Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu va da curs propunerii președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a crește substanțial cheltuielile de apărare, dar probabil va agrea să depășească ținta actuală, potrivit unor oficiali și analiști, citați vineri de Reuters.
Președintele ales al SUA a declarat marți că membrii Alianței Nord-Atlantice ar trebui să cheltuiască 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, o creștere uriașă față de obiectivul actual de 2% și un nivel pe care nicio țară NATO, inclusiv Statele Unite, nu îl atinge în prezent.
Comentariile lui Trump într-o conferință de presă, care au generat, de asemenea, "o avalanșă de titluri" în presă despre Groenlanda, Canada și Panama au readus în actualitate accentul pus de acesta pe cheltuielile NATO în timpul primului său mandat și pe amenințările sale de a nu proteja aliații care nu ating această țintă.
Oficiali din țările NATO au declarat că sunt de acord că cheltuielile pentru apărare trebuie să crească în continuare, dar nu aprobă pragul de 5%, despre care analiștii spun că ar fi imposibil de atins din punct de vedere politic și economic de aproape toți membrii blocului. Aceasta ar necesita sute de miliarde de dolari în fonduri suplimentare.
Cu toate acestea, este posibil ca o nouă țintă să fie convenită la summitul NATO de la Haga în iunie, pe fondul temerilor că Rusia ar putea ataca o țară membră a Alianței și îndemnurilor lui Donald Trump de a crește bugetele de apărare, au declarat oficiali.
La eventualele discuții cu Donald Trump, una din principalele probleme pe care președintele Vladimir Putin o va aborda vizează prezența NATO în apropierea granițelor Rusiei, relatează vineri publicația The Moscow Times, cu referire la un articol publicat de Financial Times cu o zi în urmă.
Trump a declarat joi că echipa sa a început să pregătească o întâlnire cu Putin pentru a discuta despre opțiunile care ar permite încheierea războiului în Ucraina. Pentru Putin, principalul obiectiv la orice fel de negocieri este încheierea de noi acorduri de securitate în baza cărora Ucraina nu va adera niciodată la NATO, iar Alianța Nord-Atlantică își va reduce parțial prezența în apropierea granițelor Rusiei, a declarat pentru Financial Times un fost înalt oficial de la Kremlin și o altă persoană care a discutat această problemă cu președintele rus.