AUR anunţă că duminică, de la ora 14:00, va avea loc, „cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor”, la care vor participa „cel puţin 30.000 de persoane”, între care şi 500 de oameni din diaspora.
Manifestarea este autorizată şi se va derula pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei – Pasajul Basarab – Palatul Cotroceni – Piaţa Operei – Calea Victoriei – Piaţa Victoriei.
„România se află într-un moment de cotitură istorică. Decizia abuzivă a Curţii Constituţionale de a anula alegerile prezidenţiale a declanşat un val de indignare naţională. Românii ies din nou în stradă, după 35 de ani, pentru a-şi apăra votul şi democraţia.
Pe 12 ianuarie, de la ora 14:00, Piaţa Universităţii va deveni locul celui mai mare miting împotriva deciziei abuzive a regimului condus de Klaus Iohannis de a anula alegerile prezidenţiale”, a anunţat AUR.
Potrivit formaţiunii, „zeci de mii de români din toată ţara şi din diaspora se vor reuni pentru a cere respectarea votului lor, reluarea turului 2, dar şi înlăturarea regimului Iohannis”.
Ulterior, AUR a precizat că „cel puţin 30.000 de români sunt aşteptaţi la Mitingul pentru democraţie”, între care 500 de oameni din diaspora.
„Precizăm că manifestaţia aparţine poporului român, AUR oferind doar platforma pentru cei care vor să îşi exprime nemulţumirile faţă de anularea alegerilor prezidenţiale şi care solicită reluarea procesului electoral, începând cu cel de-al doilea tur”, a mai transmis AUR.
Jandarmeria cere protest paşnic
În acest context, Jandarmeria a transmis, sâmbătă, câteva recomandări pentru persoanele care participă la un miting, cerându-le să respecte regulile şi solicitările forţelor de ordine, dar şi să aibă grijă de copii sau animalele de companie, dacă îi însoţesc la manifestare.
”Participi la un miting? Informează-te corect! Jandarmeria are câteva recomandări esenţiale pentru ca tu să fii în siguranţă. Respectă regulile, fii responsabil şi contribuie la un protest paşnic”, este mesajul care însoţeşte clipul video de aproape 2 minute transmis de Jandarmeria Română.
Jandarmii cer celor care participă la acţiuni de protest să respecte regulile şi recomandările forţelor de ordine, să prezinte documentele pentru control – dacă li se solicită, dar şi să aibă grijă de copii dacă îi însoţesc.
Copiii trebuie ţinuţi în permanenţă aproape, pentru că în aglomerări se pot pierde foarte uşor.
De asemenea, dacă există persoane care participă cu animale de companie, acestea trebuie ţinute aproape, iar dacă sunt de talie mare trebuie să poarte botniţă.
”Participarea la un miting este un drept democratic, dar şi o responsabilitate”, transmit jandarmii.
Recomandări pentru participanți de la AUR
Reprezentanţii AUR au făcut şi recomandări pentru cei care participă la protest:
- Urmaţi instrucţiunile organizatorilor, care vor purta banderole albe, pentru a putea fi uşor de observat.
- Nu daţi curs actelor de violenţă! Adresaţi-vă forţelor de ordine şi responsabililor de protest dacă observaţi instigatori sau dacă sunteţi victima unui incident.
- Nu intraţi în contradictoriu cu forţele de ordine sau cu jurnaliştii prezenţi la miting!
- Nu veniţi cu niciun alt însemn sau steag, în afară de tricolor!
- Pentru a limita pe cât posibil tulburarea liniştii publice, nu veniţi cu vuvuzele sau alte materiale similare!
Precedat de protestul organizat în lipsă de Călin Georgescu
Un protest faţă de anularea alegerilor a avut loc şi vineri în Capitală. Manifestaţia a început în faţa Curţii Constituţionale, dar apoi s-a plecat în marş pe Calea Victoriei, către Piaţa Victoriei şi înapoi.
S-au scandat lozinci împotriva Guvernului, a lui Marcel Ciolacu, dar şi împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.
Manifestanţii şi-au arătat susţinerea pentru Călin Georgescu, care i-a convocat pe manifestanți, dar apoi a anunțat că el nu va participa, fiind plecat din țară.
La acest miting au avut loc și incidente, mașina echipei Observator fiind atacată de protestatari.
- Momentul în care mașina echipei Observator a fost atacată de susținătorii lui Călin Georgescu, la protestul din Capitală
- Manipulare marca POT. Anamaria Gavrilă a postat o imagine cu ea și un jandarm, la protestul de la CCR, cu mesajul „Jandarmii sunt cu noi”. De fapt, avusese o dispută cu jandarmul (Video)
Context
Curtea Constituţională a decis în unanimitate, în 6 decembrie 2024, când votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale deja începuse, anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare.
„Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”, se arată în motivarea CCR.
În această săptămână, coaliția guvernamentală a anunțat că primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale urmează să se organizeze pe 4 mai, iar turul doi, pe 18 mai.
Premierul Marcel Ciolacu a promis că toate documentele necesare organizării alegerilor prezidențiale se vor aproba săptămâna viitoare.