Senatorii şi deputaţii aleşi în urma scrutinului de la 1 decembrie s-au reunit vineri în prima şedinţă din legislatura 2024 – 2028. Și deja au apărut primele incidente: deputații AUR au ridicat afișe de protest, șefa partidului POT i-a repezit pe jurnaliștii care îi puneau întrebări, iar deputatul George Becali i-a luat microfonul unui jurnalist.
Cele două camere ale noului Parlament au fost convocate de preşedintele Klaus Iohannis în şedinţe separate.
Camera Deputaţilor s-a reunit, vineri, în prima şedinţă de plen din noua legislatură, pentru alegerea componenţei comisiei de validare a mandatelor, formată din reprezentanţii partidelor, conform ponderii rezultate în urma alegerilor din 1 decembrie.
Şedinţa de plen a fost condusă de Seres Denes, parlamentar UDMR, în calitate de preşedinte senior, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, în calitate de secretari. Deputaţii au început şedinţa cu un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei Române din 1989, relatează News.ro.
Șoșoacă a fugărit o jurnalistă pe holurile Parlamentului
N-au lipsit momentele neașteptate care au tulburat atmosfera protocolară a primei şedinţe de plen din noua legislatură.
Diana Șoșoacă și Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu, au hărțuit o jurnalistă pe holurile Parlamentului. Aceștia i-au întrerupt transmisiunea în direct și au urmărit-o, relatează Digi 24.
„Șoșo pe ei. Vino încoace!”, i-a spus Diana Șoșoacă jurnalistei. Alături de ea se afla influencerul Makaveli, cel care l-a promovat pe Călin Georgescu în cursa pentru Cotroceni. „Gata, s-au speriat. Nu mai luați interviuri?”, a spus acesta, în timp ce Șoșoacă țipa și ea: „De ce nu mai luați, doamnă, interviuri?”.
Amândoi s-au îndreaptat în grabă către jurnalistă, care se îndepărtase. „Mamă, cum a fugit, ai văzut cum a fugit?”, a spus influencerul.
De asemenea, șefa SOS a lansat o serie de amenințări și atacuri suburbane la adresa Antena 3, a realizatorului Mihai Gâdea și familiei acestuia.
În urma incidentului, Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de tulburare a ordinii publice şi purtare abuzivă.
De asemenea, fondatoarea Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a avut o reacție violentă la adresa jurnaliștilor pe holurile Parlamentului, vineri, în prima zi a noului Legislativ. Șefa formațiunii care îl susține pe Călin Georgescu a refuzat să răspundă întrebărilor și a lovit microfoanele reporterilor.
Şi noul deputat George Becali, de la AUR, a luat microfonul unui reporter, potrivit News.ro.
În schimb, mai ponderați, deputații AUR au organizat un protest, ridicând afișe cu mesajul ”Alegeri libere”.
În prima şedinţă de plen a fost aleasă comisia de validare a mandatelor deputaţilor, formată din 30 de deputaţi, conform ponderii partidelor în noul Legislativ:
- PSD are 86 de membri în Camera Deputaţilor, iar în comisia de validare are 8 parlamentari.
- AUR are 63 de membri şi numărul de deputaţi din comisia de validare este 6.
- PNL are 49 de membri şi numărul de deputaţi din comisia de validare este 4.
- USR are 40 de membri şi numărul de deputaţi din comisia de validare este de 4.
- S.O.S are 28 de membri şi în comisia de validare are 2 deputaţi.
- POT are 24 de parlamentari şi în comisie are 2 deputaţi.
- UDMR are 22 de membri iar în comisia de validare are 2 membri.
- Grupul minorităţilor are 19 membri şi în comisia de validare are 2 membri.
Seres Denes a anunţat după votarea comisiei de validare că membrii acesteia se reunesc în sala de şedinţă a comisiei juridice pentru alegerea conducerii comisiei care va verifica dosarele deputaţilor aleşi.
Plenul Camerei Deputaţilor se reia, sâmbătă, de la ora 9:00, în cadrul şedinţei urmând să se aprobe raportul comisiei de validare, depunerea jurământului de credinţă de către deputaţii ale căror mandate vor fi validate şi prezentarea pentru fiecare grup parlamentar a conducerii.
A început verificarea mandatelor senatorilor
Tot vineri, Senatul a constituit Comisia de validare a mandatelor parlamentarilor nou aleşi, aceasta având 15 membri, conform algoritmului politic rezultat din alegerile de la 1 decembrie.
Din comisie fac parte patru senatori PSD (Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Ion-Cristinel Rujan şi Alina Tănăsescu), trei senatori AUR (Vasilică Potecă, Niculina Stelea, Nicolae Vlahu), trei senatori PNL (Daniel Fenechiu, Augustin Niculescu-Ţâgârlaş şi Nicoleta Pauliuc), doi senatori USR (Remus Negoi şi Irineu Darău), unul UDMR (Karoly Zsolt Csaszar), unul SOS România (Ninel Peia) şi unul POT (Gheorghe Vela).
Prima şedinţă a comisiei a început vineri, la ora 16:00. Aceasta verifică dacă alegerea noilor senatori s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale şi va întocmi rapoartele de validare.
Senatorii cu mandatele validate vor depune jurământul sâmbătă, de la ora 11:00, într-o şedinţă solemnă a acestui for legislativ.
Potrivit Regulamentului Senatului, Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispoziţiilor legii electorale privind candidatura sau obţinerea mandatului, precum şi în cazul în care există o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind săvârşirea de către senatorul în cauză a unei infracţiuni legate de derularea procesului electoral.
Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât şi în plenul Senatului. În faţa Comisiei de validare cel în cauză îşi poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Validarea sau invalidarea mandatelor se face cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. Senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul.
Fiecare Cameră este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi/senatori şi după depunerea jurământului de către aceştia.
Mai multe detalii despre structura noului Parlament și următoarele etape în organizarea acestuia aici: