Zeci de localități, lovite de viitură. Puhoaiele de apă fac ravagii în Argeș, Hunedoara și Botoșani (Foto&Video)

Zeci de localități, lovite de viitură. Puhoaiele de apă fac ravagii în Argeș, Hunedoara și Botoșani (Foto&Video)

Precipitațiile abundente din ultimele ore au afectat mai ales județele Argeș, Botoșani și Hunedoara, unde pompierii fost nevoiți să intervina pentru evacuarea apei din 43 de case, 208 curți și 78 de subsoluri.

Cele mai afectate sunt localitățile din zona inundabilă a râului Prut, dar și cele din apropierea râului Mâzgana din județul Argeș, unde pompierii au scos din apă inclusiv un cal.

”Din cauza unei viituri formate pe râul Mâzgana, zeci de gospodării din localitatea Hârtiești, județul Argeș au fost inundate. Din zona afectată au fost evacuate temporar 4 persoane (2 adulți și 2 minori), iar un atelaj hipo în care se aflau 2 persoane a fost surprins de apă. Cele 2 persoane au reușit să se salveze, iar animalul a fost scos din apă de pompieri”, se arată într-un comunicat al ISU Argeș.

ADVERTISING
Inundații Argeș, 26 iunie 2020, imagini ISU

Cod roșu la Botoșani: Prutul a depășit cu 2,6 metri cota de pericol

Pompierii, nevoiți să consolideze cu saci cu nisip casele de lângă Prut

O altă situație deosebită se înregistrează la Botoșani, în zona inundabilă a râului Prut.

index9
Foto: ISU Botoșani

În localitățile Baranca, Rediu și Rădăuți Prut, ca urmare a riscului ridicat de viitura, s-a acționat cu pompieri și reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor și ai autorităților publice locale pentru consolidarea accesului în locuințe cu aproximativ 20.000 de saci cu nisip și 500 metri liniari de panouri mobile.

index10
Foto: ISU Botoșani

De asemenea, la nivelul județului Botoșani, din cauza riscului crescut de inundații, sunt evacuate 160 de persoane, din care 81 în localitatea Baranca și 79 persoane din localitățile Rădăuți Prut și Rediu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
Cod roșu de inundații in Botoșani - imagini ISU

Cod roșu: Inundații în partea de vest a Văii Jiului

DN 66A este blocat şi mai multe gospodării sunt afectate de inundaţii în partea de vest a Văii Jiului, după ce apele râului Jiul de Vest au ieşit din matcă, vineri dimineaţă, şi s-au revărsat în zona Valea de Brazi-Uricani, a informat și Prefectura Hunedoara.

"La ora 6:30, populaţia din localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, Valea de Brazi şi Câmpul lui Neag au primit o avertizare RO-ALERT de inundaţii puternice, iar oamenii au fost sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie, dar şi să se pregătească să fie evacuaţi",

reprezentanţii Prefecturii Hunedoara
ADVERTISING

La faţa locului se află efective de pompieri militari şi lucrători de la Apele Române care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor.

”Ploile au produs efecte majore și în 8 localități din județul Hunedoara, unde mai multe gospodării au fost inundate. Colegii noștri au acționat pentru evacuarea apei din peste 120 de locuințe, curți și beciuri”,

IGSU
Cod roșu inundații, 26 iunie 2020, ISU Hunedoara

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a solicitat forțe suplimentare din judeţele limitrofe.


Întreaga zonă se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, în intervalul orar 6:35 - 12:00.

În continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.

Trafic rutier blocat, cetățenii avertizați prin RO-ALERT

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 8 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 6 județe (BN, BT, NT, IS, SJ și SV).

Traficul rutier este blocat pe 2 drumuri județene (DJ 668 și DJ 668A/HD), restricționat pe alte 3 drumuri județene (DJ 106E/AB, DJ 137A/BV și DJ 153/MS) și a fost temporar afectat pe 1 drum județean (DN10/CV).

La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, se desfășoară intervenții în 2 județe (Arad și Hunedoara) pentru evacuarea apei din curți și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri, mai spun reprezentanții IGSU.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇