Fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei Clotilde Armand s-a prezentat pentru a prelua mandatul de senator, deși a fost declarată în incompatibilitate. Ea susține însă că decizia de incompatibilitate îi interzice să ocupe timp de trei ani doar funcția de primar, nu și pe cea de parlamentar.
„Breaking news: <Clotilde Armand s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului.> Așa. Și? Iată explicația juridică. În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene.
În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI - instituție a statului care este controlată tot de PSD.
Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă - există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local”, anunță Clotilde Armand.
Ea precizează că articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate privește doar funcția de primar: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.”
„Cuvintele cheie sunt: <cu exceptia celor electorale> și <nu mai poate ocupa aceeași funcție.> Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.
Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui.
Practic, în acest moment sunt în situația în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament. Iar comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz”, încheie Armand.
Ea prezintă și motivarea juridică a lui Augustin Zegrean, care s-a ocupat de cazul său.
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în procesul dintre Clotilde Armand și Agenția Națională de Integritate, respingând apelul fostului primar. Decizia este definitivă și menține raportul ANI privind incompatibilitatea.
La acel moment, Vlad Voiculescu a declarat că colega sa nu îşi va prelua mandatul de parlamentar, după ce a pierdut şi primăria de sector la alegerile din vară.