Un român are cele mai mari venituri din Parlamentul European

Un român are cele mai mari venituri din Parlamentul European
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Aproximativ 30% din cei 720 de membri ai Parlamentului European obțin în total venituri suplimentare de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar. Cele mai mari câștiguri din alte activități le are un reprezentant român.

Analiza publicată joi de organizația neguvernamentală Transparency International EU din Bruxelles arată că mai mulți deputați europeni lucrează pentru grupuri de lobby din agricultură, consultanță auto și marile grupuri financiare – estompând limitele dintre interesele publice și cele private, scrie Euronews.

ADVERTISING

În fruntea topului se află Gheorghe Piperea, care reprezintă în legislativul de la Bruxelles grupul Conservatorii și Reformiștii europeni, cu venituri de aproximativ 657.000 de euro pe an din surse externe, în principal din firma de avocatură pe care a fondat-o.

Piperea are venituri suplimentare de peste două ori mai mari decât următorii europarlamentari de pe listă, doctorul francez Laurent Castillo (231.633 euro) și italianul Roberto Vannacci (200.000 euro).

Europarlamentarilor li se permite să aibă venituri în afara indemnizației, dar trebuie să le declare public, conform regulilor care au fost întărite după scandalul de trafic de influență Qatargate.

ADVERTISING

Pentru Transparency International, nu nivelul câștigurilor deputaților europeni este atât de îngrijorător, cât mai ales potențialul acestora de a interfera cu activitatea din Parlamentul European.

"Eurodeputații nu au dreptul de a desfășura activități de lobby plătite" în conformitate cu reglementările interne ale Parlamentului, a declarat Raphaël Kergueno, ofițer de politici al organizației. Însă neclaritatea acestei reguli înseamnă că "rămâne la latitudinea fiecărui politician să spună dacă există sau nu un conflict de interese", a adăugat acesta.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇