Zelenski s-a adresat parlamentului din Israel: Ne întrebăm de ce nu putem să primim arme de la voi

Zelenski s-a adresat parlamentului din Israel: Ne întrebăm de ce nu putem să primim arme de la voi

Președintele Zelenski le-a spus parlamentarilor israelieni că vor trebui să trăiască cu alegerile pe care le fac cu privire la protejarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Adresându-se duminică legislatorilor din Knesset, printr-un apel video, el a făcut comparații între ofensiva rusă și „soluția finală” – planul Germaniei naziste de a extermina evreii, scrie The Guardian.

Comparația i-a indignat pe mulți parlamentari israelieni, care spun că nu se poate asemăna un război clasic, indiferent cât de greu ar fi, cu gazarea a milioane de evrei de către naziști.

“La 24 februarie 1920 a fost înfiinţat Partidul Naţional Socialist din Germania, partid care a luat milioane de vieţi şi a distrus oameni. În aceeaşi zi în 2022, a fost emis un ordin criminal de invadare a Ucrainei”, a mai spus liderul de la Kiev.

ADVERTISING

Mai departe, Zelenski a pus sub semnul întrebării reticența Israelului de a vinde sistemul de apărare antirachetă Iron Dome Ucrainei.

„Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune și că ne puteți ajuta cu siguranță poporul, să salvați viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni.

Ne întrebăm de ce nu putem să primim arme de la voi, de ce Israelul nu a impus sancțiuni puternice Rusiei sau nu pune presiune asupra afacerilor rusești.

Oricum ar fi, alegerea vă aparține, fraților și surorilor, și atunci trebuie să trăiți cu răspunsul vostru, poporul lui Israel”, a spus Zelenski, care s-a născut într-o familie de evrei ucraineni.

ADVERTISING

Mii de oameni au ieșit în stradă, în Israel, pentru a urmări discursul lui Zelenski proiectat pe o clădire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇