsificabil necesar industriei siderurgice a țării, cândva uriașă, dar care a dispărut după invazia Rusiei în februarie 2022.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac respins în Kursk - Forțele de Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene au respins un atac al trupelor nord-coreene în regiunea Kursk și au ucis 17 soldați nord-coreeni. Bătălia, a cărei dată nu a fost dezvăluită, a durat de dimineață până seara, a transmis serviciul de presă al Forțelor de Operațiuni Speciale, citat de Ukrainska Pravda. Militarii ucraineni au prins un soldat nord-coreean care le pregătise o capcană - când aceștia s-au apropiat, el a detonat o grenadă și s-a sinucis. Soldații ucraineni au observat pericolul la timp și au părăsit rapid zona de impact. Nimeni nu a fost rănit, relatează sursa citată.
- Incendiul din Engels, stins după 5 zile - Pompierii ruși au stins flăcările la o „instalație industrială” din regiunea Volga, a declarat luni un oficial local, la cinci zile după ce Ucraina a declarat că a lovit un depozit de petrol care alimentează o bază aeriană pentru bombardierele nucleare rusești. Guvernatorul regional Roman Busargin a declarat că „arderea deschisă” de la locul respectiv, pe care nu l-a identificat, a fost stinsă în cursul nopții, dar lucrătorii de urgență au rămas pe poziție 24 de ore din 24. Atacul ucrainean cu dronă din 8 ianuarie asupra orașului Engels a declanșat un incendiu uriaș, în care au murit doi pompieri și l-a determinat pe Busargin să declare stare de urgență.
- Mesaj de la Moscova pentru NATO - Rusia nu va ataca ţările NATO şi nici nu plănuieşte astfel de măsuri agresive, a declarat un diplomat rus de rang înalt, într-un interviu pentru Izvestia. "Relaţia dintre Rusia şi NATO nu doar că se află la cel mai coborât nivel de la sfârşitul perioadei Războiului Rece. Alianţa urmăreşte în mod clar un curs de contracarare a ţării noastre şi de limitare a unei 'ameninţări' care ar fi reprezentată de noi", a declarat Vladislav Maslennikov, director al departamentului pentru chestiuni europene din cadrul Ministerului rus de Externe. "Rusia nu a încercat niciodată să deterioreze relaţiile cu NATO. Alianţa este total de vină pentru degradarea acestora. Nu vom ataca ţările NATO şi nici nu facem astfel de planuri agresive", a continuat el. Potrivit diplomatului, Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică menţin disponibile aşa-numitele linii fierbinţi de comunicare şi oportunităţi pentru contacte de urgenţă. "În ceea ce priveşte contactele normale şi mecanismele de dialog care ar putea fi utilizate în căutarea unor modalităţi de reducere a tensiunilor, alianţa le-a respins. Nu a fost alegerea noastră. În 2014, NATO a încetat unilateral să coopereze cu noi în cadrul Consiliului Rusia-NATO în domeniile militar şi civil", a amintit el.
- Rusia avertizează - Kremlinul a avertizat că cele mai recente sancțiuni anunțate de Washington împotriva sectorului energetic din Rusia riscă să destabilizeze piețele globale ale petrolului și energiei și a promis că Moscova va face tot posibilul pentru a minimiza impactul respectivelor măsuri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că este evidentă încercarea SUA de a submina companiile ruse. El a adăugat că Rusia monitorizează situația și va ajuta companiile vizate de sancțiunile americane să se adapteze.
- Închis pentru că le-a dat bani ucrainenilor - Un rus din Siberia a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trădare în favoarea Ucrainei, a anunțat filiala locală a Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB). Tribunalul Regional Khanty-Mansiysk din Siberia de Vest l-a găsit pe Serghei Lociakov vinovat de transferul de bani pentru finanțarea forțelor armate ucrainene și l-a condamnat la nouă ani de închisoare „în regim strict”. „Fiind ostil politicii externe și interne a Rusiei”, acest rezident din Surgut a contactat pe Telegram o persoană neidentificată, pentru a transfera fonduri către armata ucraineană, au susținut acuzatorii.
- Concedieri masive la Gazprom - Gigantul energetic Gazprom are de gând să facă disponibilizări în rândul angajaților care lucrează la sediul său central din Sankt Petersburg, a declarat luni un purtător de cuvânt al companiei. Alexei Miller a fost înștiințat într-o scrisoare cu privire la existența unor planuri care vizează reducerea efectivelor la sediul central cu aproximativ 40%, până la 2.500 de angajați, de la 4.100 de angajați în prezent. Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt de la Gazprom a confirmat aceste informații. În prezent, Gazprom are 498.000 de angajați. În 2023, gigantul rus a înregistrat pierderi nete de aproape șapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale de după 1999.
Alte informații relevante
- Nord-coreenii, instruiți să se autodetoneze - Circa 300 de soldați nord-coreeni, dintre miile de soldați desfășurați de Phenian în Rusia pentru a susține războiul împotriva Ucrainei, au fost uciși, a anunțat luni un deputat sud-coreean, citând serviciile de informații ale Seulului. "Estimările arată că numărul de victime din rândurile forțelor nord-coreene a depășit 3.000, dintre care circa 300 morți și 2.700 răniți", a declarat Lee Seong-kweun, după o conferință de presă a serviciilor de informații sud-coreene. "Notițe găsite asupra soldaților morți arată că autoritățile nord-coreene au făcut presiuni asupra lor pentru ca ei să se sinucidă", inclusiv "aruncându-se în aer pentru a nu fi capturați", a continuat deputatul. Potrivit lui Lee Seong-kweun, memorii găsite asupra cadavrelor dezvăluie că Phenianul se servește de "speranțe ale soldaților de a fi admiși în Partidul Muncitorilor (partidul unic din Coreea de Nord) sau de a beneficia de o amnistie", în schimbul trimiterii lor la luptă, sugerând că unii ar putea fi deținuți în țara lor. Volodimir Zelenski a anunțat în weekend că Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni.
- Primele imagini cu interogarea nord-coreenilor - Volodimir Zelenski a distribuit prima înregistrare video cu interogatoriul soldaților nord-coreeni capturați în regiunea Kursk din Rusia și a reiterat că Ucraina este gata să-i returneze în țara lor de origine, ca parte a unui schimb de prizonieri cu Rusia.
- Drone doborâte - Rusia a anunțat că a doborât nouă drone ucrainene care au încercat să atace o parte din infrastructura gazoductului TurkStream, prin care este transportat gaz rusesc spre Turcia și Europa. Ministerul rus de Externe susține că atacul a avut drept obiectiv o stație de comprimare a gazului din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, dar că unitatea funcționează normal și nu există răniți. Potrivit instituției, fragmente dintr-o dronă distrusă au provocat pagube minore la clădirea și echipamentul unui post de monitorizare a fluxului de gaz din cadrul stației de comprimare, dar echipele de urgență au remediat rapid pagubele. TurkStream și Blue Stream, care ajung pe sub Marea Neagră în Turcia, sunt ultimele rute ale Rusiei pentru aprovizionarea cu gaz a Europei, după ce Ucraina a refuzat la începutul anului să prelungească un acord de tranzit pe cinci ani care i-a permis Rusiei să continue să exporte gaz tranzitând teritoriul său în pofida războiului.
- Polonia acceptă cererea lui Trump - Polonia susţine apelul lui Donald Trump către ţările NATO de a cheltui 5% din PIB pentru apărare. Apelul lui Trump ca membrii alianţei să-şi dubleze ţinta pentru bugetele de apărare a provocat o reacţie mixtă în rândul guvernelor europene, care se confruntă cu probleme financiare. Dar ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varşovia poate fi „legătura transatlantică” între Europa şi provocarea lansată de viitorul preşedinte al Statelor Unite. Ministrul polonez a recunoscut că „va fi nevoie de încă un deceniu” pentru a atinge obiectivul propus de Trump, dar spune că preşedintele ales al SUA „nu ar trebui criticat pentru că a stabilit un obiectiv cu adevărat ambiţios, pentru că altfel vor exista unele ţări care vor continua să dezbată dacă este într-adevăr nevoie de mai multe cheltuieli”. Obiectivul propus de 5% este mai mult decât cheltuieşte în prezent orice membru NATO. Polonia se apropie cel mai mult de acest obiectiv, cheltuind 4,12% din PIB pentru apărare în 2024 şi îşi propune să crească cheltuielile la 4,7% în acest an. SUA au cheltuit anul trecut 3,4 % din PIB pentru apărare.
- Lituania trimite mii de drone - Guvernul de la Vilnius va preda în această săptămână peste 4.500 de drone Ucrainei, a anunțat ministrul lituanian al Apărării, Dovilė Šakalienė, pe X. "Sunt mândru să vă anunț că Lituania trimite 4.500 de drone în valoare de 5 milioane de euro în Ucraina în această săptămână".
- Când vor vorbi Trump și Putin - Este de aşteptat ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul rus Vladimir Putin să aibă o convorbire telefonică în următoarele zile sau săptămâni, dar este nerealist să se urmărească alungarea soldaţilor ruşi din fiecare centimetru de teritoriu ucrainean, a declarat viitorul consilier pentru securitate naţională a lui Trump, Mike Waltz. Detalii AICI.
- UE suplimentează ajutorul umanitar - Uniunea Europeană a anunțat luni un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru Ucraina și un sprijin suplimentar de 8 milioane de euro pentru Republica Moldova. Finanțarea este destinată acoperirii cheltuielilor pentru alimente, adăposturi, apă și încălzire pentru populația ucraineană. Noua finanțare de 148 de milioane de euro va susține ajutorul umanitar atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova, valoarea totală a ajutorului umanitar alocat de Comisia Europeană pentru cele două țări depășind astfel 1,1 miliarde euro. Cele opt milioane de euro alocate pentru Republica Moldova vizează proiecte umanitare. Sprijinul se va concentra pe ajutorarea refugiaților ucraineni și a comunităților gazdă din R. Moldova, cu prioritate pe accesul la serviciile esențiale, precum sănătatea și educația, și pe sprijinul psihosocial.
- Varșovia nu a interzis zborul delegației slovace - Ministerul polonez de Externe a negat afirmațiile parlamentarului de extremă-dreapta slovac Andrej Danko conform cărora Varșovia nu ar fi permis unei delegații slovace să călătorească la Moscova prin spațiul aerian polonez, a informat duminică postul de știri Polsat. "Nu am refuzat zborul; partea slovacă ne-a trimis pur și simplu documente incomplete… când li s-a cerut să le completeze, ne-au informat despre schimbarea rutei", a precizat purtătorul de cuvânt al MAE polonez. Delegația, condusă de Danko, președintele Partidului Național Slovac (SNS) și vicepreședintele Parlamentului, și Tibor Gaspar, membru al partidului Smer (Direcția) al prim-ministrului Robert Fico, a sosit la Moscova pe 12 ianuarie, pentru a discuta despre livrările de gaze rusești către Slovacia.
- Scholz respinge suplimentarea finanțării Ucrainei prin tăieri bugetare - Cancelarul german Olaf Scholz se opune oricăror livrări suplimentare de arme Ucrainei, dacă acestea ar necesita tăieri din alte părți ale bugetului. "Sunt împotrivă să luăm acești bani de la pensii, sunt împotrivă să facem acest lucru prin tăieri de la guvernele locale, sunt împotrivă să investim mai puțini bani în căi ferate și drumuri. Deci trebuie să finanțezi aceste sume în plus", a spus el.