În ziua 1054 de război, Rusia a revendicat cucerirea a încă două sate în regiunile Donețk și Harkov și a atacat puternic Ucraina peste noapte, cu aproape 100 de drone.
În schimb, Ucraina a capturat doi soldaţi nord-coreeni pe câmpul de luptă din Kursk. Ei au început să facă declarații despre pregătirea militară de care au avut parte după venirea în Rusia, dar și despre pierderile suferite pe câmpul de luptă. Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina este gata să-i predea liderului lor, Kim Jong Un, dacă acesta poate organiza un schimb cu ucraineni ținuți captivi în Rusia.
Tot președintele Volodimir Zelenski a atras atenția că în ultima săptămână, rușii au lansat sute de lovituri aeriene asupra Ucrainei folosind aproape 700 de bombe și peste 600 de drone de atac. În context, el a cerut aliaților să-și onoreze toate promisiunile de a furniza arme, pentru ca Ucraina să poată contracara atacurile aeriene rusești. De asemenea, el a mai spus că a discutat cu partenerii, inclusiv cu americanii, despre posibilitatea ca Ucraina să primească licențe pentru a produce sisteme și rachete de apărare aeriană.
În timpul ăsta, un alt oficial european ajunge în Rusia. Este vorba despre vicepreședintele parlamentului slovac, Andrej Danko, care a ajuns duminică la Moscova, în timp ce Bratislava caută o soluție în urma deciziei Ucrainei de a opri livrările de gazoducte rusești către Europa. Vineri, premierul slovac Robert Fico a declarat că președintele rus Vladimir Putin a promis că Gazprom va găsi modalități alternative de a livra gazul contractat către Slovacia. Polonia nu a permis ca avionul care transporta delegaţia parlamentului slovac spre Moscova să survoleze spaţiul său aerian.
Ce se întâmplă pe front
- Rușii au luat două sate - Trupele ruse revendică încă două sate - Iantarne din regiunea Donețk și Kalînove din regiunea Harkov, a informat Ministerul Apărării, citat de agenția TASS. De asemenea, autoritățile ruse susțin că și-au concentrat atacurile în ultimele 24 de ore asupra aerodromurilor militare ucrainene.
- Atac cu drone - Rusia a atacat peste noapte cu 94 de drone Shahed, lansate din mai multe regiuni ale Rusiei. Potrivit forțelor de apărarea aeriană ucrainene, 60 dintre acestea au fost doborâte în mai multe regiuni (iar resturile acestora au provocat pagube materiale în Harkov, Sumî și Poltava). De asemenea, 34 au fost pierdute, dar nu au provocat distrugeri.
- Zeci de mii de gospodării fără curent - Aproximativ 23.000 de gospodării au rămas fără electricitate după ce bombardamente ruseşti asupra oraşului Herson, în sudul Ucrainei, au deteriorat echipamentele electrice, a anunţat duminică administraţia militară locală, relatează Reuters. Guvernatorul oraşului Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că oraşul şi aproximativ 50 de aşezări din regiunea înconjurătoare au fost bombardate de trupele ruse în ultimele 24 de ore.
- Pierderile Rusiei - Potrivit estimărilor Ucrainei, sâmbătă, Rusia a pierdut în război 1.750 de soldați, 23 de tancuri și alte blindate, dar și alte 64 de diferite vehicule și două echipamente speciale.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Doi soldați nord-coreeni, capturați - Serviciile secrete sud-coreene au confirmat, duminică dimineaţă, că Ucraina a capturat soldaţi nord-coreeni, informează AFP. „Serviciul Naţional de Informaţii (SNI), prin cooperarea în timp real cu Agenţia de Informaţii a Ucrainei (SBU) (...) a confirmat că armata ucraineană a capturat doi soldaţi nord-coreeni la 9 ianuarie pe câmpul de luptă din Kursk, Rusia”, a declarat SNI într-un comunicat. SBU a difuzat sâmbătă o înregistrare video care îi arată pe cei doi bărbaţi în paturi de spital, unul cu mâinile bandajate şi celălalt cu maxilarul bandajat. Un medic de la centrul de detenţie a declarat că primul bărbat avea, de asemenea, un picior rupt. NIS a declarat că unul dintre soldaţii capturaţi a dezvăluit în timpul interogatoriului că a primit pregătire militară de la forţele ruse după sosirea în noiembrie. Soldatul ar mai fi declarat că forţele nord-coreene au suferit „pierderi grele în timpul luptelor”.
- Zelenski îi dă pe nord coreeni la schimb - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este gata să predea soldați nord-coreeni liderului lor, Kim Jong Un, dacă acesta poate organiza un schimb cu ucraineni ținuți captivi în Rusia, scrie Reuters. „Pe lângă primii soldați capturați din Coreea de Nord, vor mai fi fără îndoială și alții. Este doar o chestiune de timp până când trupele noastre vor reuși să captureze și alții. Ucraina este pregătită să îi predea soldații lui Kim Jong Un dacă acesta poate organiza schimbul lor cu războinicii noștri care sunt ținuți captivi în Rusia”, a scris Zelenski pe platforma de socializare X. El a adăugat că, pentru soldații nord-coreeni care nu doresc să se întoarcă, pot exista alte opțiuni disponibile.
- Arde în continuare - Deși au trecut patru zile de la lovitura Kievului asupra depozitului de carburanți din apropierea bazei strategice rusești Engels, focul încă arde. „Specialiștii lucrează non-stop pentru a elimina incendiul”, a declarat guvernatorul Roman Busarghin, citat de TASS.
Alte informații relevante
- Elveția le deschide ușa lui Trump și Putin - Purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Nicolas Bideau, a declarat că ţara sa este pregătită să organizeze o întâlnire la nivel înalt între preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă ambele părţi doresc acest lucru, relatează Ukrainskaia Pravda, care citează presa elveţiană. „După summitul de la Burgenstock, Ucraina, Rusia şi Statele Unite au fost informate în mod regulat cu privire la disponibilitatea noastră de a sprijini orice eforturi diplomatice pentru stabilirea păcii”, a declarat Nicolas Bideau pentru Le Temps. Oficialul a dat asigurări că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele liderului de la Kremlin nu va constitui un obstacol în calea eventualei sale vizite în Elveţia. Potrivit acestuia, guvernul elveţian ar avea dreptul de a face o excepţie, dacă este necesar, pentru discuţiile de pace.
- Zelenski, mesaj către aliați - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților să onoreze toate promisiunile de a furniza Ucrainei arme. Solicitarea a fost făcută duminică. Demersul vizează și armele necesare pentru a contracara atacurile aeriene rusești. Zelenski a spus că în ultima săptămână rușii au lansat sute de lovituri aeriene asupra Ucrainei folosind aproape 700 de bombe și peste 600 de drone de atac, potrivit Reuters. „În fiecare săptămână, războiul continuă doar pentru că armata rusă își păstrează capacitatea de a teroriza Ucraina și de a-și exploata superioritatea pe cer”, a transmis Zelenski pe Telegram. El a mai spus că zilele trecute că a discutat cu partenerii, inclusiv cu americanii, despre posibilitatea ca Ucraina să primească licențe pentru a produce sisteme și rachete de apărare aeriană.
- Impactul deciziilor Germaniei - Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a atenționat duminică în legătură cu consecințele pe care le-ar avea reducerea sprijinului financiar al Germaniei pentru livrările de arme către Ucraina, informează dpa. Potrivit Der Spiegel, Baerbock și ministrul apărării german Boris Pistorius intenționează să mobilizeze circa 3 miliarde de euro fonduri suplimentare pentru livrările de arme necesare și urgente pentru Ucraina, înaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc în Germania pe 23 februarie. Însă, cancelarul federal german Olaf Scholz ar bloca aceste planuri, afirmând că nu vrea să prezinte următorului guvern un acord încheiat.
- Un alt oficial european la Moscova - Vicepreședintele parlamentului slovac Andrej Danko a ajuns duminică la Moscova, a anunțat agenția rusă de știri de stat TASS, citată de Reuters, în timp ce Bratislava caută o soluție în urma deciziei Ucrainei de a opri livrările de gazoducte rusești către Europa. Vizita lui Danko, planificată înainte de disputa privind gazele, va continua până miercuri. Delegația slovacă urmează să se întâlnească luni cu Vyacheslav Volodin, președintele Dumei, și marți cu șefa camerei superioare a parlamentului, Valentina Matviyenko. Vineri, premierul slovac Robert Fico a declarat că președintele rus Vladimir Putin a promis că Gazprom va găsi modalități alternative de a livra gazul contractat către Slovacia după încetarea tranzitului prin Ucraina. Potrivit agenţiei ruse oficiale TASS, Polonia nu a permis ca avionul care transporta delegaţia parlamentului slovac spre Moscova să survoleze spaţiul său aerian. Zborul s-a efectuat prin Republica Cehă şi Germania.
- Nici pace, nici război - Suedia nu este război, dar nici într-o perioadă de pace, a declarat duminică premierul suedez Ulf Kristersson, citat de AFP. „Suedia nu este în război, dar nici nu este pace aici. Adevărata pace este libertatea și absența unor conflicte serioase între țări”, a declarat el în timpul Forumului anual pentru apărare Folk och Försvars, care se desfășoară la Salen, în centrul Suediei. „Noi și vecinii noștri suntem supuși unor atacuri hibride care nu presupun rachete sau soldați, ci ordinatoare, bani, dezinformare și amenințări de sabotaj. Această situație securitară și faptul că lucruri stranii continuă să aibă loc în Marea Baltică ne fac să credem că intențiile ostile nu pot fi ignorate”, a mai spus premierul suedez, care a dat asigurări că guvernul suedez „tratează cu mare seriozitate” această situație, când țara traversează „o perioadă de război prin procură”.